Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mglownica.

Featured Replies

Napisano

Zaczynam mieć minimalny luz na kierownicy. Zdaje się że to maglownica. Reszta układu sprawdzona. Ćwiczył może ktoś już regenerację?

Napisano

> Zaczynam mieć minimalny luz na kierownicy. Zdaje się że to maglownica. Reszta układu sprawdzona.

> Ćwiczył może ktoś już regenerację?

Sprawdź połączenie zaciskane w kolumnie kierowniczej i mocowanie

kolumny do przekładni. Podobno jeszcze bywa luz na mocowaniu

przekładni do reszty auta...

Napisano
  • Autor

Mechanik mówi, ze maglownica. Ogólnie luzik jest jak jest kierownica prosto, im bardziej skręcam, tym bardziej luz spada. A pytałem gdzie regenerować, bo się nie orientuję.

Napisano

> Zaczynam mieć minimalny luz na kierownicy.

jak Ci sie to objawia?, ja miałem luz na połączeniu zaciskanym kolumny, auto mocno ciągneło kierownicą na pochyłej drodze czy w prawie niewidocznych koleinach.

Napisano
  • Autor

Hmm. Ogólnie wygląda to tak, że nawet jak wieje wiatr boczny, to muszę przy jeździe na prosto delikatnie kontrowac kierownicą zlosnik.gif

Nie wiem jak to opisać w sumie nawet.

A jeśli chodzi o to połączenie zaciskane - jak to sprawdzić?

Napisano

schyl się pod kierownicę, złap ręką za drążek(dobrze go widać, wchodzi jeden w drugi), złap ręką za łaczenie i poruszaj mocna góra dół i na boki, złap też za miejsce w którym jeden wchodzi w drugi i leciutko poruszaj kierą - jesli jest luz to go wyczujesz. Moim zdaniem to połączenie to porażka a stal z którego jest to zrobione jest miękka i plastyczna jak masło. Odkąd to usztywniałem auto w końcu normalnie się prowadzi i przestało myszkować.

Napisano
  • Autor

Niby nie czuję luzu, ale za to wyczaiłem na kierownicy ze ten luz który mam jest niezależny od skrętu kierownicą - maglownica zuzyła by sie cała równo? :/

Napisano

musisz znaleźć, w którym miejscu powstaje, jesli za kolumną to wtedy możesz jeszcze złapać za to połączenie łożyskowane apotem zostaje niestety maglownica i końcówki drążków. U mnie luz na kolumnie był niewielki a wpływ na prowadzenie b.duży, wspomaganie hydrauliczne nie jest takie czułe.

Napisano
  • Autor

Akurat mam urlop to się jutro do mechanika przejadę. Może coś wywąchamy zlosnik.gif

Napisano

> wspomaganie hydrauliczne nie jest takie czułe.

Czy elektryczne?

Napisano

a objawia sie to tylko gorszym prowadzeniem? czy moze słychać stuki? mnie sie coś tłucze, przy malych predkosciach i nierównościach i właśnie podejrzewam maglownice....

Napisano
  • Autor

Dobra, wygląda że to ten drążek. Jaja jak berety zlosnik.gif Mechanik klepnął mi to 4x przecinakiem i jest nieźle. Ale to pewnie nie na długo starczy... Orginalny kosztuje 550zł. :/

Napisano

> Dobra, wygląda że to ten drążek. Jaja jak berety Mechanik klepnął mi to 4x przecinakiem i jest

> nieźle. Ale to pewnie nie na długo starczy... Orginalny kosztuje 550zł. :/

I ZTCW występuje to tylko jako całość ze wspomaganiem elektrycznym.

W ASO chyba coś około 2 tys. za to.

Napisano

> Dobra, wygląda że to ten drążek. Jaja jak berety Mechanik klepnął mi to 4x przecinakiem i jest

> nieźle. Ale to pewnie nie na długo starczy... Orginalny kosztuje 550zł. :/

U mnie odkąd to naprawiono, to trzyma na razie, ale gdy usterka

znów wystąpi, to olewam bezpieczeństwo - przewiercę to i skręcę

śrubami...

Napisano

> I ZTCW występuje to tylko jako całość ze wspomaganiem elektrycznym.

> W ASO chyba coś około 2 tys. za to.

2.300 do punto.. rok temu horse.gif

Napisano
  • Autor

U mnie w asio powiedzieli ze drążek sam się da kupić. 550zł.

Tak czy siak, co za baran to wymyślił. Najgorsze jest, że wspomaganie jest zaraz za kierownicą, więc ten lipny drążek przenosi całą siłę która generuje motor elektryczny. Wystarczyło dać wspomaganie za drążkiem a przed maglownicą. Drążek mógłby być plastikowy i nic by mu się nie działo :/

Napisano

to ci podpowiem ze w punto tez jest elektryk wspomaganie itd - blizniacza konstrukcja .. ale tam domowym sposobem mozna pojsc krok dalej... i zamiast calego drazka wymienic tylko krzyzaki ktore kosztuja po 10 zl/szt shhh.gifcfaniaczek.gifwaytogo.gif

W stilo narazie nie mialem potrzeby grzebania w tym ustrojstwie.

Twinsen nawalczyl sie dobre poltora sezonu i wymienil caly przod w samochodzie chyba ze 2 razy poczawszy od gumek, amorow, wahaczy opon i bog wie co jeszcze.. zanim doszedl ze auto plywa od "niedobitej rurki" w kierownicy sick.gif

Napisano

> to ci podpowiem ze w punto tez jest elektryk wspomaganie itd - blizniacza konstrukcja .. ale tam

> domowym sposobem mozna pojsc krok dalej... i zamiast calego drazka wymienic tylko krzyzaki

> ktore kosztuja po 10 zl/szt

> W stilo narazie nie mialem potrzeby grzebania w tym ustrojstwie.

> Twinsen nawalczyl sie dobre poltora sezonu i wymienil caly przod w samochodzie chyba ze 2 razy

> poczawszy od gumek, amorow, wahaczy opon i bog wie co jeszcze.. zanim doszedl ze auto plywa od

> "niedobitej rurki" w kierownicy

Nałożyły się 3 powody:

1. rurka

2. drążki

3. opony

Ad.2 - były nowe, ale lipne hehe.gifzlosnik.gif Wytrzymały 5 tys. km, teraz mam jakieś bardziej markowe

Ad.1 - najgorsza upierdliwość z jaką spotkałem się w tym aucie...

Ad.3 - muszą być dobre, bo KPK w Fiatach się nie reguluje... lubi se ściągać...

Słowem - następnego strucla to se kupię Citroena C4 II grinser006.gif

Napisano

Dodam tylko, że na samej górze jest też w wielu Stilo regulacja pozioma kierownicy, która także lubi dostać luzu!!! Co do przegubu krzyżakowego na dole to można go bardzo delikatnie pospawać, w razie wypadku spawy puszczą i kierownica nie zrobi nam krzywdy. Co do przekładni to nieduże luzy można niwelować śrubą regulacyjną. W moim Stilo po wymianie przekładni na nową ta śruba regularnie się odkręcała i autem nie dało się normalnie jeździć. Tak więc przyczyn może być wiele i dopiero wyeliminowanie wszystkich umożliwia panowanie nad pojazdem.

Napisano

> nieźle.

ja najpierw poodginałem to ściskiem - starczyło na tydzień a materiał z którego jest to zrobione to tragedia. drążek przenosi duże siły, szczególnie w momencie jazdy po nierównościach.

Napisano

Tak przy okazji wątku - pytanie mam. Czy da się jakoś sprawić,

by dźwignia od przesuwania kierownicy góra-dół chodziła ciaśniej?

Pamiętam jak auto było nowe, to trzeba było użyć dużo siły by

ją otworzyć i zamknąć. Obecnie mogę to zrobić jednym palcem

i to małym blush.gif Zaciska się, ale dość słabo. Gdy dźwignia jest otwarta,

kierownicą można ruszać na boki, ale nie prawo lewo, tylko w płaszczyźnie poziomej

przecinającej kierownicę na pół. Czyli lewa strona kierownicy w stronę

zegarów, prawa w stronę kierowcy i odwrotnie. W płaszczyźnie pionowej

nie ma luzów. Gdy zacisnę dźwignię, luzów w zasadzie nie ma, ale

mam wrażenie, że mogłoby być ciaśniej oink.gifzlosnik.gif

Może rozebrać osłony i jakieś śruby podokręcać? niewiem.gifhmm.gif

Napisano
  • Autor

No i luzu nie ma. Ale za to chyba mi sciaga na prawo... :/ Zbieżność?

Napisano

da sie. Cale ustrojstwo jest skrecone na wielkiej srubie rzedu 22-24 . Jedynym zabezpieczeniem przed odkrecaniem/luzowaniem sa jakies podkladki wygladajace jak podkladka sprezynujaca. Nie wiem z czego one sa wykonane czy az tak bardzo w fabryce to dokrecaja bo mnie w punciaku sie te podkladki .... wykruszyly i wysypaly sie w kawaleczkach. Wczesniej wspominana sruba/ nakretka nie ma zadnej kontry nic. Nalezy zdjac dolna oslone kierownika i dociagnac nakretke. Oczywiscie albo podkladki dolozyc , albo zakontrowac nakretke - chociaz kierownica to wazny element "bezpieczenstwa" to pozostalbym przy nie_poprawianiu fabryki ( bo sam tak zrobilem) i wstawieniu nowych podkladek i dociagnieciu "nakretki glownej"

Standardowo twierdze ze mysl fiatowska daleko nie odbiega od siebie w poszczegolnych modelach wiec jesli tak mozna zalatwic problem w punto to i w stilo da rade waytogo.gif

przykladowa aukcja ze zdjeciem FOTO

• 2 miesiące później...
Napisano

U mnie też jest mały luz na tym łączeniu. Jak jechałem po kocich łbach i chwyciłem łączenie, to było czuć luz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.