Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Post dotyczacy klapki obiegu wew/zew

Featured Replies

Napisano

Z racji dziwnych dźwięków w samochodzie zadałem tutaj pytanie co to może być - dostałem link do kilku opisów napraw tego badziewia. OKI wszystko ładnie przeczytałem i ...... mi się odechciało oslabiony.gif Z opisów wynika ze jest to ekwilibrystyka na max-a.

Jeśli modowie pozwolą chciałbym zamieści swój opis - metoda napędu mały biały krzyżyk ( chyba DELPHI)

Potrzebne:

Torxy - najlepiej zestaw.

nasadka 5,5

nasadka 13

mała grzechotka

przedłużka do grzechotki 5 cm

1. odkręcamy schowek najpierw 3 wkręty pod klapa ( klapa zamknięta) potem 3 przy otwartej klapie. - stosujemy kluczyk torx

2. odpinamy zasilanie żarówki

3. otwieramy mache zdejmujemy uszczelkę i wycieraczki - klucz nr 13

4. wyjmujemy podszybie

5 odkręcamy 4 śruby od osłony filtra PP - klucz torx

6. ODKRĘCAMY małego wkręta kluczem 5,5 - widoczny po zdjęciu filtra - widać też feralną klapkę.

7. nad silniczkiem dmuchawy widać po lewej jednego wkręta na klucze 5,5 drugi po prawej lekko z tyłu. Odkręcić nic nie ruszać

8. Odłączyć wtyczke do silniczka

9. Odkręcić silniczek 3 śruby 5,5 lekko ruszając silniczek wychodzi.

10. zdejmujemy górną osłonę lekko trzeba podważyć żeby wyszła z pod belki.

Klapkę mamy w ręku.

Klapkę zabrałem do domu resztę poskręcałem z powrotem czas operacji w obie strony 1 godzina.

Teraz myślę jak to skleić żeby się trzymało. niewiem.gif

Jeśli administracja pozwoli jak będę składał ze sprawna klapką zamieszczę foto relację.

Napisano

> Teraz myślę jak to skleić żeby się trzymało.

Kleiłem tą część która jest przykręcona 4 śrubami pod listwą z wycieraczkami ( nie zamotałem ?!? )

Ten Wlot powietrza. Użyłem to tego Poxipolu. Trzyma do tej pory ok.gif

Napisano

> Teraz myślę jak to skleić żeby się trzymało.

Pokleić poxipolem jak już kolega zaproponował. Ale to jest leczenie syfa pudrem bo problem leży nie w słabej klapce ale w braku jej odpowiedniego wyłącznika. Wiec do kompletu trzeba albo wystrugać takie elektroniczne cudo jak podają na znanej ruskiej stronie dla Astry H w temacie zasłonka albo zakupić oryginalny wyłącznik przeciążeniowy w Oplu za ok 60 złociszy.

Ja pokleiłem i zostawiłem otwarty obieg wewnętrzny

Napisano

> ... za ok 60 złociszy.

Albo zrobić ustrojstwo z dwóch mikrowyłączników i dwóch diód (ktoś

tu na forum to przetestował).

Napisano
  • Autor

> Pokleić poxipolem jak już kolega zaproponował. Ale to jest leczenie syfa pudrem bo problem leży nie

> w słabej klapce ale w braku jej odpowiedniego wyłącznika. Wiec do kompletu trzeba albo

> wystrugać takie elektroniczne cudo jak podają na znanej ruskiej stronie dla Astry H w temacie

> zasłonka albo zakupić oryginalny wyłącznik przeciążeniowy w Oplu za ok 60 złociszy.

> Ja pokleiłem i zostawiłem otwarty obieg wewnętrzny

Możesz coś więcej zapodać o tym wyłączniku przeciążeniowym za 60 pln-a co jak i gdzie podłączyć itd?

Napisano
  • Autor

> Albo zrobić ustrojstwo z dwóch mikrowyłączników i dwóch diód (ktoś

> tu na forum to przetestował).

Tak tylko ze to jest dla wersji sterowania z łapką, a nie z zębatką

Napisano

> Możesz coś więcej zapodać o tym wyłączniku przeciążeniowym za 60 pln-a co jak i gdzie podłączyć

> itd?

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=284311888&page=0&vc=1#Post284311888

a podłącza się o ile pamiętam na przewód zasilania silniczka. Ale pewien nie jestem bo już dawno to w TISie czytałem. Jak znajde chwile to wrzuce tu opis

Napisano
  • Autor

> http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=284311888&page=0&vc=1#Post284311888

Stronka AK mi działa, ale ta ruska już nie wiesz jeśli ten element rozwiąże sprawę w A-G to mogę poświecić te 60 pln dla świętego spokoju.

> a podłącza się o ile pamiętam na przewód zasilania silniczka. Ale pewien nie jestem bo już dawno to

> w TISie czytałem. Jak znajde chwile to wrzuce tu opis

Będę wdzięczny.

• 1 miesiąc później...
Napisano

wracajac do starego tematu pytalem sie dzisiaj w aso o ten wylacznik przeciążeniowy, facet zrobil wielkie oczy, po konsultacji z innymi pracownikami mechanik powiedzial ze nie ma zadnego wylacznika tylko jest nowa wzmocniona klapka za 200 zl. jak to z tym jest czy do astry h nie ma tego? czy to tylko do G?

Napisano

Mi powiedziano że trzeba założyć część nr kat. 90 12 243. To jakieś zabezpieczenie które sie montuje żeby silnik klapki od obiegu wewnętrznego miał jakąś ochronę przed szczytem napięcia czy coś. Może coś źle usłyszałem niewiem.gif ale pytałem o klapkę. Niektóre auta mają to już seryjnie i wtedy powinien być na naklejce na przewodach napis DIODE.

Dalej nie wnikałem bo mam odpięty silniczek na obiegu otwartym w obu Astrach. Klejenie poxipolem nie pomogło a nie uśmiecha mi sie wydawanie kasy na nową klapkę

Napisano
  • Autor

> Mi powiedziano że trzeba założyć część nr kat. 90 12 243. To jakieś zabezpieczenie które sie

> montuje żeby silnik klapki od obiegu wewnętrznego miał jakąś ochronę przed szczytem napięcia

> czy coś. Może coś źle usłyszałem ale pytałem o klapkę. Niektóre auta mają to już seryjnie i

> wtedy powinien być na naklejce na przewodach napis DIODE.

> Dalej nie wnikałem bo mam odpięty silniczek na obiegu otwartym w obu Astrach. Klejenie poxipolem

> nie pomogło a nie uśmiecha mi sie wydawanie kasy na nową klapkę

dokładnie o to biega - tylko z w necie jest instrukcja dotycząca Astry H, a ni wiem jak to podłączyć do G. I ptrzebny jakis elektryk który ogarnia instalację z Astry H i przeniesie to na instalke astry G. U mnie koszt tej "DIODE" to 60 pln

Napisano

Tylko sie najpierw zapytaj w ASO czy to to bo moze mi nagadali głupot.

W TISie widziałem kiedyś manual co i jak do Astry H która ma taki sam silnik i klapke jak Astra G wiec chyba byle jaki elektryk by to ogarnął.

Napisano
  • Autor

> Tylko sie najpierw zapytaj w ASO czy to to bo moze mi nagadali głupot.

> W TISie widziałem kiedyś manual co i jak do Astry H która ma taki sam silnik i klapke jak Astra

> G wiec chyba byle jaki elektryk by to ogarnął.

A możesz zapodać?

Napisano

> A możesz zapodać?

Tak ale musze poszukać. Przypomnij sie na pw w niedziele wieczorem

Napisano

Dzisiaj ponownie bylem w serwisie, pytałem sie o tą diode, powiedzieli że była akcja serwisowa do 2008 i że tą diode montuje sie gdzieś za panelem sterowanie klimy. Chroni ona przed uszkodzeniem panelu klimy w pewnych warunkach które mogą wystąpić podobno nie ma to nic wspólnego w klapką obiegu. Auta które mają to zamontowane mają naklejke koło dmuchawy -diode ale ile w tym prawdy to nie wiem, oni też nie zawsze wiedzą o co chodzi lub nie chcą powiedzieć. Mogą mi to zrobić za 150 zł plus koszt diody 61 zl.

Napisano

To nie ma co sobie duXX zawracać. Najwidoczniej ktoś mnie wprowadził w błąd. Lepiej zrobić samemu zgodnie z tym co jest na astra-h.ru albo dać komuś do zrobienia kto ma obycie z lutownicą. przynajmniej sprawdzone i działa

Napisano

> To nie ma co sobie duXX zawracać. Najwidoczniej ktoś mnie wprowadził w błąd. Lepiej zrobić samemu

> zgodnie z tym co jest na astra-h.ru albo dać komuś do zrobienia kto ma obycie z lutownicą.

> przynajmniej sprawdzone i działa

Ta akcja dotyczyła chyba tylko klimy automatycznej. Chyba dam im to do zrobienia jak mam żyć z myślą ze może zepsuć sie panel klimy. Hmm sam nie wiem chyba że dorwe gdzieś manual jak to podlaczyc. Nie ma może ktoś?

Napisano

> Nie ma może ktoś?

mam ale musze poszukać Przypomnij sie w niedizele na priva

Napisano

> mam ale musze poszukać Przypomnij sie w niedizele na priva

Ok dzięki

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.