Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Clio III 1.5dCi

Featured Replies

Napisano

Witam,

Czy warto kupić Clio z tym silnikiem? Słyszałem skrajne opinie nt. awaryjności 1.5 dCi, jak jest z jego edycja z 2007 roku?

Drugie pytanie o awaryjnosc i rzeczywiste zuzycie paliwa 1.2 TCE.

Będę wdzięczny za opinie.

Napisano

Co do 1.2 to kiedyś rzucił mi się w oczy test Clio z tym silnikiem chyba w Motorze. Tam jest taka pozycja w tabelce "Spalanie w teście miasto/trasa", a wartości uzyskane to odpowiednio (mogę się mylić, ale chyba dobrze pamiętam) 10/7. Więc dziękuję pięknie za samochód klasy B spalający w mieście średnio dychę, bo sądzę że da się więcej też spokojnie. Jeśli chodzi o awaryjność to ciężko mi się wypowiadać, ale nie sądzę żeby było jakoś in minus na tle konkurencji choćby z racji wieku samochodów.

Co do dCi to z tymi, z którymi miałem do czynienia sprawa wygląda następująco: te, które są zadbane, serwisowane i jeździły na normalnym paliwie nie sprawiają szczególnego kłopotu użytkownikom, natomiast nie daj Panie trafisz na zajeżdżone - koszty potrafią zjeść. Oczywiście w przypadku ogarniętego mechanika z CLIPem ryzyko kupna takiej padliny można naprawdę sprowadzić do minimalnego poziomu.

Napisano

> Witam,

> Czy warto kupić Clio z tym silnikiem? Słyszałem skrajne opinie nt. awaryjności 1.5 dCi, jak jest z

> jego edycja z 2007 roku?

> Drugie pytanie o awaryjnosc i rzeczywiste zuzycie paliwa 1.2 TCE.

> Będę wdzięczny za opinie.

Co do dCi to niewiem.gif. Jak dla mnie disel w klasie B to nieporozumienie - za duży halas.

Co do TCE to zona pomyka. Jakies 30kkm na razie bez istotnych awarii (jakies pierduly z elektryka - przepalaja sie zarowki mijania).

Spalanie W-wa i okolice 7,4 l - ale ma lekka noge. Jak ktos chce uzywac 100KM to 10 pewnie zlapie. Trzeba pamietac ze to silniczek maly i slabiutki, a tylka na "okazje" ta turbina. W trasie jak szybko to duzo - ponad 7. Jak wolno czyli przepisowo to do 5 mozna zejsc.

Trzeba pamietac ze to samochodzik z jakimis 65 KM , a reszta , czyli 35 KM jaest juz kosztowna - ale daje duzo frajdy. cool.gif

No i jest w miare cichy na tle innych wersji grinser006.gif

Napisano

mamy w domu (a w zasadzie przed domem zlosnik.gif ) clio 3 kombi z 1,5 dci z 2008 roku, przebieg to ponad 120 tkm.

z awarii to przepalające się żarówki mijania, łożysko prawego przedniego koła i ..... nic więcej

spalanie ok. 5,2 litra, żonka lubi przycisnąć trochę pedał gazu i nie daje spokoju tym 75 konikom hehe.gif

Napisano

co do silnika 1,5 dCi to w moim (cięższym od clio) SC średnio w trasie pali:

machnąłem dziś traskę 600 km...

Napisano

> co do silnika 1,5 dCi to w moim (cięższym od clio) SC średnio w trasie pali:

> machnąłem dziś traskę 600 km...

Masz tam skrzynię 6-biegową ?

Jakie obroty masz przy 100 i 130km/h.Ja mam w MCV przy 100 2500obr/min a przy 130 około 3000obr.

Silnik udany spalanie małe , ja mam w 1.5dci 85KM średnie z 6000km 4,4-4,5 jazda mieszana z przewagą tras.Zimą 4,8l/100.

Napisano

> Masz tam skrzynię 6-biegową ?

skrzynia piątka, bo to 2004-2005

> Jakie obroty masz przy 100 i 130km/h.

szczerze - nie sprawdzałem, ale chyba niecałe 3 kRPM. widać na filmiku. jak na spalanie to masz rewelację claps.gif

Napisano

> Drugie pytanie o awaryjnosc i rzeczywiste zuzycie paliwa 1.2 TCE.

Co do awaryjności to ciężko się wypowiedzieć na razie. Do tej pory nie mamy problemów (ale tylko 20k km). Podobno generalnie nie ma z nimi problemów - ale to tylko podobno.

Co do zużycia paliwa - zależnie jak się jeździ. Można powiedzieć że sprawdza się zasada "turbo żyje, turbo pije".

Któregoś razu, niedługo po dotarciu chciałem sprawdzić jak to jeździ. To po mieście "od świateł do świateł" pokręciłem go to do 11l/100 podskoczyło. jednak przy normalnej jeździe po mieście (Warszawa) z częstym (żeby nie powiedzieć permanentnym) staniem w korkach wychodzi około 8-8,5 litra. Gdy żona jeździ w zimie na odcinku dom-przedszkole-szkoła-stacja kolejki (całość trasy 3-4 km) to 9 litrów wychodzi.

Dla odmiany miasto bez większych korków to ~7l/100

W trasie - jak zawsze zależy od prędkości. W święta przejechaliśmy 500km - z prędkościami raczej umiarkowanymi (czyli okolice 110-120km/h miejscami 130-140 z użyciem klimy przez jakieś 1/3 podróży) to zużycie wyszło na poziomie 6,1 l/100km.

Gdy jechałem kiedyś sporo szybciej (Warszawa-Katowice) to zużycie było na poziomie 7-7,5.

Cóż, wyniki odbiegają od obiecywanych w katalogu. Ale mnie nie zaskakują. Po prostu pali tyle co samochód o masie ponad 1100kg (bo tyle Clio waży) z silnikiem 100KM.

Civic VII 1.4 czy 1.6 też mi podobnie palił (a nawet minimalnie więcej).

Generalnie fajny silniczek. Chociaż góry mu brakuje :-(

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.