Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

VW Bora 1.9 TDi ATD jak pozanać czy ma CAN i OBD II

Featured Replies

Napisano

Witajcie.

Mam problem z moją Borą, jest to rocznik 2004 z polskiego salonu.

Od jakiegoś czasu zaczął się pojawiać okresowo problem z uruchomieniem silnika, pojawiały się kontrolki na desce (migająca kontrolka świec i świecąca na stałe kontrolka silnika).

Samochód kupiłem od teścia, poprzednie tego typu przypadki miały miejsce w trakcie gdy jeszcze on posiadał samochód, za każdym razem pojawiał się problem z uruchomieniem silnika, a błędy odczytane wskazywały na uszkodzenie czujnika położenia wału.

Po zakupie samochodu zrobiłem rozrząd i wymieniłem profilaktycznie czujnik, do wczoraj było ok. Wczoraj przy próbie uruchomienia silnika pojawił się problem, silnik kręcił i nie chciał odpalić, następnie pojawiły się kontrolki na desce, silnik odpala, ale idzie w trybie awaryjnym.

Słyszę jakieś dziwne dźwięki od strony przekaźników pod deską rozdzielczą, przed wczoraj montowałem audio i wpinałem się przewodem zasilającym wzmacniacz pod skrzynkę bezpieczników. Zauważyłem ,,fachowo'' zamontowany alarm przez ASO VW , plątanina przewodów byle jak upchnięta pod dywanikiem frown.gif

Mam podejrzenia, iż przyczyną problemów może być elektryka (albo alarm, albo jakiś przekaźnik), chcę jutro kupić kabel do diagnostyki i zczytać kody usterek.

Czy może mi ktoś wytłumaczyć po czym poznać czy samochód ma OBDII i CAN czy jest jeszcze na starszym systemie?

W sumie oprócz klimatronika i centralnego zamka nie mam nic z elektroniki, bez kompa pokładowego i korby w szybach smile.gif

Napisano

OBDII Ma na bank bo ostat6nio podlączałem Toledo z 96 roku i miało smile.gif

Co do CAN to nie wiem jak sprawdzić ale jak juz kupujesz to lepiej kup kabel po CAN. Poza tym jak kupisz zwykły to błędy silnika zczytasz i skasujesz zwykłym.

Napisano
  • Autor

Rozumiem iż ten pierwszy wystarczy do diagnozy i ewentualnego usunięcia błędów? Druga opcja ...cóż cena 1700 pln jest nieco zaporowa smile.gif

> To jest interfejs na KKL czyli Bora

> http://www.viaken.pl/pl/viaken-professio...u-obd2-104.html

> A to na CAN i KKL czyli wcześniejsze auta VAG i najnowsze

> http://www.viaken.pl/pl/viaken-professional/interfejs-vcds-10-6-1-pl-1990r-do-2011r-289.html

Napisano

> Mam podejrzenia, iż przyczyną problemów może być elektryka (albo alarm, albo jakiś przekaźnik),

> chcę jutro kupić kabel do diagnostyki i zczytać kody usterek.

Na Twoim miejscu sprawdziłbym najpierw napięcie akumulatora.

mar00ha

Napisano
  • Autor

W sumie teść miał problemy zimą, niby sprawdzali aku i był dobry, ale ...niby.

Faktycznie podłączyłem wzmacniacz , głośniki, nowe radio, podczas montażu dość długo świeciło się oświetlenie kabiny oraz ,,obrysówki'' w drzwiach.

Rozrusznik kręci , w sumie dziwna sprawa, ale dałeś mi do myślenia z tym aku.

Pozdrawiam.

> Na Twoim miejscu sprawdziłbym najpierw napięcie akumulatora.

> mar00ha

Napisano

> Rozumiem iż ten pierwszy wystarczy do diagnozy i ewentualnego usunięcia błędów?

Można też robić wiele innych rzeczy jakie się kierowcom fiatów nie śniły hehe.gif

Druga opcja ...cóż

> cena 1700 pln jest nieco zaporowa

> > http://www.viaken.pl/pl/viaken-professional/interfejs-vcds-10-6-1-pl-1990r-do-2011r-289.html

Ale to bardzo dobre urządzenie i szybko na siebie potrafi zarobić ok.gif

Napisano

> W sumie teść miał problemy zimą, niby sprawdzali aku i był dobry, ale ...niby.

> Faktycznie podłączyłem wzmacniacz , głośniki, nowe radio, podczas montażu dość długo świeciło się

> oświetlenie kabiny oraz ,,obrysówki'' w drzwiach.

> Rozrusznik kręci , w sumie dziwna sprawa, ale dałeś mi do myślenia z tym aku.

PEPCIO sprawdź czy nie jest uszkodzony jakiś włącznik drzwiowy. Czasami samochód jest zamknięty, a lampka się świeci (czego nie widać) i wyładowuje aku.

Napisano

> Rozrusznik kręci , w sumie dziwna sprawa, ale dałeś mi do myślenia z tym aku.

Cykanie przekaźników to dość charakterystyczny objaw słabego aku. Warto sprawdzić. ok.gif

mar00ha

Napisano

> Ale to bardzo dobre urządzenie i szybko na siebie potrafi zarobić

Jak? Mam jedno i moze by mi się zwróciło... hmm.gif

mar00ha

Napisano
  • Autor

No proszę jaki wyszukany dowcip.... Kierowcom Fiatów...:)

> Można też robić wiele innych rzeczy jakie się kierowcom fiatów nie śniły

> Druga opcja ...cóż

> Ale to bardzo dobre urządzenie i szybko na siebie potrafi zarobić

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.