Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Koło zębate wału korbowego

Featured Replies

Napisano

Witam.Brat jechał swoim uniaczkiem.Nagle auto zgasło i już nie odpaliło.Po zaholowaniu autka do mechanika okazało się że ścieło klin na kole zębatym wału korbowego. yikes.gif Autko stoi od kilku dni a mechanik twierdzi że nigdzie nie może kupić takiego koła.Dodam tylko że dwa miesiące temu autko miało zmieniany rozrząd,przejechane na nowym rozrządzie około 2 tyś.Pacjent to 1,0 Fire 2001r.A teraz pytania:

1. Czy możliwe że rozrząd został źle założony(mechanik coś schrzanił) lub za mocno naciągnięty pasek(chyba że naciąga się automatycznie) niewiem.gif

2. Czy naprawdę tak ciężko z dostępnością tego koła zębatego?

3, Może polecicie jakiś dobry sklep w mazowieckim gdzie dostanę tę część?

Dzięki za odpowiedzi icon_rolleyes.gif

Napisano

> 2. Czy naprawdę tak ciężko z dostępnością tego koła zębatego?

Nie koniecznie. Glaca ostatnio przerabiał temat za około 100 parę złotych.

> 3, Może polecicie jakiś dobry sklep w mazowieckim gdzie dostanę tę część?

Sklep jak sklep ale patent na nawiercenie i zrobienie nowego klina. Pojawi się Glaca to ci to łopatologicznie wyjaśni zlosnik.gif

1

2

3

Napisano

A ciężko to ściągnąć? bo mam gaźnikowca na części to by to wytargał

Napisano

> A ciężko to ściągnąć? bo mam gaźnikowca na części to by to wytargał

3 śruby od koła pasowego alternatora. Jedna centralna na wale trzymająca owe kółko zębate. Trzeba zblokować koło zamachowe żeby się wał nie obracał.

Napisano

Czyli prosto, jak by kolega nie zakupił to mogę oddać za 20.GIF

Napisano
  • Autor

Odkupił bym chętnie ale nie wiem czy będzie odpowiednie.Dzisiaj mechanior kupił koło i okazało się że jakiś inny rozstaw ząbków i pasek nie chciał pasować facepalm%5B1%5D.gif Widocznie jest kilka rodzai pasków i kół oslabiony.gif. Dlatego nie wiem czy twoje będzie pasowało.A co sądzicie o moim pierwszym pytaniu.Błąd mechanika przy wymianie czy zwykły zbieg okoliczności.

Napisano

> Odkupił bym chętnie ale nie wiem czy będzie odpowiednie.Dzisiaj mechanior kupił koło i okazało się

> że jakiś inny rozstaw ząbków i pasek nie chciał pasować Widocznie jest kilka rodzai pasków i

> kół . Dlatego nie wiem czy twoje będzie pasowało.A co sądzicie o moim pierwszym pytaniu.Błąd

> mechanika przy wymianie czy zwykły zbieg okoliczności.

do wymiany napędu rozrządu nie jest konieczne odkręcanie centralnej śruby mocującej koło zębate.

Chyba że zmieniany był uszczelniacz wału.

O błędzie można by mówić gdyby ta śruba była odkręca i została za słabo dokręcona.

pozdr

Napisano

> 3, Może polecicie jakiś dobry sklep w mazowieckim gdzie dostanę tę część?

Ja od lat zaopatruje się w sklepie na Garwolińskiej(Grochów). Mają tam chyba każdą część do fiatów na miejscu i normalne ceny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.