Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przepustnica.potencjometr przepustnicy,silniczek krokowy

Featured Replies

Napisano

Zaczęły podnosić się obroty,kowal twierdzi,że czyszczenie nic nie da i trzeba wymienić całość (podobno nierozbieralne). Nowa przepustnica to z 600 zł.

Może jednak da się wymienić samego krokowca i potencjometr ?

Napisano

> Zaczęły podnosić się obroty,kowal twierdzi,że czyszczenie nic nie da i trzeba wymienić całość

> (podobno nierozbieralne). Nowa przepustnica to z 600 zł.

> Może jednak da się wymienić samego krokowca i potencjometr ?

potencjometr zmienia się w godzinę.

w aso kosztuje 68zł.

krokowca jeszcze nie zmieniałem.

Napisano

> A co odpowiada za nierówne obroty,krokowiec czy potencjometr ?

krok i brudna przepustnica ponoc

Napisano

sprawdź potencjometr miernikiem - złącze 3-pinowe albo po podpięciu się pod eobd sprawdzisz działanie TPS-a.

wyczyść przepustnicę.

podepnij się pod eobd i sprawdź np fiatecuscan-em na ilu krokach pracuje krokowiec.

po odpaleniu zimnego silnika powino być około 80 kroków w ciepły dzień. w miarę rozgrzewania się silnika, ilość króków maleje.

Napisano

> Zaczęły podnosić się obroty,kowal twierdzi,że czyszczenie nic nie da i trzeba wymienić całość

Poszukaj mój temat dopięty do rozbierania TPS na kąciku Punto, da radę całego rozebrać i wyczyścić bieżnię , krokowiec da radę wyjąć , jednak nie zdziałasz z nim za dużo, chociaż na punto też ktoś rozebrał i zdrutował , przepustka jest tańsza , bo dla teścia załatwiałem nowa ori MM za 350zł do p2, do tego polecam uszczelki za 40zł komplet , bo raz wyjmiesz potem może już dmuchać

edit :

tps

krokowy

Napisano

A wymieniał ktoś sam silnik krokowy? Na alledrogo są za około 100zł to taniej niż cała przepustnica.

Napisano

> A wymieniał ktoś sam silnik krokowy? Na alledrogo są za około 100zł to taniej niż cała

> przepustnica.

Nie znalazłem samego krokowca do p2 , z jednej strony 100zł , a jak tps padl to drugie 100 ... to lepiej całość za 350

Napisano

W moje Pandzie tez miałem problem z obrotami, nie falowały a utrzymywały się na stałym podwyższonym poziomie, przy czym wymiana potencjometru nie pomogła. Uszkodzona była sonda lambda na kolektorze. Zrobiłem to temi claps.gif rencami zlosnik.gif w 20 minut skromny.gif

Napisano

> Jak miales uszkodzona sonde to wyskoczyl Ci jakis blad w komputerze?

Nie, nic nie pokazywał. Po rozłączeniu przewodów na sondzie dopiero wyskoczył "silnik" . Wymieniłem sonde i na desce "silniczek" zniknął. Podpiąłem kompa, FES-em wykasowałem błędy w pamięci komputera i śmiga jak dawniej wink.gifok.gif

Napisano

> A jak sprawdziłeś, która sonda jest walnięta?

Po rozpięciu sondy obroty nieco się ustabilizowały (pisze nieco bo i tak potrafiły być trochę wyższe w trakcie jazdy)

Generalnie ciężko było dociec co jest nie tak, bo w trakcie jazdy na postojach miał normalne obroty by na kolejnych trzymać podwyższone hmm.gif

Napisano

> Jak miales uszkodzona sonde to wyskoczyl Ci jakis blad w komputerze?

nie zawsze wyskakuje , mi w p2 nie wyskoczył , w aso nie ogarniali , podmieniłem z innego p2 i chodził od razu lepiej punciak grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Zacznę może od tej uszczelki pod obudową filtra powietrza ( ktoś wie,jak to się fachowo nazywa ?)

Bo jak ręką zatkam wlot powietrza to silnik pracuje nadal,więc to może być lewe powietrze.

Napisano

Potencjometr możesz wyeliminować odłączając go (najlepiej w czasie pracy silnika) może się wtedy zapalić check engine, ale komp przyjmie tzw. stały parametr w trybie awaryjnym.

Napisano
  • Autor

Wymieniłem świece ,przewody filtr powietrza i na razie mam spokój.

Tylko ta uszczelka jest już luźna i lata ale to w osobnym wątku dam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.