Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Focus I na gaz

Featured Replies

Napisano

Witam

Jak Focus sobie radzi z LPG? Mam na myśli mk1 1.8l.

Napisano

> Witam

> Jak Focus sobie radzi z LPG? Mam na myśli mk1 1.8l.

Nie mam co prawda benzynki ale z tego co się oriętuję to słabo znoszą gaz, dlatego montowane są lubryfikatory które przedłużają żywotność silnika na gazie. Ale oczywiście to jest moje zdanie.

Napisano

> Nie mam co prawda benzynki ale z tego co się oriętuję to słabo znoszą gaz, dlatego montowane są

> lubryfikatory które przedłużają żywotność silnika na gazie. Ale oczywiście to jest moje

> zdanie.

znajmy w 1,6 trzasnal blisko 200kkm na gazie po okolo 100kkm roil glowice na wlasne zyczenie

Napisano

witaj

na forum focus klub polska jest dużo zagazowanych fok i wielu zadowolonych. mi gazownik jak umawiałem się na montaż w 1.6 zetec to najpierw sprawdził kod silnika i powiedział że oki. podobno jakaś seria wyjątkowo nie lubi lpg...

poczytaj.

pozxdro

Napisano

mieszane są opinie. powiem Ci że w aslonie mówią zdecydowane NIE, a gazownicy mówią oczywiście że "spoko". Z kolei wsród użytkowników mieszane opinie - co ci nie mają odradzają, ci co mają to chwalą zlosnik.gif

Czyli zasadniczo sam sobie rozsądź

Napisano

> mieszane są opinie. powiem Ci że w aslonie mówią zdecydowane NIE, a gazownicy mówią oczywiście że

> "spoko". Z kolei wsród użytkowników mieszane opinie - co ci nie mają odradzają, ci co mają to

> chwalą

> Czyli zasadniczo sam sobie rozsądź

dodaj że odradzają ci co mają diesla, jak kolega wyżej grinser006.gif

dużo negatywnych opinii jest pewnie z czasów IIgen które wkładano

czy dzisiaj przy sekwencji są problemy niewiem.gif

też mam znajomego co zrobił 200kkm na LPG i chwalił sobie, z tym że chyba silnik 1.6

sam się wahałem, ale policz tak, teraz oszczędność na 100km to prawie 20zł/100km, po 15tyś masz zwrot kosztów montażu

następne 10kkm to nowa głowica ... a potem już oszczędzasz grinser006.gif

Napisano

radzi sobie bdb tylko trzeba sprawdzić po kodzie jakie ma gniazda zaworowe ( ceramika lub nie ) ok.gif

Napisano

> radzi sobie bdb tylko trzeba sprawdzić po kodzie jakie ma gniazda zaworowe ( ceramika lub nie )

właśnie to u mnie sprawdzał claps.gif

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> radzi sobie bdb tylko trzeba sprawdzić po kodzie jakie ma gniazda zaworowe ( ceramika lub nie )

Długo się nie odzywałem po założeniu wątku, ale już jestem i czytam z ciekawością. A że jestem laikiem, to pytam dalej: które silniki (chodzi mi o te gniazda zaworowe) tolerują gaz, a które nie? Ceeamiczne, czy te drugie?

Dopytuję, bo jeszcze nie kupiłem auta, i muszę wiedzieć, czego szukać.

Thank you all from the mountain 20.GIF

Napisano

Generalnie sporo szukalem opinii o gazie w focusie, szczegolnie tych pod katem negatywnym (mowie o calej gamie benzym 1,6 1,8 2,0 ).

Pomijam kwestie zle wyregulowanych instalacji, badz takich, ktore wymagaja doraznej naprawy - czyli wszelkich zadyszek auta. Z tym sie trzeba pogodzic, ze raz na jakis czas trzeba naprawic np. wtryskiwacze. Czesto mozna spotkac bledy check silnika ale to kwestia jak wyzej, ewentualnei czujnikow.

Malo kto powiedzial wprost, ze po zamontowaniu gazu po jakims tam czasie musial naprawiac silnik. Rozmawialem przez telefon z jedym gosciem, co po 210 tys (w tym ok 100 tys na gazie) robil silnik.

Ja mam teraz 170 kkm, z czego 90kkm na gazie i jakos to jezdzi. Przy 150kkm sprawdzalem zawory i bylo ok. Co prawda jeszcze nikomu dokladnie nie udalo sie wyregulowac skaczacych wolnych obrotow (malo odczuwalne dla kogos kto okazyjnie wsiadzie do auta) ale z tymi wolnymi obrotami to foka ma cos nie tak. Ja machnalem na to reka, bo szkoda pieniedzy na coraz to nowsze pomysly od czego to moze byc.

Przy dzisiejszych cenach benzyny to miodzio, mi pali w miescie 11 - 11,5 (miasto Warszafka - a specjalnie podaje bo jak ktos mowi, ze u niego w miescie pali 10 to musi byc to miasto bez korkow zlosnik2.gif

Napisano
  • Autor

Wielkie dzięki direct3d , twoja odpowiedź to jest właśnie to, na co liczyłem waytogo.gif20.GIF

Jezeli jeszcze ktoś ma w tym temacie jakieś istotne informacje, to czekam z niecierpliwością. I z góry dziękuję.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.