Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Diagnostyka SC 900 SPI

Featured Replies

Napisano

Drodzy koledzy i koleżanki (dot. Morgana) smile.gif

mam ja sobie interfejs diagnostyczny z Viakena którym skanuję starsze VAGi

284939327-DSC_3429.jpg

zooommm

284939327-DSC_3430.jpg

i dodatkowo dostałem kabelki z wolnymi pinami

284939327-DSC_3432.jpg

czy da się to podpiąć do SC 900 SPI??? jeśli tak to jak???

kolor zielony to K-line

kolor żółty to L-line

czarny to masa

czerwony +12

złącze SPI ma trzy wtyczki K-line, L-line i czarny masa... jak mam podłączyć z mojej wtyczki czarny i czerwony ....

Pomożecie rozwiązać problemik??? widziałem złącze od Morgana i on oprócz podłaczenia do wtyczki podłancza jescze + i - z aku...

post-25211-143525125762_thumb.jpg

Napisano

Są przejściówki do VAG na 3 pin z podaniem zasilania z akumulatora. I to chyba najprostsze rozwiązanie.

A czy ten interface który masz, pogada z programem @tzok to juz pytaj autora.

Soft + dyskusja

Napisano
  • Autor

> Są przejściówki do VAG na 3 pin z podaniem zasilania z akumulatora. I to chyba najprostsze

> rozwiązanie.

ale po co mam kupować, skoro mam kabelki które odpowiednio podłanczając dadzą mi możliwość skanowania FIATA...

> A czy ten interface który masz, pogada z programem @tzok to juz pytaj autora.

> Soft + dyskusja

przypuszczam, że ze skanowanie nie będzie problemem... Morgan ma tzokowy program u siebie na lapku i śmiga jak ta lala

Napisano

można tak, aczkolwiek to najprostsza wersja. Jednakże mając to co Azi pokazał można zrobić co trzeba wykorzystując to co się ma.

Wedle mojego rozumowania trzeba by:

- żółty czyli "L" umieścić w gnieździe nr 1

- czarny czyli "GND" umieścić w gnieździe nr 2 oraz przedłużyć do akumulatora

- zielony czyli "K" umieścić w gnieździe nr 3

- czerwony przedłużyć do akumulatora

Jeśli źle kombinuje to niech mnie ktoś uświadomi, że moje myślenie jest błędne i pouczy jak to zrobić

Napisano

kabel zielony linia k należy wpiąć w pierwszy otwór tóż koło prostokątnego otworu na plastikowe prowadzenie wtyczki środkowy to czarny masa i ostatni żółty to linia L czerwony na plus bespośrednio np z akumulatora

Napisano

dobra to już wiemy, a co z tym czarnym, trzeba go również do aku podpinać?

Napisano

> dobra to już wiemy, a co z tym czarnym, trzeba go również do aku podpinać?

jeżeli na środkowym pinie masz masę to nie trzeba albo wpinasz go na środkowy pin albo masę bierzesz z aku

Napisano

W zasadzie już odpowiedziano...

K i L (zielony, żółty) do skrajnych styków gniazda diagnostycznego ECU (w przypadku tego interfejsu nie ma różnicy który do którego pinu), masa (czarny) do środkowego pinu bądź do - akumulatora (bez różnicy) i zasilanie (czerwony) do + akumulatora.

Napisano
  • Autor

> W zasadzie już odpowiedziano...

yay.gifyay.gifyay.gif

dzięki kolego

jeszcze raz szacun za programik... zrobię kabelki.... i może jeszcze jakieś sugestię dorzucę do Twojego postu...

choć to co pisał Morgan w Twoim temacie to jedyne problemy jakie wynikły podczas skanowanie mojego pojazdu

Napisano

czyli sumując to co napisałeś wystarczy tylko zmajstrować wtyczkę jak należy i dodatkowo doprowadzić plus do akumulatora?

Napisano

> czyli sumując to co napisałeś wystarczy tylko zmajstrować wtyczkę jak należy i dodatkowo

> doprowadzić plus do akumulatora?

Na pewno wtyczka 3pin zapewni wygodę i ustrzeże od odwrotnego podłączeniaok.gif

Napisano
  • Autor

> czyli sumując to co napisałeś wystarczy tylko zmajstrować wtyczkę jak należy i dodatkowo

> doprowadzić plus do akumulatora?

no dokładnie.... a widziałeś jakiego pomysła mam dobrego... w sumie wszystko pod ręką oprócz motylków.... więc jak mnie Zuza do uszczelnienia kabiny prysznicowej nie zaciągnie to pewno się pobawię w dorobienie kabelków smile.gif ach i jeszcez te motylki... ale to Ci wezmę jakbym był na mieście.....

Napisano
  • Autor

> Na pewno wtyczka 3pin zapewni wygodę i ustrzeże od odwrotnego podłączenia

masz rację, choć jak tzok napisał jest to bez róznicy w moim set-upie.....

ale lepiej jak będzie to wszystko na miejscu i każdorazowe podłączenie do jakiegokolwiek SPIka nie zdruzgota ścieżek interfejsa:)

Napisano

pomysł który masz jest ok.gif tylko trzeba to wykonać jak należy zlosnik.gif

PS. kabinę to sobie zostaw na później wtyczka ważniejsza hehe.gif

Napisano

> masz rację, choć jak tzok napisał jest to bez róznicy w moim set-upie.....

> ale lepiej jak będzie to wszystko na miejscu i każdorazowe podłączenie do jakiegokolwiek SPIka nie

> zdruzgota ścieżek interfejsa:)

Popatrz, może w jakimś elektronicznym sklepie dostaniesz kompatybilna wtyczkę, tak jak mi @psychik kupił 4 pin taka jak ma sonda lambda

Napisano

> Na pewno wtyczka 3pin zapewni wygodę i ustrzeże od odwrotnego podłączenia

Nie da się "odwrotnie podłączyć" - w tym interfejsie są dwie, dwukierunkowe linie, nie ma znaczenia którą podepniemy do L a którą do K...

Napisano

> możesz jaśniej?

Co jest niejasne? W interfejsie są 2 linie komunikacyjne opisane niewiedzieć czemu jako K i L, choć to interfejs KKL (czyli 2xK Line). Obydwie linie są dwukierunkowe i obydwie sterują liniami TxD i RxD portu, choć są od siebie odseparowane totalnie nie ma znaczenia która jest L a która jest K. Tak przynajmniej jest w moim interfejsie. W bardzo starych interfejsach KL jest linia K i linia L sterowna z pinu RTS - tego typu interfejsy nie będą działać. W nowszych - obydwie linie K są sterowane z pinu TxD i obydwie sterują pinem RxD.

Napisano

czyli wpinając linie "K" w miejsce linii "L" nic się nei stanie z kompem, a komunikacja będzie?

Napisano

> czyli wpinając linie "K" w miejsce linii "L" nic się nei stanie z kompem, a komunikacja będzie?

Nic się nie stanie i wszystko będzie działać normalnie.

Napisano

> Nie da się "odwrotnie podłączyć" - w tym interfejsie są dwie, dwukierunkowe linie, nie ma znaczenia

> którą podepniemy do L a którą do K...

A to luzikok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.