Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

chlodnica klimatyzacji - nie bedzie smierdzialo?

Featured Replies

Napisano

Czesc,

dzisiaj nowy watek.

Czy wymiana chlodnicy wody i chlodnicy klimatyzacji spowoduje ze smrod ktory teraz leci do srodka - bedzie mniejszy albo wcale?

Mowiac prosciej - czy wymiana obydwu chlodnic ma wplyw na smrod stechlizny w aucie?

I jeszcze jedno - zerknijcie na te chlodnice:

http://allegro.pl/fiat-bravo-brava-1-4-1-6-chlodnica-klimatyzacji-i1559551191.html

Jakas taka oslone ma plastikowa - czy wasze chlodnice tez maja taka oslone?

No i zapomnialem o najwazniejszym - czy po wymianie tych chlodnic - jest szansa, ze klima bedzie lepiej chlodzila? (sprezarke kupilem nowke sztuke w zeszlym roku)

I juz na prawde ostatnia rzecz - gdzie w warszawie znajde dobrego speca od klimatyzacji - w sensie, czyszczenie, ozonowanie, odgrzybianie, napelnianie? Chodzi mi o kogos kogo znacie i mozecie polecic.

Pozdrawiam

Napisano

stęchlizna w aucie raczej mało ma wspólnego z chłodnicami . dlaczego chcesz wymieniać chłodnice czy są nieszczelne ?ubywa ci płynu ?

a sprawdzałeś filtr kabinowy ?

co do plastików tak są

Napisano
  • Autor

> stęchlizna w aucie raczej mało ma wspólnego z chłodnicami . dlaczego chcesz wymieniać chłodnice czy

> są nieszczelne ?ubywa ci płynu ?

> a sprawdzałeś filtr kabinowy ?

> co do plastików tak są

Ciezko powiedziec czy to chlodnice ciekna - ale plynu ubywa.

Chlodnice chce wymienic - zeby wyeliminowac kolejna mozliwosc wyciekow. (a znalazlem nowe zamienniki za 400 PLN - za dwie chlodnice - wiec jeszcze jakos przezyje taki wydatek)

A tak na prawde - chce zrobci wszystko co sie da, zeby klimatyzacja jeszcze bardziej chlodzila, bo w lecie - przy 30 stopniach na zwenatrz, zeby bylo tak tylko tylko w miare chlodno w aucie - musze jezdzic z nawiewem wlaczonym na 4 biegu.

Napisano

a może cieknie ci nagrzewnica w środku i temu czuć stęchlizną sprawdź jeszcze filtr kabinowy

Napisano

> A tak na prawde - chce zrobci wszystko co sie da, zeby klimatyzacja jeszcze bardziej chlodzila, bo

> w lecie - przy 30 stopniach na zwenatrz, zeby bylo tak tylko tylko w miare chlodno w aucie -

> musze jezdzic z nawiewem wlaczonym na 4 biegu.

Wydajność klimatyzacji w BBM jest delikatnie mówiąc dyskusyjna, jeśli ilość czynnika w układzie jest właściwa to nic sensownego nie wymyślisz, tylko wyrzucisz kasę.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Wydajność klimatyzacji w BBM jest delikatnie mówiąc dyskusyjna, jeśli ilość czynnika w układzie

> jest właściwa to nic sensownego nie wymyślisz, tylko wyrzucisz kasę.

> Pozdrawiam BAS

Dobrze gada kolega. Szału te nasz klimy nie robią, miałem hgt 1.6 z klimą teraz 2.0 i wszędzie dmucha podobnie:D

Napisano

A ja tu się będę upierał bo w 1.9 JTD póki mi parownik się nie rozszczelnił to klimatyzacja tak dawała że mikolaj.gifpalacz.gif

Napisano
  • Autor

> Dobrze gada kolega. Szału te nasz klimy nie robią, miałem hgt 1.6 z klimą teraz 2.0 i wszędzie

> dmucha podobnie:D

Juz zamowilem te chlodnice - glupio teraz gosciowi powiedziec, ze mi nie potrzebne :-(

Napisano
  • Autor

> a może cieknie ci nagrzewnica w środku i temu czuć stęchlizną sprawdź jeszcze filtr kabinowy

nie cieknie - bo widzialbym, ze mokre dywaniki mam.

Filtr kabinowy wypieprzylem w cholere.

Napisano

> A ja tu się będę upierał bo w 1.9 JTD póki mi parownik się nie rozszczelnił to klimatyzacja tak

> dawała że

Jak się leciało autostradą to jakoś sobie dawała radę, natomiast przy krótkich odcinkach*, zwłaszcza jak nie dostawał po obrotach to szału nie było.

* Mam świadomość, że po postoju w słońcu nie wychłodzi wnętrza w 5 minut przy jeździe powoli w korku, ale w porównaniu np. do stilo, ncroma, toyota camry czy... to jest kiepsko. Wydajność podobna jak w VW Bora 1999 z manualną klimatyzacją.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Zapytaj na regionalnym kogo polecają od klimatyzacji, podjedź, niech zważą ile jest czynnika, ewentualnie uzupełnią i niech zmierzą temperaturę na kratkach, przy okazji niech odgrzybią.

Nic więcej nie kombinuj jak płynów nie ubywa bo IMO chcesz na siłę wpakować się w koszty a wątpię, żeby to coś dało, zwłaszcza jak chcesz zakładać używany skraplacz.

Jak już bardzo chcesz wymieniać skraplacz to zapodaj mu nowe oringi na złączach, żeby się nagle nie okazało, że ubywa czynnika.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Skraplacz wymienilem na nowy razem ze sprezarka w zeszlym roku.

Czynnik uciekl po 2 miesiacach - od lipca (bo w lipcu byl napelniany) - ale w gownianym warsztacie. Ponoc sprawdzili i bylo szczelnie - to ciekawe czemu uciekl.

Plynu ubywa.

Chce to zrobic porzadnie - czyli:

1. wymienic obydwie chlodnice

2. wymienic termostat (bo mam vernet a kupilem juz BEHR)

3. odgrzybic (jonizowac czy ozonowac), przeczyscic, zdezynfekowac

4. i wtedy dopiero sprawdzic klime.

pzdr

Napisano
  • Autor

> * Mam świadomość, że po postoju w słońcu nie wychłodzi wnętrza w 5 minut przy jeździe powoli w

> korku, ale w porównaniu np. do stilo, ncroma, toyota camry czy... to jest kiepsko. Wydajność

> podobna jak w VW Bora 1999 z manualną klimatyzacją.

Ja na szczescie parkuje na parkingu podziemnym :-)

Napisano

> nie cieknie - bo widzialbym, ze mokre dywaniki mam.

> Filtr kabinowy wypieprzylem w cholere.

filtr lepiej mieć, żeby dziadostwo nie leciało

Napisano

> Filtr kabinowy wypieprzylem w cholere.

Wymieniaj częściej a nie wypieprzaj zlosnik.gif to dla Twojego zdrowia zlosnik.gif to tak jak by silnik pracowal bez filtra powietrza zlosnik.gif

Napisano

> I jeszcze jedno - zerknijcie na te chlodnice:

> http://allegro.pl/fiat-bravo-brava-1-4-1-6-chlodnica-klimatyzacji-i1559551191.html

Kup sobie nowe chłodnice, ja za chłodnicę klimy zapłaciłem 400 zł. Kupiłem używkę za 250 i okazało się, że była stara i nieszczelna. Na szczęście udało się zwrocić i odebrać kasę.

> Jakas taka oslone ma plastikowa - czy wasze chlodnice tez maja taka oslone?

Osłona była, ale nie zakładałem jej z powrotem.

Napisano
  • Autor

Nie, nie - spoko - ja kupilem nowke za 300 PLN i chlodnice wody za 140 PLN.

Tamto zdjecie jest tylko po to zeby pokazac o jaka oslone mi chodzi.

Napisano
  • Autor

> Wymieniaj częściej a nie wypieprzaj to dla Twojego zdrowia to tak jak by silnik pracowal bez

> filtra powietrza

Wiesz - od nowosci w ogole w 1.4 nie bylo tego filtru.

Dolozylem go sobie, ale w zimie szyby parowaly - wiec wywalilem.

Bedzie ograniczal "chlod" - to go wywalilem :-)

Napisano
  • Autor

> filtr lepiej mieć, żeby dziadostwo nie leciało

ale mniej "chlodu" bede mial - a po wymianie chlodnic i tak pojade na odgrzybianie, czyszczenie itp.

Napisano

> Wiesz - od nowosci w ogole w 1.4 nie bylo tego filtru.

> Dolozylem go sobie, ale w zimie szyby parowaly - wiec wywalilem.

> Bedzie ograniczal "chlod" - to go wywalilem :-)

A od nowości klima była ? To chociaż jakąś rajstopę od kobiety weź wink.gif

Napisano
  • Autor

> A od nowości klima była ? To chociaż jakąś rajstopę od kobiety weź

DObre :-) Ale sie usmialem

NIe - klimy nie bylo od nowosci :-)

Moze byc ponczocha od tesciowej?

Napisano

> DObre :-) Ale sie usmialem

> NIe - klimy nie bylo od nowosci :-)

> Moze byc ponczocha od tesciowej?

Darkowi chodzi o to, że jeśli klimatyzacja jest fabryczna to musi(choć w przypadku Fiata nic pewnego) być filtr pp.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Darkowi chodzi o to, że jeśli klimatyzacja jest fabryczna to musi(choć w przypadku Fiata nic

> pewnego) być filtr pp.

> Pozdrawiam BAS

Ale ja rozumiem o co chodzi - tylko zastanawiam sie czy rzeczywiscie uzywac tego filtru - bo wiem jak w zimie ogranicza przeplyw powietrza.

A zeby bylo smieszniej - jak mi te klime wstawiali - to chyba zapomnieli jakiegos elementu przy dmuchawie dolozyc - bo jak dawalem nawiew na twarz - to dolem z jakiegos wyloty przy nogach pasazera wszystko wylatywalo - owszem zimne powietrze - ale przez to nie lecialo do srodka tylko dmuchalo po nogach.

Zaslepilem ten wylot szmata i tasma klejaca i bylo lepiej - ale zastanawiam sie jak maja to zaslepione oryginalne klimatyzacje.

Napisano

> Ale ja rozumiem o co chodzi - tylko zastanawiam sie czy rzeczywiscie uzywac tego filtru - bo wiem

> jak w zimie ogranicza przeplyw powietrza.

> A zeby bylo smieszniej - jak mi te klime wstawiali - to chyba zapomnieli jakiegos elementu przy

> dmuchawie dolozyc - bo jak dawalem nawiew na twarz - to dolem z jakiegos wyloty przy nogach

> pasazera wszystko wylatywalo - owszem zimne powietrze - ale przez to nie lecialo do srodka

> tylko dmuchalo po nogach.

> Zaslepilem ten wylot szmata i tasma klejaca i bylo lepiej - ale zastanawiam sie jak maja to

> zaslepione oryginalne klimatyzacje.

W BBMie to jeszcze pikuś bo filtr jest na podszybiu o między nagrzewnicą a filtrem jest spora kubatura.

Śmiesznie to jest w stilo jak się zapcha(a szybko się zapycha) filtr pp, jest umieszczony bezpośrednio w nagrzewnicy...

Generalnie polecam Ci jazdę z filtrem pp, grzejnik nagrzewnicy i bez syfu jest wrażliwy, dodatkowo nie lubię jak mi szczątki liści lecą bezpośrednio w oczy a z czasem ten efekt wystąpi bez filtra pp.

Wymiana filtra pp w BBM trwa 2-3minuty, koszt filtra jest śmieszny, nie widzę przeciwwskazań, żeby wymieniać go co pół roku.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Wymiana filtra pp w BBM trwa 2-3minuty, koszt filtra jest śmieszny, nie widzę przeciwwskazań, żeby

> wymieniać go co pół roku.

> Pozdrawiam BAS

Ale ja mam ten filtr w domu - zupelnie nowy :-)

Ramke do niego tez zamontowalem

Napisano

> Ale ja mam ten filtr w domu - zupelnie nowy :-)

> Ramke do niego tez zamontowalem

Wydaje mi się, że brak tego filtra jedynie zwiększy przepływ powietrza, ale nie będzie ono chłodniejsze. Niestety wąskim gardłem nie jest czysty filtr pp a wydajność układu odbierającego ciepło z nagrzewnicy, jak mu mocniej dmuchniesz to będzie leciało cieplejsze powietrze i tyle.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> DObre :-) Ale sie usmialem

> NIe - klimy nie bylo od nowosci :-)

> Moze byc ponczocha od tesciowej?

Jasne wink.gifhehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> Dopiero by w kabinie walilo zapocona piczą :-)

To jak mówiłem weź od kobity alien.gifhehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.