Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

skutki przegrzania... (.1/1.1)

Featured Replies

Napisano

Pacjent: .1 / 1.1

objawy: po zapaleniu silnika w zbiorniczku wyrównawczym robi się bulbulbul i płyn chłodzący koniecznie chce się przelać. Po odkręceniu odpowietrznika chłodnicy, poziom płynu w zbiorniczku opada, a z odpowietrzenia wydobywa się delikatna smużka pary. Przegazowanie nic nie zmienia, a jeśli zakręci się odpowietrzenie, to w zbiorniczku robi się znajome bulbulbul i znowu chce uciekać.

Hm. Raczej na pewno jest to skutek przegrzania (w bardzo nieodpowiednim momencie zdechł wentylator chłodnicy), zastanawiam się tylko czy jest jakaś bodaj teoretyczna możliwość, że nie trzeba będzie uszczelki pod głowicą zmieniać. Zapowietrzenie takich efektów by chyba nie dało...?

Pozdrawiam

Napisano

Mam pacjenta P2 1,2 16v z takimi samymi objawami, też po przegrzaniu - padł termostat na małym obiegu - w niedzielę rozbiórka celem remontu silnika crazy.gif

Napisano

> Pacjent: .1 / 1.1

> objawy: po zapaleniu silnika w zbiorniczku wyrównawczym robi się bulbulbul i płyn chłodzący koniecznie chce się przelać...

Jag długo tak jest? Tydzień, miesiąc?

Jeżeli 1-2 dni to najpierw porządnie odpowietrz układ. I jak po tygodniu znowu się zapowietrzy to upg ... frown.gif

Napisano

Witam.

Nie zauważyłeś temperatury, nie zadziałała czerwona lampka ostrzegawcza na desce ?

Czy jeszcze przed zadziałaniem systemu ostrzegawczego było pozamiatane ?

Napisano
  • Autor

> Witam.

> Nie zauważyłeś temperatury, nie zadziałała czerwona lampka ostrzegawcza na desce ?

> Czy jeszcze przed zadziałaniem systemu ostrzegawczego było pozamiatane ?

Wskaźnika temperatury w toczydle nie ma, lampka zadziałała i przy pierwszej możliwości zatrzymałem się /wtedy wyszło, że wentylator padł/. Potem, niestety, musiałem przebić się przez nieco zakorkowane miasto /weekend, brak możliwości zdobycia działającego silniczka/, wprawdzie gasiłem silnik przy okazji postojów na czerwonych itd, ale większych prędkości w mieście nie dało rady osiągnąć, więc chłodzenie miało prawo być niewystarczające i lampka ostrzegawcza miała jeszcze okazję do wykazania swojej sprawności.

Gorzej, że zadziałała jeszcze potem na trasie, po ostygnięciu okazało się, że poziom płynu spadł drastycznie; na najbliższej stacji uzupełniłem, ale dalej jechałem z dość smętną miną. Poziom oleju nie wzrósł, więc raczej nie tam się płyn przecisnął, ale widocznych wycieków również nie stwierdziłem.

> Jag długo tak jest? Tydzień, miesiąc?

> Jeżeli 1-2 dni to najpierw porządnie odpowietrz układ. I jak po tygodniu znowu się zapowietrzy to

> upg ...

Może 1,5 tygodnia, ale w międzyczasie auto było mało używane. Odpowietrzyć właśnie próbowałem (choć nie mogłem znaleźć odpowietrznika przy nagrzewnicy, ale grzanie jako takie jest), wyleciało z chłodnicy sporo powietrza, bąbelków, piany, momentami cieczy, ale jednostajnej strużki nie udało mi się uzyskać. Wlałem przy okazji w ramach uzupełnień ze 4l wody zdemoralizowanej i jak już nie miałem siły, to wróciłem pod blok i po wyłączeniu silnika delikatnie luzowałem korek zbiorniczka wyrównawczego i co się okazało - najpierw wyleciało trochę gorącego powietrza, a potem poleciał do góry poziom płynu i też chciał się przez szparkę przecisnąć. Na wyłączonym, gorącym silniku. Hmm...

Napisano

po primo profil busted.gif

w awaryjnych sytuacjach ogrzewanie na max radzi sobie z odprowadzeniem sporej ilości ciepła.

Teraz pozostaje Ci zlać wszystko, napełnić i odpowietrzyć układ od początku na to 2-3dni przy normalnym jeżdżeniu powinno wystarczyć, układ sam sobie poradzi z małym zapowietrzeniem, ale trzeba go delikatnie przepełnić (wlać ponad max)

Jak wszystko ustąpi to się udało, jak nie czeka Cie wymiana uszczelek.

Gaszenie silnika jak jest przegrzany to imho zły pomysł trzeba odprowadzać ciepło, a nie kumulować je w bloku silnika..

Napisano

> ... najpierw wyleciało trochę gorącego powietrza, a potem poleciał do góry poziom płynu i też chciał się przez szparkę przecisnąć. Na wyłączonym, gorącym silniku. Hmm...

Sprawdź poziom płynu przed jazdą i zrób jeszcze tak ze 3 razy - pojeździj i sprawdzaj poziom płynu przed jazdą. Jeżeli po tych 3 razach (rozgrzanie silnika do normalnej temp pracy) poziom płynu się ustabilizuje to będzie dobrze, a jeżeli nadal będzie go wywalało, to upg frown.gif

Generalnie układ powinien się sam odpowietrzyć. Ja u siebie przy zalewam zakręcając odpowietrzniki - najpierw przy chłodnicy, potem przy nagrzewnicy, uruchamiam silnik, czekam aż ubędzie płynu w zbiorniku wyrównawczym - dolewam na maxa i zakręcam. Po 2-3 jazdach poziom jest we właściwym zakresie.

Napisano
  • Autor

Szkoda, że na wymianę całości nie wpadłem ciut wcześniej, w weekend przyjdzie mi zrobić ze 400 km i to raczej tym kropkiem... Pytanie tylko czy fakt, że auto jest z LPG komplikuje jakoś proces? Zastanawiam się też czy bardzo ryzykuję biorąc pacjenta z takimi objawami na dłuższą przejażdżkę...

Co do gaszenia silnika - mnie na chłopski rozum wyszło, że tak będzie lepiej, skoro wydzielane na wolnych obrotach ciepło nie jest równoważone przez uszkodzony układ chłodzący.

Napisano

Ryzykowna zabawa. Ale, jak będziesz cały czas jechał na max ogrzewaniu, to może da radę.

Napisano

> Ryzykowna zabawa. Ale, jak będziesz cały czas jechał na max ogrzewaniu, to może da radę.

ja bym nie ryzykował można zajechać całkiem silnik , jak się zbyt przgrzeje głowicę to później może być za miękka do planowania lepiej zrób trochę kilometrów koło komina żebyś nie narobił sobie kosztów

Napisano

> Witam.

Podejrzewam, że wszystko zadziałało, tylko kierowczyni zawiniła crazy.gif

> Nie zauważyłeś temperatury, nie zadziałała czerwona lampka ostrzegawcza na desce ?

> Czy jeszcze przed zadziałaniem systemu ostrzegawczego było pozamiatane ?

Przebieg silnika niewiadomy- w niedziele się wyjaśni grinser006.gif

Uszczelka mogła być wcześniej osłabiona, a teraz padła zupełnie sick.gif

W niedzielę rozbiórka, w tygodniu gromadzenie taili i składanie przez kilka niedziel kolejnych zlosnik.gifok.gif

Napisano

Miesiąc temu miałem to samo - wiatrak zatarł się po zimie, ale w porę zauważyłem, szczęśliwie nic się nie stało.

Wymieniłem na polonezowski ze szrotu - całe 30 zł smile.gif i jest OK.

Napisano

Jakbyś mógł jakiegoś "manuala" zrobić, byłbym wdzięczny. U mnie 180kkm na oryginalnej uszczelce, ale licho nie śpi... frown.gif

Napisano

> Jakbyś mógł jakiegoś "manuala" zrobić, byłbym wdzięczny. U mnie 180kkm na oryginalnej uszczelce,

> ale licho nie śpi...

postaram się jutro foty z rozbiórki cykać i opisywać krok po kroku waytogo.gif

składanie będzie bardziej rozciągnięte w czasie crazy.gif

Napisano
  • Autor

Podsumowując - w moim przypadku jednak to uszczelka, czyli pacjent zostaje hospitalizowany.

Ostatecznie przekonałem się wkładając do zbiorniczka tester obecności spalin. Wynik, niestety, pozytywny. Aaaa! Uprzedzając ew. pytania: wystarczająco czułym testerem okazał się własny kinol, znaczy się nos zlosnik.gif

Dzięki za porady; pozdrawiam smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.