Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jumper/Boxer/Ducato

Featured Replies

Napisano

Witam!

Zakupiłem 3 miesiące temu takowe auto, 2,2 2007r trochę pojeździłem i jestem ogólnie zadowolony.

Potrzebuję jednak schematu i opisu do bezpieczników oraz kilku odpowiedzi:

1. Brak świateł cofania- żarówki Ok, bezpieczników nie sprawdziłem tylko pod maską. Co padło? czujnik? Przez pierwszy tydzień działały, przestały po montażu haka hmm.gif

2. Regulacja swiateł mijania. W przeciągu tygodnia spaliły się dwie żarówki. Po wymianie lewej reflektor obniżył się do końca i przestała działać regulacja. Prawy też nie działa ale się nie obniżył screwy.gif

3. Ktoś mi wytłumaczy jak ustawić tempomat, czy to jedynie dzwiękowy sygnał przekroczenia ustalonej prędkości?

4. Hamulce tył- jakie rozwiązanie zastosowane jest przy hamulcy ręcznym? Tarczobębny?

5. Mechanizm koła zapasowego. Jak to działa?

Chyba tyle wink.gif

Z góry dziękuję za pomoc waytogo.gif

EDIT:

Za podkładką pod dokumenty nad radioodtwarzaczem jest jakieś gniazdko z zieloną zaślepką, co to takiego?

Napisano

> Witam!

> Zakupiłem 3 miesiące temu takowe auto, 2,2 2007r trochę pojeździłem i jestem ogólnie zadowolony.

> Potrzebuję jednak schematu i opisu do bezpieczników oraz kilku odpowiedzi:

> 1. Brak świateł cofania- żarówki Ok, bezpieczników nie sprawdziłem tylko pod maską. Co padło?

> czujnik? Przez pierwszy tydzień działały, przestały po montażu haka

> 2. Regulacja swiateł mijania. W przeciągu tygodnia spaliły się dwie żarówki. Po wymianie lewej

> reflektor obniżył się do końca i przestała działać regulacja. Prawy też nie działa ale się nie

> obniżył

> 3. Ktoś mi wytłumaczy jak ustawić tempomat, czy to jedynie dzwiękowy sygnał przekroczenia ustalonej

> prędkości?

> 4. Hamulce tył- jakie rozwiązanie zastosowane jest przy hamulcy ręcznym? Tarczobębny?

> 5. Mechanizm koła zapasowego. Jak to działa?

> Chyba tyle

> Z góry dziękuję za pomoc

Jaki model konkretnie hmm.gif

Fiat jest inny od pozostałej francuskiej dwójki pod paroma względami

Napisano
  • Autor

> Jaki model konkretnie

> Fiat jest inny od pozostałej francuskiej dwójki pod paroma względami

Model?

L3H2 z fordowatym 2,2 120KM

Napisano

> Witam!

> Zakupiłem 3 miesiące temu takowe auto, 2,2 2007r trochę pojeździłem i jestem ogólnie zadowolony.

> 1. Brak świateł cofania- żarówki Ok, bezpieczników nie sprawdziłem tylko pod maską. Co padło?

Czy montując hak została zamontowana dodatkowa wiązka, jeśli tak to błędny montaż gdzieś przy lampie najprędzej.

> 2. Regulacja swiateł mijania. W przeciągu tygodnia spaliły się dwie żarówki. Po wymianie lewej

> reflektor obniżył się do końca i przestała działać regulacja. Prawy też nie działa ale się nie

> obniżył

Miałem to robione na gwarancji, trzeba wymieniać całą lampę żeby działało zlosnik.gif

> 3. Ktoś mi wytłumaczy jak ustawić tempomat, czy to jedynie dzwiękowy sygnał przekroczenia ustalonej

> prędkości?

To jedynie dźwiękowy sygnał przekroczenia ustalonej prędkości, ale ktoś ma dobry bajer grinser006.gif

> 4. Hamulce tył- jakie rozwiązanie zastosowane jest przy hamulcy ręcznym? Tarczobębny?

Tak, są problemy z ręcznym hamulcem w tym modelu oink.gifgrinser006.gif

To też nie działa po jakimś czasie, wymiana na gwarancji mechanizmu opuszczania koła zlosnik.gif

A jeśli działa to w tylnym zderzaku jest zatyczka bliżej prawej strony, pod zatyczką jest otwór na pręt, który powinieneś znaleźć pod fotelem pasażera w skrzynce i kręcisz ok.gif

Ale, że zapewne nie działa to kręcisz i nic z tego grinser006.gif

> Chyba tyle

Na pewno nie hehe.gifgrinser006.gif

Ależ nie ma za co skromny.gif

> EDIT:

> Za podkładką pod dokumenty nad radioodtwarzaczem jest jakieś gniazdko z zieloną zaślepką, co to

> takiego?

A tego to nie wiem frown.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Czy montując hak została zamontowana dodatkowa wiązka, jeśli tak to błędny montaż gdzieś przy

> lampie najprędzej.

Sam montowałem hak ale wstecznego nie ruszałem. Ale zawsze jest jakieś ale biglaugh.gif

> Miałem to robione na gwarancji, trzeba wymieniać całą lampę żeby działało

nie mam gwarancji skromny.gif

> To jedynie dźwiękowy sygnał przekroczenia ustalonej prędkości, ale ktoś ma dobry bajer

nie tyle dobry bajer co szumna nazwa tempomat swiety.gif

> Tak, są problemy z ręcznym hamulcem w tym modelu

Nie mam problemów ale klocki muszę wymienić

> To też nie działa po jakimś czasie, wymiana na gwarancji mechanizmu opuszczania koła

> A jeśli działa to w tylnym zderzaku jest zatyczka bliżej prawej strony, pod zatyczką jest otwór na

> pręt, który powinieneś znaleźć pod fotelem pasażera w skrzynce i kręcisz

> Ale, że zapewne nie działa to kręcisz i nic z tego

Nie mam zapasu swiety.gif

tego pręta też nie mam, pod siedzieniem też nic nie było.

Ale znalazłem podnośnik i klucz do kół.

Nie mam też ucha do holowania i pytanie od czego będzie pasowało tuk.gif

> Na pewno nie

na chwilę obecną hehe.gif

> Ależ nie ma za co

20.GIF

a schemat z opisem bezpieczników tuk.gif

> A tego to nie wiem

Napisano

> prędkości?

jest to tylko sygnał przekroczenia ustawionej prędkości - zmienasz to w opcjach menu, regulacja chyba w przedziale 80-180km/h

Napisano

> nie tyle dobry bajer co szumna nazwa tempomat

Ale kto to tak nazwał?

> Nie mam problemów ale klocki muszę wymienić

U mnie jest normalna tarcza, wymiana klocków bardzo prosta, polecam sprawdzone i w rozsądnej cenie

> Nie mam zapasu

> tego pręta też nie mam, pod siedzieniem też nic nie było.

> Ale znalazłem podnośnik i klucz do kół.

To ktoś może zajumał skrzyneczkę, która jest pod fotelem pasażera, a przy okazji i zapas icon_eek.gifhmm.gif

> Nie mam też ucha do holowania i pytanie od czego będzie pasowało

Też powinno być w skrzynce zlosnik.gif, a na pewno będzie pasowało od Ducato/Boxer/Jumper grinser006.gif

> a schemat z opisem bezpieczników

:]

Napisano

> Witam!

> obniżył

> prędkości?

> Chyba tyle

> EDIT:

> Za podkładką pod dokumenty nad radioodtwarzaczem jest jakieś gniazdko z zieloną zaślepką, co to

> takiego?

Mieliśmy takiego Jumpera i był problem z body computerem często pada, Poczytaj o tym.

Napisano

zwarcie w lampach lub wiazce, proponuje sie zaprzyjaznic ze zwarciami i padajaca elektryka w tych autach

> obniżył

TTTM, zarówki lubia padac jak muchy, regulacja równiez, ponadto lubia urwac sie mocowania zarówki

> prędkości?

to tylko sygnał

cos w tym stylu

w otwór w zderzaku wkladasz przejsciowke i krecac kluczem opuszczasz kosz kola. skoro pytasz jak to dziala, oznacza ze masz tak jak w 99% egzemplarzy urwana linke kosza, ona uwielbia sie zapiekac. rozwiazania sa dwa - wymieniac co rok-dwa mechanizm z linka lub zdjac zapas z kosza i wrzucic na pake. polecam wrzucic na pake.

Ponadto beda Cie trapiły takie usterki - zima padajacy alternator i rozrusznik, setki usterek elektryki, sypiacy sie mechanizm drzwi przesuwnych, zapiekajace sie zawiasy drzwi tył i pekajace okolice mocowania tychże, debilne umieszczenie wlewu do zbiornika płynu spryskiwaczy, wystepuje w czesci egzemplarzy zmarzanie mechanizmu zmiany biegów, notoryczne problemy w tylnych hamulcach, pekajacy uklad wydechowy w okolicach katalizatora.

ale jak nauczysz sie z tym zyc to auto dobre, wytrzymale na przeladowania, przyzwoicie pijace rope (mozna w miescie zmiescic sie w 8 litrach)

Napisano
  • Autor

> zwarcie w lampach lub wiazce, proponuje sie zaprzyjaznic ze zwarciami i padajaca elektryka w tych

> autach

Jakby było zwarcie to padłby jakiś bezpiecznik.

> TTTM, zarówki lubia padac jak muchy, regulacja równiez, ponadto lubia urwac sie mocowania zarówki

> to tylko sygnał

> cos w tym stylu

> w otwór w zderzaku wkladasz przejsciowke i krecac kluczem opuszczasz kosz kola. skoro pytasz jak to

> dziala, oznacza ze masz tak jak w 99% egzemplarzy urwana linke kosza, ona uwielbia sie

> zapiekac. rozwiazania sa dwa - wymieniac co rok-dwa mechanizm z linka lub zdjac zapas z kosza

> i wrzucic na pake. polecam wrzucic na pake.

> Ponadto beda Cie trapiły takie usterki - zima padajacy alternator i rozrusznik, setki usterek

> elektryki, sypiacy sie mechanizm drzwi przesuwnych,

mechanizm poprawiłem, w szczególności rolki w bocznej prowadnicy które były wytarte. zastąpiłem śrubami M6 i po dwa łożyska 7x14 na każdej śrubie i działa.

zapiekajace sie zawiasy drzwi tył i

> pekajace okolice mocowania tychże, debilne umieszczenie wlewu do zbiornika płynu spryskiwaczy,

sciana.gif to racja

> wystepuje w czesci egzemplarzy zmarzanie mechanizmu zmiany biegów, notoryczne problemy w

> tylnych hamulcach, pekajacy uklad wydechowy w okolicach katalizatora.

> ale jak nauczysz sie z tym zyc to auto dobre, wytrzymale na przeladowania, przyzwoicie pijace rope

> (mozna w miescie zmiescic sie w 8 litrach)

w mieście się mieszczę ale na trasie już nie. nie da się wolniej jechać niż 120km/h devil.gif

Napisano

> Jakby było zwarcie to padłby jakiś bezpiecznik.

> mechanizm poprawiłem, w szczególności rolki w bocznej prowadnicy które były wytarte. zastąpiłem

> śrubami M6 i po dwa łożyska 7x14 na każdej śrubie i działa.

> zapiekajace sie zawiasy drzwi tył i

> to racja

> w mieście się mieszczę ale na trasie już nie. nie da się wolniej jechać niż 120km/h

soft zmieniliście w tym aucie hmm.gif bo przy tych V i tej mocy motor szybko zrobi 30.GIF

Napisano

> soft zmieniliście w tym aucie bo przy tych V i tej mocy motor szybko zrobi

W tym silniku to wszytko robi papa dość szybko. Jak padnie czujknik zamkniecią drzwi to auta się nia da zamknąć icon_eek.gif

Napisano

> soft zmieniliście w tym aucie bo przy tych V i tej mocy motor szybko zrobi

Jeśli Twoja wypowiedź tyczy się również 2.3 MJ 120KM

i jeśli 120km/h uważasz za dużą prędkość w tym aucie

to chyba nie bardzo wiesz co piszesz hmm.gif

2.2 ma wadę więc jakbyś nie jeździł to i tak każdy klęka wcześniej czy później.

Napisano
  • Autor

> Jeśli Twoja wypowiedź tyczy się również 2.3 MJ 120KM

> i jeśli 120km/h uważasz za dużą prędkość w tym aucie

> to chyba nie bardzo wiesz co piszesz

> 2.2 ma wadę więc jakbyś nie jeździł to i tak każdy klęka wcześniej czy później.

Podobno materiał z jakiego wykonany jest wał korbowy jest niewłaściwy, co skutkuje jego zuzyciem i luzami co w konsekwencji robi tuk.gif z korbami i resztą

Napisano

> Jeśli Twoja wypowiedź tyczy się również 2.3 MJ 120KM

Fiatowskiego silnika nie znam niewiem.gif

> i jeśli 120km/h uważasz za dużą prędkość w tym aucie

> to chyba nie bardzo wiesz co piszesz

wiem co pisze ok.gif

120 albo i więcej i full paka bo auto ma powera... na papierze.

Ciekawe że ten sam silnik w Fordzie ma 85 albo 100 KM zlosnik.gif

> 2.2 ma wadę więc jakbyś nie jeździł to i tak każdy klęka wcześniej czy później.

dlatego trzeba albo obniżyć moc, albo obchodzić sie jak z jajkiem

Napisano

> Fiatowskiego silnika nie znam

> wiem co pisze

W takim razie 140km/h nie robi na nim żadnego wrażenia, przy 150/155km/h zaczynają się schody i zależy w którą stronę wieje wiatr. Przy 120km/h jest cicho, zapas mocy pod pedałem, niskie zużycie paliwa i ogólny komfort podróży.

> 120 albo i więcej i full paka bo auto ma powera... na papierze.

> Ciekawe że ten sam silnik w Fordzie ma 85 albo 100 KM

> dlatego trzeba albo obniżyć moc, albo obchodzić sie jak z jajkiem

Ja natomiast nie znam osobiście 2.2.

Wiem tylko, że jest to fordowski silnik i występuje:

Ducato: 2.2 100KM

Boxer/Jumper: 2.2 100KM i 120KM

i że mówi 30.GIF swoim użytkownikom po pewnym czasie grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.