Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

OC - auto kupione i po dwóch miesiącach sprzedane

Featured Replies

Napisano

Kupiłem auto z polisą OC ważną przez jeszcze 6 miesięcy i po dwoch miesiącach je sprzedałem. Auto sprzedałem tak jak kupilem- bez przerejestrowywania i z polisą którą otrzymałem od poprzedniego właściciela.

Teraz zgłasza się do mnie PZU (w nim była wykupiona polisa) i chce opłacenia półrocznej składki OC liczonej od daty zakupu przeze mnie samochodu.

Czy słusznie?

Napisano

Zapewne chodzi o niezapłacone raty polisy ubezpieczeniowej. Niestety ale mają prawo naliczyć składkę. Jak Kupowałeś samochód to bieżąca rata była opłacona przez poprzedniego właściciela?

Napisano

> Kupiłem auto z polisą OC ważną przez jeszcze 6 miesięcy i po dwoch miesiącach je sprzedałem. Auto

> sprzedałem tak jak kupilem- bez przerejestrowywania i z polisą którą otrzymałem od

> poprzedniego właściciela.

> Teraz zgłasza się do mnie PZU (w nim była wykupiona polisa) i chce opłacenia półrocznej składki OC

> liczonej od daty zakupu przeze mnie samochodu.

> Czy słusznie?

Sprzedając samochód jesteś obowiązany powiadomić właściwe TU i podać dane nowego właściciela.

Ten, od kodo kupiłeś pewnie tak zrobił, więc po następną ratę zastukali do Ciebie.

Napisano
  • Autor

> Zapewne chodzi o niezapłacone raty polisy ubezpieczeniowej. Niestety ale mają prawo naliczyć

> składkę. Jak Kupowałeś samochód to bieżąca rata była opłacona przez poprzedniego właściciela?

Na polisie było napisane, że OC jest ważne od 07.2010 do 07.2011 i nie było żadnej wzmianki o ratach.

Napisano
  • Autor

> Sprzedając samochód jesteś obowiązany powiadomić właściwe TU i podać dane nowego właściciela.

> Ten, od kodo kupiłeś pewnie tak zrobił, więc po następną ratę zastukali do Ciebie.

Na to wygląda. Czy istnieje możliwość odzyskania części pieniędzy za tę ratę, wszak sprzedałem samochód po dwóch miesiącach, a rata jest na całe sześć miesięcy od momentu zakupu przeze mnie tego pojazdu.

Napisano

ZTJ, obowiązkiem zbywcy, a więc i Ciebie i poprzedniego właściciela pojazdu, jest poinformowanie ubezpieczyciela o sprzedaży i podanie danych nowego właściciela. Ubezpieczyciel zgłosił się do Ciebie, ponieważ najpewniej otrzymał Twoje dane jako nowego właściciela pojazdu od osoby, od której kupiłeś samochód. A prośba o uregulowanie zaległości może w tym przypadku wynikać z wybranej przez poprzedniego właściciela formy płatności, podzielonej na raty.

Co powinieneś zrobić? Skontaktuj się jak najszybciej z ubezpieczycielem i powiadom go o sprzedaży auta oraz danych nowego nabywcy. Tym samym będzie cię obowiązywać składka za okres do momentu powiadomienia o sprzedaży.

Jeśli miałbyś dodatkowe pytania, zachęcam do kontaktu poprzez oficjalny blog Link4 lub PW na forum.

Napisano

> Kupiłem auto z polisą OC ważną przez jeszcze 6 miesięcy i po dwoch miesiącach je sprzedałem. Auto

> sprzedałem tak jak kupilem- bez przerejestrowywania i z polisą którą otrzymałem od

> poprzedniego właściciela.

Złamałeś prawo - miałeś obowiązek zgłosić ubezpieczycielowi zmianę ubezpieczonego, przeliczyć i przepisać polisę (albo wypowiedzieć).

Jeżeli nie wypowiedziałeś - obowiązuje dalej i przechodzi na nabywcę. Jak nabywca nie wypowie - jest jego (jak zapłacona - to dostał ją gratis). Jak wypowie - to niewykorzystana część powinna wrócić do Ciebie.

Sprawdź, jakie obowiązki (i jako nabywca, i jako zbywca) masz do dopełnienia, wykonaj i sprawdź konsekwencje, jak się spóźniłeś.

Napisano

> Na to wygląda. Czy istnieje możliwość odzyskania części pieniędzy za tę ratę, wszak sprzedałem

> samochód po dwóch miesiącach, a rata jest na całe sześć miesięcy od momentu zakupu przeze mnie

> tego pojazdu.

Tylko jeśli kupujący zgodzi się zrzec OC w ciągu 30 dni od zakupu (oświadczenie). Nie musi bo teraz OC jest w cenie samochodu i z ustawy przechodzi na nowego właściciela.

Napisano

> Co powinieneś zrobić? Skontaktuj się jak najszybciej z ubezpieczycielem i powiadom go o sprzedaży

> auta oraz danych nowego nabywcy. Tym samym będzie cię obowiązywać składka za okres do momentu

> powiadomienia o sprzedaży.

podstawa prawna?

Napisano

> Na polisie było napisane, że OC jest ważne od 07.2010 do 07.2011 i nie było żadnej wzmianki o

> ratach.

a na polisie jest też napisane o formie płatności (jednorazowo lub w ratach)?

Napisano
  • Autor

> a na polisie jest też napisane o formie płatności (jednorazowo lub w ratach)?

Fakt, raczej takich informacji się nie umieszcza na polisie.

Dziękuje za wszystkie wpisy w wątku- rozjaśniliście mi sprawę. Jutro dzwonię do PZU smile.gif

Napisano

> a na polisie jest też napisane o formie płatności (jednorazowo lub w ratach)?

A co to ma do rzeczy?

Napisano

> podstawa prawna?

Witam,

Podstawą prawną są zapisy z art.31 i 32 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych (ustawa z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych - Dz. U. nr 124, poz. 1152 z późn. zm.).

W skrócie:

- art. 31.1 - precyzuje przejście praw i obowiązków wynikających z umowy OC na nabywcę.

- 31.4 - precyzuje przejście praw i obowiązków z posiadacza na właściciela (w sytuacji, gdy umowa OC zawierana była przez posiadacza niebędącego właścicielem).

Skoro prawa i obowiązki przechodzą na nabywcę (właściciela), to również przechodzi na niego obowiązek zapłaty składki. Ustawa wskazuje też , że do dnia poinformowania nas przez zbywcę o sprzedaży obowiązek zapłaty składki ciąży zarówno na zbywcy, jak i na nabywcy (odpowiedzialność solidarna) - 32.3

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.