Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Kontrolka hamulca recznego

Featured Replies

Napisano

Od czego jest kontrolka czerwona z wykrzyknikiem? Na pewno od recznego i poziomu plynu, ale cos jeszcze sprawdza?

Od pewnego czas pomiguje mi przy hamowaniu oraz przy skrecie w prawo (w lewo nigdy) i zastanawiam sie co moze byc nie tak. Poziom plynu jest ok. Troche tez jakby glupial abs, tzn. przy mocniejszym nacisnieciu hamulca (ale nie na tyle mocnym zeby wlaczyl sie abs) lubi zapiszczec jedno z kół (w sensie, ze zostaje zablokowane, tak jakby abs nie zadzialal).

Acha podpinalem OP-COM i po wejsciu w ABS nie ma zadnych bledow.

Napisano

> Od czego jest kontrolka czerwona z wykrzyknikiem? Na pewno od recznego i poziomu plynu,

I od niczego więcej. Styki ham. ręcznego i czujnika poziomu płynu ham. są połaczone równolegle. Zwieranie ich powoduje zaświecenie kontrolki.

Sprawdź poziom płynu i czy pływak w zbiorniczku płynu ham. swododnie się porusza.

Upewnij się, że dźwignię hamulca ręcanego opuściłeś do końca w dół.

Wesołych Świąt!

Pozdr.

Napisano

> ... Poziom plynu jest ok.

Poziom - poziomem. A instalacja?

Sprawdź czujniki dźwigni hamulca i poziomu płynu..

Napisano
  • Autor

Dzieki Panowie za szybkie odpowiedzi. Czujnik hamulca raczej dobry, bo ruszajac dzwignia recznego miga tak jak powinien. Pozostaje ewentualnie plywak jakby cos swirowal.

Jeszcze mi sie przypomnialo ze zdejmujac beben w zeszlym roku lekko pocil sie mi cylinderek w tylnym kole. No ale z drugiej strony z tego co pisze master to nie powinno miec to wplywu, gdyz nie jest sprawdzany uklad. Ewentualnie posrednio moze to miec wplyw na poziom plynu, ale ten akurat jest OK.

Zastanawia mnie jeszcze jedno dlaczego kontrolka zaswieca sie tylko przy skrecie w prawo i przy hamowaniu, a w lewo nigdy oraz przy przyspieszaniu rowniez nie.

Napisano

Napisałem, że "do niczego więcej", bo tak opisuje tę kontrolkę instrukcja obsługi. Jednak na schemacie jest szczegół, który sugeruje, że może być inne źródło dla zaświecenia tej kontrolki. Jakie - nie mam pomysłu... A może tam jest tylko układ całkujący, aby podskakiwanie pływaka podczas dynamicznej jazdy nie powodowało migotania kontroki?

284936359-ledham.JPG

PS. Podczas wymiany płynu hamulcowego, osoba "obsługująca" pedał hamulca (pompowanie) kontrolowała poziom płynu za pomocą właśnie tej kontrolki, podczas gdy ja "obsługiwałem" odpowietrznik. Z tej czynności wynika, że kontrolka zaświeca się przy naprawdę bardzo niskim poziomie płynu, ale na tyle wysokim, że nie następuje zapowietrzenie układu.

Stąd moja wątpliwość, że źródłem błędu są ruchy pływaka (płyn jest bardzo gęsty), choć objawy wyraźnie na to wskazują...

Pozdr.

post-65098-14352512567863_thumb.jpg

Napisano

> ... A może tam jest tylko układ całkujący,

Więcej niż pewne, że jest.

Tylko taki bardziej mechaniczny - i może to padło.

A może na próbę zdjąć końcówki z czujnik i zmostkować?

Napisano

> A może na próbę zdjąć końcówki z czujnik i zmostkować?

Raczej pozostawić w zwisie, bo zmostkowanie będzie zaświecać kontrolkę. Pozdr.

Napisano
  • Autor

Witajcie, problem rozwiazany. Cos nie laczyl czujnik plynu hamulcowego - poruszalem i teraz juz jest ok. Dzieki za cenne wskazowki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.