Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Elektryczny szyberdach - podłączenie przycisku [Astra F]

Featured Replies

Napisano

Witam smile.gif

Mam malutki problem i byłbym bardzo wdzięczny za wszelką pomoc zeby.GIF

Kupiłem ostatnio osobno silnik i przycisk z panelem do el. szybra.

Mój problem polega na tym, że przy przycisku mam uciętą wiązkę, to po pierwsze, a po drugie przycisk ma inne kolory kabli, i ogólnie nie jest przystosowany do tego silnika.

Chciałbym sobie dorobić do niego wiązkę, tylko potrzebuje zobaczyć jak to tam jest podłączone smile.gif

Mam taki silnik:

fot435.jpg

Byłbym bardzo wdzięczny, gdyby ktoś mógł odkręcić dwie śrubki, zajrzeć do siebie i zrobić fotkę otwartej kostki od przycisku smile.gif Żebym wiedział jak w przycisku są te kabelki poprowadzone zeby.GIF

Z góry dzięki wink.gif

Pozdr, aren

Napisano

Witam.

W przycisku masz 3 piny.

Brązowy kabelek to wejście.

Niebieskim wychodzi sygnał po wciśnięciu przycisku w jedną stronę, a czarno-białym w drugą stronę. Miernikiem dojdziesz w parę sekund, który jest który waytogo.gif.

284897782-przycisk.GIF

post-53490-14352512395003_thumb.gif

Napisano
  • Autor

No właśnie jest pewien problem smile.gif Masz rację, jeśli chodzi o nowsze silniczki (5 i 6 pinowe gniazda w silniczku) - u mnie jak widzisz są z silniczka trzy kable smile.gif W efekcie praca przycisku jest inna smile.gif

Mam silnik, i gdy podłącze z niego masę (brązowy) pod minus, a + z aku (oczywiście przez bezpiecznik) pod czerwony lub niebieski, to NIC się nie dzieję.

Dopiero gdy podłącze np. tak:

+ czerwony , - brązowy, niebieski

lub

+ niebieski , - brązowy, czerwony

to wtedy silniczek się kręci.

Z tego wynika, że nie wystarczy podać na silnik plusa, trzeba też podać minus smile.gif

Wiem, że można by to rozwiązać dwoma przekaźnikami, ale szczerze mówiąc wolałbym gdyby ktoś pokusił się o zajrzenie na swój przycisk i zobaczenie jak tam jest podłączone smile.gif

Chodzi mi o dokładnie to połączenie co jest na fotce, tylko na niej niestety nie widać jak kable są w przycisku:)

pzdr, aren

Napisano

Nic się nie dzieje, bo przez przycisk nie płynie prąd bezpośrednio do silniczka, tylko do sterowania. Silniczek musi mieć dodatkowo swoje. Tak to wygląda w całości na schemacie. M to oczywiście silnik wink.gif

284898401-przycisk.GIF

post-53490-14352512395579_thumb.gif

Napisano

najlepiej zrob fotke tego co masz, i pokaz:)

z tego co pamietam, to przycisk dziala tak, ze jak nic nie wcisniesz, to na czerwonym i niebieskim jest masa, jak wcisniesz w jedna strone, to na niebieskim jest masa, na czerownym plus, a jak w druga strone, to na niebieskim jest plus, a na czerwonym masa.

edit:

Orochimaru , schemat, ktory wrzuciles, dotyczy nowszego silniczka z kostka na 6 pinow, tam sterowanie odbywa sie masa smile.gif

Napisano
  • Autor

Dokładnie, sterowanie przyciskiem jest w silniczkach nowych, u mnie prąd ma płynąć przez przycisk, ale niestety:

Przycisk mam z silniczka nowego (trzy kable - masa i dwa do sterowania)

a silniczek jest stary (masa, niebieski, czerwony)

Teraz potrzebuję, aby ktoś powiedział mi jak to jest podłączone w starym przycisku smile.gif

Z tego co można się dopatrzyć na fotkach, np. tej :

fot431.jpg

Widać, że wchodzi do przycisku + z aku, a wychodzi masa zmostkowana i dwa przewody (do czerwonego i niebieskiego)

Problem w tym, że nie wiem gdzie w przełączniku podpiąć +, które zmostkować do masy, a które podłączyć pod silnik smile.gif

Cała filozofia - dorwać taki przycisk jak na zdjęciu i sprawdzić - o to proszę zeby.GIF

Mój przycisk wygląda tak :

15233761641.jpg

Wychodzą z niego trzy kable, nigdzie nie mostkowane.

Po rozebraniu przycisku widzę, że dwa piny są wolne (niepodpięte).

Wnioskuję, że przycisk jest taki sam jak starsze wersje, tylko niektóre piny w nim są nieużyte, dlatego poszukuję sposobu podłączenia kabli w starszych wersjach smile.gif

pzdr, aren

Napisano

Wlasnie wrocilem z garazu z fotkami, zaraz wstawie...

Juz wstawiam. Opis na poczatek:

- silnik napedu ten sam,

- przełącznik ten sam (numery te same),

- kostka przełącznika i okablowanie identyczne z posiadanym przez Ciebie,

- szyberdach działa smile.gif

Widok na calosc:

284898726-szybernaped.jpg

(Obie masy podpiete nad silnikiem przez jedna ze śrub mocujących silnik do konstrukcji dachu)

i juz więcej szczegołów, czyli pod pokrywką kostki:

284898726-wnetrze.jpg

Po podpięciu masy i przewodu "+" z instalacji do akumulatora, po naciśnięciu przycisku silnik powinien pracowaćc zgodnie z kierunkiem zadanym przez przełącznik (mam dodatkowo identyczny silnik napędu szyberdachu z Passata B3 wraz z instalacja i przełącznikiem, działa bez problemu po podpięciu pod aku- silnik tego samego producenta-Brose- okablowanie idntyczne, schemat działania przełącznika ten sam).

Wg mnie styki w przełączniku nie działają poprawnie.

Pozdrawiam

post-94197-14352512396096_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

tosh jesteś wielki! zeby.GIF

Dokładnie o to mi chodziło zeby.GIF - nie, nic nie jest uszkodzone wink.gif wszystko działa poprawnie, po prostu u mnie w przełączniku dwa piny (te co u ciebie jest mostek masy) są wolne. I to jest ok dla silnika z 5/6 pinami, u którego przełącznik wysyła sygnał do przekaźnika. Natomiast tutaj gdy praca jest w jedną stronę, to jeden przewód zwiera do + a drugi do -, a gdy w drugą to na odwrót smile.gif

Niestety lutownicę będę miał dopiero w weekend, ale na pewno dam znać czy wszystko wyszło jak należy wink.gif

pzdr, aren

Napisano
  • Autor

Dzisiaj wybrałem się do sklepu elektronicznego, i mimo zapewnień Pana Elektryka Ze Sklepu, że "to napewno nie będzie działać, to musi mieć inną średnice / grubość ścianki / długość / przekrój /..." kupiłem sobie takie wsuwki konektorki (troszkę musiałem je nagiąć, żeby wchodziły "ciasno") - wszystko złożyłem wg. pięknie opisanej fotki od tosha (thx a lot ! zeby.GIF) I pięknie działa !! zeby.GIF

Zgadzają się położenia, silnik przerywa pracę tam gdzie trzeba, wszystko gra i buczy zeby.GIF

Jutro jeszcze tylko kupie dłuższe śruby, dam podkładki i będzie już tak jak trzeba zeby.GIF (dzisiaj tylko chciałem sprawdzić silnik wink.gif

Dziękuję wszystkim za pomoc i zaangażowanie zeby.GIF

Wniosek z tego prosty - silnik nowy czy stary, każdy przycisk jest taki sam wink.gif

> tosh jesteś wielki!

> Dokładnie o to mi chodziło - nie, nic nie jest uszkodzone wszystko działa poprawnie, po prostu u

> mnie w przełączniku dwa piny (te co u ciebie jest mostek masy) są wolne. I to jest ok dla

> silnika z 5/6 pinami, u którego przełącznik wysyła sygnał do przekaźnika. Natomiast tutaj gdy

> praca jest w jedną stronę, to jeden przewód zwiera do + a drugi do -, a gdy w drugą to na

> odwrót

> Niestety lutownicę będę miał dopiero w weekend, ale na pewno dam znać czy wszystko wyszło jak

> należy

> pzdr, aren

Napisano

Ciesze sie, ze moja radosna tworczosc nie zdechla niezauwazona, tyle ze zmoklem bo padalo intensywnie (i nadal nie mam zamontowanej podsufitki...)...Dobrze posmaruj linke napedu szyberdachu oraz prowadnice. Smaruje regularnie, szyberdach dziala bez oporow, nawet w zimie.

Dobrze by bylo, abys poprowadzil przewod od "+" w okolicy skrzynki bezpiecznikow do silnika szyberdachu o przekroju 1,5 mm2 (mozna bez wiekszych problemow przeciagnac, w slupku A lewym jest fabryczny peszel, ktorym poprowadzone sa przewody). Przewod do zasilania samej lampki podsufitowej ma zbyt skromny przekroj (silnik i tak na nim zadziala, ale lepiej jak jest wiecej...).

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Przewód 1,5mm^2 już poprowadziłem, bo dawałem nowy materiał na podsufitkę i wtedy sobie podciągnąłem smile.gif

Co prawda moim problemem jest to, że wszystko działa ok jak uchylam, odsuwam, zasuwam, ale jak chowam (z uchylenia) to szyber tak jakby "przeskakuje" (cała szyba), tak jakby coś się naprężało. Nie slychać żadnego przeskakiwania zębatek, tylko tak jakby coś stawiało opór i dopiero w pewnym momencie puszczało. Nie mam szczególnie pojęcia dlaczego, a z racji tego że już ostatnio ściągałem sufit, bardzo mi się nie uśmiecha robić tego po raz drugi smile.gif

Więc chyba pojeżdzę tak aż będzie tak ładna pogoda, że będę musiał to rozkręcić bo nie wysiedzę w domu 270751858-jezyk.gif

No chyba, że ktoś ma jakąś teorię, co do tego czemu tak się dzieje, bo jeżeli nie, to niestety ja to widzę tylko rozkręcając cały szyber i składając od nowa biglaugh.gif

Napisano

U mnie jest to samo. Ta "uszczelka" włoskowata jest u mnie w jednym miejscu odkształcona i stawia opór, ale da się zamknąć.

Napisano
  • Autor

U mnie też zamyka się bez problemu, tylko tak irytuje troszeczkę 270751858-jezyk.gif Ja muszę mieć wszystko na tip-top 270751858-jezyk.gif Ale jakoś przeboleje hehe.gif

Napisano

Mnie również to drażni, ale to jak wiele rzeczy. Dni coraz cieplejsze, to i chęci na dopieszczanie takich drobiazgów więcej grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.