Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Problem po zmianie zacisków tylnych

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

zmieniłem dziś zaciski z tyłu - Bosch poleciał na złom, a zagościł cały nowy komplet (zawierający zaciski, jarzma, klocki ) TRW (system Lucas), podczas montażu mechanik przykręcił zaciski założył linkę i odpowietrzył zaciski, w czym rzecz?

otóż hamulec jest miękki i wchodzi dość głęboko, odpuszczenie praktycznie do zera i natychmiastowe wciśnięcie ponownie powoduje że pedał jest twardszy i zatrzymuje się wyżej, gdy puści się hamulec odczeka kilka sekund sytuacja się powtarza - czyli pierwsze wciśnięcie miękki i głęboko a drugie natychmiast po nim twardy i wyżej.

Całość została założona na "stare" tarcze.

Pytanie do Was co może być nie tak?

Czy przy Lucasie nie ma takiej procedury jak przy Boschu że np po zmianie klocków najpierw "pompuje" się hamulec nożny dopiero później można pociągnąć za ręczny? (taka sytuacja miała miejsce w tym przypadku - przecież żeby założyć linkę trzeba było pociągnąć dźwignię od ham. ręcznego),

a może to kwestia dotarcia się klocków do starych tarcz?

Jakieś inne pomysły?

dzięki

brat

EDIT: dla zainteresowanych :

cała operacja wymiany zacisków kosztowała mnie małe śledztwo - otóż jak powszechnie wiadomo są dwa systemy zacisków Bosch i Lucas, ale sprzedawcy (zarówno używanych jak i nowych części) nie wiedzą co sprzedają bo są przecież dwa rozmiary wielkości tarcz tylnych Fi= 240mm lub 264mm, a co za tym idzie różne zaciski. U mnie w aucie jest mały silnik i mam tarcze 240mm (i był system Boscha), w ofercie TRW Lucas istnieje zestaw kompletny zamieniający Bosch na Lucas - dla małych tarcz ma numer CKQ101 (zawiera zaciski, jarzma, klocki - wszystko poskładane do kupy i zalane płynem hamulcowym), można je kupić w na popularnym portalu aukcyjnym lub hurtowniach.

w załączeniu zdjęcia

pudełko oryginalne

zacisk

zestaw

tu już na aucie

post-98214-14352512593291_thumb.jpg

Napisano

Wygląda to na zapowietrzenie układu. Może podczas odpowietrzania mechanik się zagapił i zassał do zbiorniczka powietrze i bąbel siedzi w pompie hamulcowej lub w pompie ABS?

Jeszcze jeden pomysł: czy z tyłu klocki po odpuszczeniu hamulca pozostają blisko tarczy? A może się cofają zbyt daleko, co wskazywałoby na uszkodzony mechanizm samoregulacji odległości klocków od tarczy. Jeśli kupiłeś używki, które długo leżały suche (bez płynu hamulcowego), to ten mechanizm może być zapieczony przez korozję.

Pozdr.

Napisano

Tez bym sugerował ponowne odpowietrzenie układu hamulcowego: często powietrze zatrzyma się w zakamarkach i daje takie efekty (często odpowietrzamy ponownie układ po jezdzie próbnej-zazwyczaj uchodzi jeszcze nieco bąbelków powietrza).

Po ponownym odpowietrzeniu układu proponowałbym pojezdzić w celu dotarcia się klocków do tarczy. Jeśli nic się nie poprawi, należy-tak jak sugerujesz-zwerfikować mechanizm samerogulacji tłoczka (oczywiście klocki muszą swobodnie poruszać się w swoich prowadnicach oraz prowadnice zacisku musza plynnie się poruszać i być proste!

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Wygląda to na zapowietrzenie układu. Może podczas odpowietrzania mechanik się zagapił i zassał do

> zbiorniczka powietrze i bąbel siedzi w pompie hamulcowej lub w pompie ABS?

nie powinno się nic zapowietrzyć bo węże zaciskał taką zaciskarką z tworzywa (specjalna do wężyków?), później odpowietrzał - ale sam tył, może jednak gdzieś tam dostało się powietrze i tu leży błąd?

> Jeszcze jeden pomysł: czy z tyłu klocki po odpuszczeniu hamulca pozostają blisko tarczy? A może się

> cofają zbyt daleko, co wskazywałoby na uszkodzony mechanizm samoregulacji odległości klocków

> od tarczy. Jeśli kupiłeś używki, które długo leżały suche (bez płynu hamulcowego), to ten

> mechanizm może być zapieczony przez korozję.

zaszalałem i kupiłem cały zestaw nowych zacisków w Intercarsie więc uszkodzenie raczej odpada,

brat

EDIT: pewnie będzie zapowietrzone bo klocek przylega do tarczy kiedy haulec jest puszczony

foto

post-98214-14352512593846_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Tez bym sugerował ponowne odpowietrzenie układu hamulcowego:

tak też zrobię,

> Jeśli nic się nie poprawi, należy-tak jak sugerujesz-zwerfikować mechanizm samerogulacji

j.w. zamontowałem nowy zestaw wymienny zacisków z IC,

brat

Napisano

> nie powinno się nic zapowietrzyć bo węże zaciskał taką zaciskarką

To nie tędy mógł zapowietrzyć. Pamiętaj, że mechanik założył puste zaciski, bez płynu. Aby je napełnić musiał trochę płynu z układu wykorzystać, przez co poziom płynu w zbiorniczku na 100% zszedł poniżej minimum. Jeśli sukcesywnie płyn był uzupełniany, to ok, ale mechanik jesli się zagapił, to mogło powietrze dostać się do pompy i teraz pomoże tylko przepchnięcie go do zacisków, czyli wymiana całego płynu w 4 przewodach.

Pozdr.

Napisano

Nie wymieniłeś przy okazji całego płynu hamulcowego? W porównaniu z wydatkami na zaciski to właściwie koszt pomijalny. Dodatkowo przepompowanie większej ilości płynu przez nowe zaciski dało by względną pewność, że wyszło całe powietrze.

Jak robiłem regenerację swoich zacisków, to już niby bąbelków nie było, ale po wielokrotnym zaciśnięciu ręcznego znowu się pojawiały. Przy okazji wymieniłem całą zawartość płynu.

Napisano

Witam .W lucasie odpowietrzyłem dopiero bp 3 razie (po kazdym jazda próbna) i dopiero pedał ham. jest twardy i peweny . DZiwne ale w lucasie juz tak mam z 5 razy. Pzdr

Napisano
  • Autor

> To nie tędy mógł zapowietrzyć. Pamiętaj, że mechanik założył puste zaciski, bez płynu.

fabrycznie zaciski są zalane płynem hamulcowym, mają korki zaślepiające w miejscu przyłączenia węży - trzeba o tym pamiętać i je wykręcić bo ktoś jeżeli nie zwróci uwagi to może sobie narobić kłopotów próbując wkręcić śrubę przyłączającą wąż do zacisku -

na foto zaznaczone żółtą strzałką,

zatem przy wymianie zacisków schodzi niewiele płynu,

sprawa się rozwiązała - tak jak typowaliście ok.gif po kolejnym odpowietrzeniu zacisków problem ustąpił,

284949829-DSC00370_s.JPG

brat

Napisano
  • Autor

> Nie wymieniłeś przy okazji całego płynu hamulcowego? W porównaniu z wydatkami na zaciski to

> właściwie koszt pomijalny.

to prawda ok.gif

ale ja wymieniam płyn częściej niż ustawa przewiduje wink.gif i nie było takiej potrzeby, ostatnio wymieniałem klocki i przy tej okazji płyn hamulcowy,

brat

Napisano
  • Autor

> Witam .W lucasie odpowietrzyłem dopiero bp 3 razie (po kazdym jazda próbna) i dopiero pedał ham.

> jest twardy i peweny . DZiwne ale w lucasie juz tak mam z 5 razy. Pzdr

wygląda że TTTM bo u mnie było to samo spineyes.gif

brat

Napisano

A powiedz czy linka od ręcznego z systemu Bosch pasuje do zacisków lukasa?

Mam co prawda większe tarcze / 264mm / ale chodzi o zmianę systemu zacisków.

Napisano

> A powiedz czy linka od ręcznego z systemu Bosch pasuje do zacisków lukasa?

> Mam co prawda większe tarcze / 264mm / ale chodzi o zmianę systemu zacisków.

linka pasuje bez problemu. nie trzeba jej wymieniac.

Napisano

> linka pasuje bez problemu. nie trzeba jej wymieniac.

To super.Dzięki.

Napisano

> zaszalałem i kupiłem cały zestaw nowych zacisków w Intercarsie

> brat

A ile ta przyjemność kosztuje w IC ?

Napisano
  • Autor

> A powiedz czy linka od ręcznego z systemu Bosch pasuje do zacisków lukasa?

tak jak napisał kolega Jawor0703 linki są wzajemnie wymienne, tzn. ja zmieniałem też linkę na nową ale tylko ze względu na zużycie starej, EPC twierdzi (wbrew twierdzeniu katalogów zamienników) że producent zacisków nie ma znaczenia (ja wierzę EPC),

>> zaszalałem i kupiłem cały zestaw nowych zacisków w Intercarsie

> A ile ta przyjemność kosztuje w IC ?

nie wiem ile kosztuje zestaw pod tarcze 264mm, ja za zestaw do swojego (CKQ101) dałem 550zł,

stwierdziłem że nie dogadam się ze sprzedawcami używanych części bo nie wiedzą co sprzedają, używki w dobrym stanie chcą po 200zł/szt to za dwa zaciski daje 400zł, klocki ze 100-120zł to w sumie dawało by 520zł a ja mam nówki za 550zł,

brat

Napisano

> j.w. zamontowałem nowy zestaw wymienny zacisków z IC,

> brat

Ponownie sie zapytuje.

U mnie w Elblągu na taki zestaw zrobili wielkie oczy i nie potrafili znaleść tego w swojej bazie.Proponowali tylko poszczególne elementy oddzielnie.

Czy gdybyś miał ochote sprawdziłbyś może u siebie w sklepie czy jest cos takiego dostępnego i w jakiej cenie?

W internetowym sklepie inter carsu nie mogę również znaleść czegoś takiego.

Napisano
  • Autor

> Ponownie sie zapytuje.

> U mnie w Elblągu na taki zestaw zrobili wielkie oczy i nie potrafili znaleść tego w swojej

> bazie.Proponowali tylko poszczególne elementy oddzielnie.

> Czy gdybyś miał ochote sprawdziłbyś może u siebie w sklepie czy jest cos takiego dostępnego i w

> jakiej cenie?

> W internetowym sklepie inter carsu nie mogę również znaleść czegoś takiego.

ech :/ sami nie wiedzą co mają,

zestaw TRW do Twojego auta ma numer CKR101 - z tym że w IC go w tej chwili nie mają, ostatnia cena to było jakieś 570zł, ale nie wiadomo kiedy będą,

jeżeli chcesz je mieć trzeba szukać po innych źródłach widzę że nawet na popularnym portalu aukcyjnym je sprzedają ale cena jest powyżej 600zł/kpl :/

brat

Napisano

> ech :/ sami nie wiedzą co mają,

> zestaw TRW do Twojego auta ma numer CKR101 - z tym że w IC go w tej chwili nie mają, ostatnia cena

> to było jakieś 570zł, ale nie wiadomo kiedy będą,

> jeżeli chcesz je mieć trzeba szukać po innych źródłach widzę że nawet na popularnym portalu

> aukcyjnym je sprzedają ale cena jest powyżej 600zł/kpl :/

> brat

No dziękuję serdecznie.

Dodatkowo wczoraj pękł przewód metalowy z pompy ABS do prawego przedniego koła.

Więc chcąc nie chcąć muszę zrobić hamulce kompleksowo bo pozostał przewody metalowe też nie wyglądają rewelacyjnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.