Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wtryskiwacz CDTI - Wymiana

Featured Replies

Napisano

Pytanko mam.

Czy wymiana wtryskiwacza w dieslu CDTI(mówie o silniku 1.9 120KM lub 150KM) to skomplikowana procedura? Czy oprócz wpisania numerów wtryskiwacza do OP-COMa jeszcze trzeba cos ustawiać?

Robił to ktoś u siebie?

Pozdrawiam

Tomek

Napisano

Czemu chcesz wymieniać wtryskiwacz? Jakie objawy i jaka diagnoza?

Napisano
  • Autor

> Czemu chcesz wymieniać wtryskiwacz? Jakie objawy i jaka diagnoza?

Dymienie przy odpalaniu zimnego silnika i nie równa praca.

Dodatkowo dawki w OP-COM wskazuje, że 1 wtryskiwacz jest do bani wink.gif

Napisano

Przydalaby sie najpierw proba przelewowa w celu wstepnego sprawdzenia wtryskiwaczy. W razie wykrycia wadliwie dzialajacego dopiero wymienic lub naprawic.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Przydalaby sie najpierw proba przelewowa w celu wstepnego sprawdzenia wtryskiwaczy. W razie

> wykrycia wadliwie dzialajacego dopiero wymienic lub naprawic.

> Pozdrawiam

No ale do tego tez musze zdemontowac wtryskiwacz?

I wlasnie pytanie czy jego sie po prostu wykreca czy trzeba cos jeszcze pozniej ustawiac? hmm.gif

Napisano

> No ale do tego tez musze zdemontowac wtryskiwacz?

> I wlasnie pytanie czy jego sie po prostu wykreca czy trzeba cos jeszcze pozniej ustawiac?

Do próby przelewowej nie wykręca się wtryskiwacza, jak sama nazwa wskazuje robisz próbę ile paliwa wraca przelewem każdego wtryskiwacza. Jeśli któryś odbiega od normy, wtedy się go wymienia.

Próbowałeś dolać jakiegoś specyfiku do paliwa? Czasem daje to pozytywne efekty w CR.

A jeśli koniecznie chcesz wymienić wtryskiwacz mimo wszystko, to po prostu wykręcasz stary, spisujesz z nowego kod, montujesz do auta, wklepujesz kod diagnoskopem i wszystko.

W silnikach 1.9 zdarzały się w pewnym okresie problemy ze złączami wtryskiwaczy, powodujące podobne problemy (złe wskazania korekcji, błędy). Opel proponował wymianę złączy wtryskiwaczy na wolne od wad.

Napisano
  • Autor

> Do próby przelewowej nie wykręca się wtryskiwacza, jak sama nazwa wskazuje robisz próbę ile paliwa

> wraca przelewem każdego wtryskiwacza. Jeśli któryś odbiega od normy, wtedy się go wymienia.

Ok w takim razie spróbuje tak zrobic waytogo.gif

> Próbowałeś dolać jakiegoś specyfiku do paliwa? Czasem daje to pozytywne efekty w CR.

Spróbuje w takim razie dolać. Coś konkretnego polecasz? hmm.gif

> A jeśli koniecznie chcesz wymienić wtryskiwacz mimo wszystko, to po prostu wykręcasz stary,

> spisujesz z nowego kod, montujesz do auta, wklepujesz kod diagnoskopem i wszystko.

ok.gif

> W silnikach 1.9 zdarzały się w pewnym okresie problemy ze złączami wtryskiwaczy, powodujące podobne

> problemy (złe wskazania korekcji, błędy). Opel proponował wymianę złączy wtryskiwaczy na wolne

> od wad.

Za kostki do wymiany też się miałem wziąść i pewnie od tego w ogóle zaczne. wink.gif

Napisano

> Przydalaby sie najpierw proba przelewowa w celu wstepnego sprawdzenia wtryskiwaczy. W razie

> wykrycia wadliwie dzialajacego dopiero wymienic lub naprawic.

> Pozdrawiam

Test przelewowy da tylko informację o stanie zaworu przelewowego, który steruje wtryskiwaczem i musi utrzymać ciśnienie paliwa. I ten test nie powie absolutnie NIC o stanie konicówki wtrysku i dawce paliwa wtryskiwanego do cylindra. Niestety korekcje odczytane komputerem ( opcom, tech i inne ) też nie gwarantują uzyskania absolutnie wiarygodnej wiedzy o wtryskiwaczy gdyż na te odczyty wpływ ma również stan silnika ( pierścienie, zuzycie cylindra, szczelność zaworów ). Wtryskiwacze można w 100%-ach sprawdzić tylko po wymontowaniu na stole probierczym. Ale, ze mało który warsztat takowy ma, a jakiś tam komputer ( tester ) ma każdy- przyjęło się oceniać wtryskiwacze na podstawie korekcji i testów przelewowych.

Napisano

Najpierw się upewnij, że to wtryski to przecież niemal wieczna konstrukcja fiata no chyba, że już nalatałeś nim z 500tyś lub wlewałeś jakiegoś syfu zamiast normalnej ropy.

Napisano

> Najpierw się upewnij, że to wtryski to przecież niemal wieczna konstrukcja fiata no chyba, że już

> nalatałeś nim z 500tyś lub wlewałeś jakiegoś syfu zamiast normalnej ropy.

Wieczny CR, nieźle hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Najpierw się upewnij, że to wtryski to przecież niemal wieczna konstrukcja fiata no chyba, że już

> nalatałeś nim z 500tyś lub wlewałeś jakiegoś syfu zamiast normalnej ropy.

Konstrukcja moze i wieczna ale CR na pewno nie wink.gif

Na pewno już wiem, padl 1 wtryskiwacz. Auto stoi juz u mechaniora ok.gif

Napisano

> Wieczny CR, nieźle

wiem, że ciężko w to uwierzyć ale konstrukcja fiata wyróżnia się bardzo pozytywnie jeśli chodzi o trwałość (z doświadczenia z jednostkami 8v)

Napisano
  • Autor

> wiem, że ciężko w to uwierzyć ale konstrukcja fiata wyróżnia się bardzo pozytywnie jeśli chodzi o

> trwałość (z doświadczenia z jednostkami 8v)

Sama jednostka jak najbardziej(chociaz ja mam 16v), ale niestety kazdy uklad wtryskow CR jest bardzo delikatnty, oczywiscie to moje zdanie zlosnik.gif

Napisano

Wiara wiarą, ale "wieczność" była lekką przesadą smirk.gif

Napisano

> niestety kazdy uklad wtryskow CR jest

> bardzo delikatnty, oczywiscie to moje zdanie

to prawda, ale układ w silnikach JTD moim zdaniem wyróżnia się na tle konkurencji na podobnym poziomie zaawansowania. Zresztą to zdanie wyrobiłem sobie na podstawie opinii profesjonalistów którzy za wiele na tych silnikach zarobić nie mogą smile.gif

Napisano

> Wiara wiarą, ale "wieczność" była lekką przesadą

no może, ale ja jestem pod ogromnym wrażeniem jednostek napędowych JTD znam przypadek taksówki z przebiegiem ponad 700tyś km, jedyne co padało to kilka razy dwumasa i chyba tylko raz turbina była wymieniana.

Napisano

> no może, ale ja jestem pod ogromnym wrażeniem jednostek napędowych JTD znam przypadek taksówki z

> przebiegiem ponad 700tyś km, jedyne co padało to kilka razy dwumasa i chyba tylko raz turbina

> była wymieniana.

silnik wytrzymały ,zgadza się , ale wtryskiwacz może polecieć jak w każdym silniku z cr palacz.gif

Napisano
  • Autor

No i wtryskiwacz wymieniony cool.gif. Padł na 1 cylindrze frown.gif

Autko nie do poznania, nic sie nie telepie, ładnie zapala bez żadnego szarpania. Spalanie które miałem na wolnych obrotach w granicach 0,8-1l/h teraz pokazuje 0,3l/h wink.gif

Odbyło się bez najmniejszych problemów.

Mam nadzieje, ze teraz pozostałe nie zaczną padać zlosnik2.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.