Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Guma pomiędzy sprężyną a kielichem amora

Featured Replies

Napisano

Mam takie dziwne nieco pytanie. Czy da się domowym sposobem (czyli auto na lewarku, sciagam koło) ścisnąć na tyle sprężyne bez demontażu całej kolumny aby na ostatni zwój sprężyny nałożyć ochronną gumę? Problem znany między innymi posiadaczom Vectry C - tam też coś takiego nakładali. Tutaj troche zdjęć o co mi dokładnie chodzi.

http://www.vectra-c.com/forum/showthread.php?t=38158

Napisano

> Mam takie dziwne nieco pytanie. Czy da się domowym sposobem (czyli auto na lewarku, sciagam koło)

> ścisnąć na tyle sprężyne bez demontażu całej kolumny aby na ostatni zwój sprężyny nałożyć

> ochronną gumę? Problem znany między innymi posiadaczom Vectry C - tam też coś takiego

> nakładali. Tutaj troche zdjęć o co mi dokładnie chodzi.

> http://www.vectra-c.com/forum/showthread.php?t=38158

1. Bez ściągacza nie da się

2 Po co ci ta guma ? żeby sprężyna nie rdzewiała ? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> 1. Bez ściągacza nie da się

> 2 Po co ci ta guma ? żeby sprężyna nie rdzewiała ?

1. ściągacz będzie - jasna sprawa. Tylko czy dam rade go zamontować we wnęcie koła bez demontażu kolumny i na tyle ścisnąć aby zrobił się luz zeby włożyć tą gumę.

2. Już złapała mi korozja sprężyny. Chcciałbym to oczyścic, pomalować. A ta guma ma służyć temu aby sprężyna nie ślizgała się po kielichu amortyzarora rysując go i wydawając przy tym dzwięki jakby się koło miało urwać smile.gif

Napisano

> 1. ściągacz będzie - jasna sprawa. Tylko czy dam rade go zamontować we wnęcie koła bez demontażu

> kolumny i na tyle ścisnąć aby zrobił się luz zeby włożyć tą gumę.

> 2. Już złapała mi korozja sprężyny. Chcciałbym to oczyścic, pomalować. A ta guma ma służyć temu aby

> sprężyna nie ślizgała się po kielichu amortyzarora rysując go i wydawając przy tym dzwięki

> jakby się koło miało urwać

Czyli chcesz mi powiedzieć ze masz zamiar ścisnąć ją w nadkolu i jeszcze malować cfaniaczek.gif zalezy od ściagacza ,mam w pracy taki stary którym na 100% sie da ale osobiście nie wiem czy bym sie bawił w takie coś .

1- nie jestes w stanie oczyścic tego aż tak dobrze

2- mało to bezpieczne jest dla palcy zlosnik.gif

3- dłużej ci zejdzie niz miał byś zwalac cała waytogo.gif

Napisano

> 1. ściągacz będzie - jasna sprawa. Tylko czy dam rade go zamontować we wnęcie koła bez demontażu

> kolumny i na tyle ścisnąć aby zrobił się luz zeby włożyć tą gumę.

> 2. Już złapała mi korozja sprężyny. Chcciałbym to oczyścic, pomalować. A ta guma ma służyć temu aby

> sprężyna nie ślizgała się po kielichu amortyzarora rysując go i wydawając przy tym dzwięki

Dawno temu nie miałem ściągaczy, a trzeba było rozmontować kolumnę. Zrobiłem tak: obciążyłem jak się tylko dało tę kolumnę żeby ścisnąć sprężynę, na zwoje sprężyny założyłem kilka dwustronnych haków z drutu grubości 7-8mm (takie mocno wydłużone C), odciążyłem kolumnę a haki przytrzymały sprężynę. Trochę było strasznie, ale nic nie wystrzeliło i dało się wymienić amortyzator. Jednak do szarpania się ze sprężyną, czyszczenia, malowania, wciskania gum to zbyt niebezpieczne. Teraz można bez problemu, za nieduże pieniądze kupić ściągacze i nie trzeba ryzykować utratą paluchów.

Napisano

Powiem tak: miałem już kilka aut w życiu , i robiłem przy nich różne rzeczy , ale zabezpieczanie sprężyn przed korozją byłoby ostatnią na jaką bym wpadł...... Jeszcze raz pytam : Po co ?

Zanim sprężyna przekoroduje to prędzej pęknie z wysilenia lub szlag ja trafi (będzie się nadawała do wymiany ze względu na utratę swej sprężystości pierwotnej ) Więc wydaje mi się że to zwyczajnie "głupiego robota" old.gif

A skoro sprężyna obraca się w kielichu to pewnie już nadszedł jej czas - bo w pełni sprawna nie ma prawa się obracać ( w kielichu powinno być takie przetłoczenie na ostatni zwój żeby się nie obracała).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.