Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Intercooler - przeróbka

Featured Replies

Napisano

Witam ,

przerabiał ktoś już może intercooler do stilo jtd ?

Jakiś FMIC ? czy inne mody ?

Zastanawiam się ,bo muszę wymienić swój stockowy IC ,bo jest pęknięty . Może jakiś pomysł albo zdjęcie ?

Pozdrawiam

Napisano

Frontowy maks co idzie sensownie upchać to taki z rdzeniem 550x180x65. Cooler trzeba przerobić żeby miał wejscie i wyjscie po tej samej stronie.

Co prawda na głębokość miejsca jest sporo ale cooler zawadza o belke pod zderzakiem a w dół nie można więcej iść chociazby ze wzgledu na bezpieczeństwo IC. Skutkiem tego jest konieczność podcinania zderzaka odrobinę.

Do tego jeszcze pozostaje kwestia dosztukowania rurek, najlepiej wywalić całkiem stary dolot od turbo i zrobić na nierdzewce + łączniki silikonowe bo taki układ nie puchnie pod wpływem doładowania.

No i najlepiej po tym wszystkim wirusa zlosnik.gif

Napisano

> Do tego jeszcze pozostaje kwestia dosztukowania rurek, najlepiej wywalić całkiem stary dolot od

> turbo i zrobić na nierdzewce + łączniki silikonowe bo taki układ nie puchnie pod wpływem

> doładowania.

ma ktoś tak zrobione? jak, gdzie i za ile?

wiadoma rurka mi się przetarła i myślę że może by coś takiego pociągnąć...?

Napisano

> ma ktoś tak zrobione? jak, gdzie i za ile?

> wiadoma rurka mi się przetarła i myślę że może by coś takiego pociągnąć...?

Robi się własnie u mnie shhh.gif

Napisano
  • Autor

Taki IC ,który ma wlot i wylot po tej samej stronie to ma taką samą wydajność jak taki ,który ma wlot i wylot po przeciwnych stronach =IIII czy -IIII- ?

> Robi się własnie u mnie

To czekamy na foto relacje i odczucia z jazdy smile.gif

Napisano

> Taki IC ,który ma wlot i wylot po tej samej stronie to ma taką samą wydajność jak taki ,który ma

> wlot i wylot po przeciwnych stronach =IIII czy -IIII- ?

Obieg może zostać trochę stłumiony ale myśle że niezaważalnie, natomiast problem jest pomieść to wszystko pod zderzakiem Stilo.

> To czekamy na foto relacje i odczucia z jazdy

Będzie wieczorem IThankYou.gif

Napisano

> To czekamy na foto relacje

Obiecane zlosnik.gif

fmic1.jpg

fmic2.jpg

fmic3.jpg

fmic4.jpg

fmic5.jpg

Ponadto oryginalny cooler mam do opchnięcia jakby ktoś reflektował

Napisano

> Obiecane

> Ponadto oryginalny cooler mam do opchnięcia jakby ktoś reflektował

1. z czego zaadaptowałeś nowy ic?

2. gdzie kupowałeś złączki i rurki?

3. rozumiem, że dalej leciałeś juz oryginalnymi wężami?

4. robiłeś jakieś testy nowego?

wygląda świetnie ok.gif

Napisano

> 1. z czego zaadaptowałeś nowy ic?

Jest nówka ze sklepu netowego rdzeń 550x180x65, został tylko przerobiony na wlot/wylot z jednej strony.

> 2. gdzie kupowałeś złączki i rurki?

Sklepy netowe złaczki, rurki wziąłem od znajomego speca co robi w nierdzewce

> 3. rozumiem, że dalej leciałeś juz oryginalnymi wężami?

Oryginalny został tylko plasikowy odcinek od od kolektora do tego miejsca co jest osłona która lubi przetrzeć oryginalną gume. Czyli w zasadzie pełen custom.

> 4. robiłeś jakieś testy nowego?

Odpalił, z garage wyjechał żebym mógł tipka zaparkować, teraz spi, testy jutro jeśli pogoda pozwoli but.gifdrive.gif

> wygląda świetnie

To akurat nie był prorytet biglaugh.gif

Napisano

> rurki wziąłem od znajomego speca co robi w nierdzewce

załatwiłbyś kawałek takiej rurki? blagam.gifgrinser006.gif

> Odpalił, z garage wyjechał żebym mógł tipka zaparkować, teraz spi, testy jutro jeśli pogoda pozwoli

trzymam kciuki, czekamy na wyniki

> To akurat nie był prorytet

nie o wygląd mi chodziło ale ogólne o robotę waytogo.gif

Napisano

> załatwiłbyś kawałek takiej rurki?

Za 130cm zapłaciłem 100zł tak więc chyba gdziekolwiek kupisz za te pieniądze, po prostu wziąłem tu bo miałem na miejscu i nie musiałem płacić za przesyłki.

Napisano

> Za 130cm zapłaciłem 100zł tak więc chyba gdziekolwiek kupisz za te pieniądze, po prostu wziąłem tu

> bo miałem na miejscu i nie musiałem płacić za przesyłki.

rozumiem, myślałem że gościowi zbywają jakieś dłuższe ścinki..

Napisano

podwiesze sie...

a przerobka IC ..tez po znajomosci czy ktos sie tym zawodowo para ? Jesli .. to gdzie i takie tam food.gif

Ogolnie mjuuuth!

Jakby wszystkie kolanka byly w jednym kolorze to masz 100% waytogo.gif

A tak.. jak to mawiala moja polonistka w technikum .. "pieknie, siadaj mierny" hehe.gif20.GIF

Napisano

> podwiesze sie...

> a przerobka IC ..tez po znajomosci czy ktos sie tym zawodowo para ? Jesli .. to gdzie i takie tam

U znajomka od balustraduff sprawane, ma sprzęta do alu też.

> Ogolnie mjuuuth!

> Jakby wszystkie kolanka byly w jednym kolorze to masz 100%

> A tak.. jak to mawiala moja polonistka w technikum .. "pieknie, siadaj mierny"

Hahaha dobre rotfl.gif no wszystkich nie ma jednakowych bo czerowne były kupione z ickiem, a niebieskie osobno bo nie było 90* tam gdzie brałem icek.

Napisano

tak se jeszcze gdybam.. bo to tylko chlodnica do turbo, to procz ewentualnych zawirowan* czy utrudnionego przeplywu* to zadnego negatywnego wplywu na prace motoru nie ma .Chodzi mi o "obowiazek'' przeprogramowania ECU. OBOWIAZEK czyli mus.. a nie ze mamy wiekszy IC i sie "marnuje" potencjal. Tam sie tylko temperatura obnizy hmm.gif

A z drugiej strony... co zaslonilismy ? Klime czy udalo sie zmiescic ponizej?

* rozbijam g*** na atomy , cos co moze gdzies na deskach kreslarskich czy w jakis mega obliczeniach by wykazalo niekorzystne warunki , ktorych w codziennym uzytkowaniu kompletnie nie odczuwamy

Napisano

> tak se jeszcze gdybam.. bo to tylko chlodnica do turbo, to procz ewentualnych zawirowan* czy

> utrudnionego przeplywu* to zadnego negatywnego wplywu na prace motoru nie ma .Chodzi mi o

> "obowiazek'' przeprogramowania ECU.

Quote:

No i najlepiej po tym wszystkim wirusa

Napisano

> Quote:

> No i najlepiej po tym wszystkim wirusa

no owszem... widzialem to, ale to jest w kategori MUS czy "szkoda marnowac potencjal" ?

Napisano

> no owszem... widzialem to, ale to jest w kategori MUS czy "szkoda marnowac potencjal" ?

A kto powiedział że go będe marnował biglaugh.gif

Edyt

Szok w trampach boje_sie.gif temp w dolocie spadła o ponad połowe .... komentować chyba nie trzeba food.gif

Napisano

> Szok w trampach temp w dolocie spadła o ponad połowe .... komentować chyba nie trzeba

ale weź też pod uwagę, że stary icek też już był styrany, usyfiony co znacznie obniżało jego sprawność, a tu masz nówkę czyściutką.

poza tematem, ta rurka co lubi się wytrzeć w nadkolu stosował ktoś silikony i nierdzewkę? jakie kąty dać tych silikonów? 90st?

Napisano

W przednich reflektorach masz soczewki?

Napisano

> ale weź też pod uwagę, że stary icek też już był styrany, usyfiony co znacznie obniżało jego

> sprawność, a tu masz nówkę czyściutką.

Oryginała czysciłem i z zewnątrz i od środka, po prostu raz że jest za mały a dwa że ma dupne usytuowanie i mało skuteczny jest. Jakby by seria była zamontowana tak jak FMIC to też by lepiej się spisywała. Przykład to NB np, koler tam nie powala wielkoscią ale dobre usytuowanie robi robote.

> poza tematem, ta rurka co lubi się wytrzeć w nadkolu stosował ktoś silikony i nierdzewkę? jakie

> kąty dać tych silikonów? 90st?

90* raczej nie bo ta rurka troche łagodniejsze ma wygięcia, mam ją na wierzchu to jak nie zapomne to walne foto po robocie jutro i będzie sobie można na podstawie tego myśleć jakich kształtek trzeba użyc.

Napisano

> w jakiej kwocie sie zamknales?

~ 900PLN, a z początku miało być tak tanio ... klnie.gif a jak policzyłem koszty to sam nie wierzyłem icon_eek.gif

Napisano

> 90* raczej nie bo ta rurka troche łagodniejsze ma wygięcia, mam ją na wierzchu to jak nie zapomne

> to walne foto po robocie jutro i będzie sobie można na podstawie tego myśleć jakich kształtek

> trzeba użyc.

zapomniałeś czy pamiętasz? grinser006.gif

inne pytanie czy zamast kupować kształtki to kolanek można użyć z tej rury, a w miejsce uszkodzone wstawić implanta z kwasówki?

Napisano

> zapomniałeś czy pamiętasz?

> inne pytanie czy zamast kupować kształtki to kolanek można użyć z tej rury, a w miejsce uszkodzone

> wstawić implanta z kwasówki?

Zapomniłem panic.gif

A implanta mozna wstawić jak najbardziej.

Napisano

> Zapomniłem

starość nie radość grinser006.gif

> A implanta mozna wstawić jak najbardziej.

czyli rurka fi 51mm tylko jaka długa? 10cm, 20?

na alll.. są ale z takim rantem-zgrubieniem, nie wiem czy naciągnę tego węża, obawiam się, że nie bardzo..

Napisano

> starość nie radość

> czyli rurka fi 51mm tylko jaka długa? 10cm, 20?

> na alll.. są ale z takim rantem-zgrubieniem, nie wiem czy naciągnę tego węża, obawiam się, że nie

> bardzo..

Rurki tyle dasz ile trzeba po wycięciu uszkodzonego kawałka, do tego szerokie opaski typu GBS, rurka na krawędziach jakieś zabezpieczenia musi miec naspawane coby nie zwalało węża i bedzie git old.gif

Napisano

> Rurki tyle dasz ile trzeba po wycięciu uszkodzonego kawałka,

ale chciałbym wstawić takiego oto gotowca:

dsc05123g.jpg

i nie wiem jaka długość zamówić: 10cm czy 20cm?

nie chce tego ciąć i naspawywać skoro mogę mieć gotowe za parę zł

Napisano

> ale chciałbym wstawić takiego oto gotowca:

> i nie wiem jaka długość zamówić: 10cm czy 20cm?

> nie chce tego ciąć i naspawywać skoro mogę mieć gotowe za parę zł

20cm, wyciąć tego gumowego węża kawałek i tyle devil.gif

Napisano

> 20cm, wyciąć tego gumowego węża kawałek i tyle

podziękował 20.GIF

Napisano

> Mam

troche OT ale Hipo daj fote jak u Ciebie soczewka wyglada ;p

Napisano

Ile zapłaciłeś za przeróbkę tego IC, bo zamierzam tak samo zrobić.

Pisałeś, że spadła temp w dolocie o połowe, zdradzisz ile było, a ile jest?

Napisano

> 20cm, wyciąć tego gumowego węża kawałek i tyle

jeszcze pytanko, od której strony najlepiej zabrać się za tą rurkę?

od góry wywalić aku czy od dołu obudowę? zderzak też?

Napisano

> Ile zapłaciłeś za przeróbkę tego IC, bo zamierzam tak samo zrobić.

Spawanie kosztowało mnie 50zł.

> Pisałeś, że spadła temp w dolocie o połowe, zdradzisz ile było, a ile jest?

Test temperatury wyglada następująco, na 4biegu od 40 do 180 z pełnym ogniem.

Na fabrycznym coolerze 68*C, na FMIC 44 na starcie, 28 na koniec testu.

Napisano

> jeszcze pytanko, od której strony najlepiej zabrać się za tą rurkę?

> od góry wywalić aku czy od dołu obudowę? zderzak też?

Do rurki dobierzesz się na luzie zdejmując koło, nadkole i odkręcając lewą część osłony silnika, miejsca aż nadto masz wtedy.

Napisano

No dzięki, mam punkt odniesienia, zobaczymy ile mi facet zaśpiewa. A jak w ogóle on to robi?

Wiem, mierzyłem dziś temp w dolocie u siebie i jest 56 stopni max temp i nie spada wcale... Robiłeś pomiary przed i po zmianie coolera?

Napisano

> A jak w ogóle on to robi?

Migomat, specjalny drut alu i argon zamiast CO2.

> . Robiłeś

> pomiary przed i po zmianie coolera?

Robiłem, pisałem w poscie po fotkach, 68 przed zmianą, 44,5 po zmianie i w czasie szybkiej jazdy spadło do 28.

Napisano

> Robiłem, pisałem w poscie po fotkach, 68 przed zmianą, 44,5 po zmianie i w czasie szybkiej jazdy

> spadło do 28.

Chodziło mi o pomiar na hamowni wink.gif

Napisano

> Chodziło mi o pomiar na hamowni

Przy katowaniu na hamowni Marcin mówił że nie przekracza 45*C

Napisano

> Przy katowaniu na hamowni Marcin mówił że nie przekracza 45*C

Pomiar mocy na hamowni przed założeniem IC i po wink.gif

Bo przy serii dodanie większego IC spowoduje, że nie straci mocy w gorące dni, przy mocnym podlaniu może trochę dodać wink.gif I to mnie właśnie ciekawi smile.gif

Bo ja mam swój całkiem nieźle podlany smile.gif

Napisano

> Pomiar mocy na hamowni przed założeniem IC i po

> Bo przy serii dodanie większego IC spowoduje, że nie straci mocy w gorące dni, przy mocnym podlaniu

> może trochę dodać I to mnie właśnie ciekawi

> Bo ja mam swój całkiem nieźle podlany

Wiem po co jest FMIC, a hamowany na seryjnym coolerze nie był bo swój koler montowałem sam osobiście a nie u Marcina i na rolki wjechał wóz już przygotowany.

Napisano

> Wiem po co jest FMIC, a hamowany na seryjnym coolerze nie był bo swój koler montowałem sam

> osobiście a nie u Marcina i na rolki wjechał wóz już przygotowany.

Spoko wink.gif No ja też sam zamierzam robić, nie ma przyjemności jak komuś się zleci wink.gif

Napisano

w jaki sposób zdemontować fabryczny IC w 115KM bez zdejmowania zderzaka?

Napisano

> w jaki sposób zdemontować fabryczny IC w 115KM bez zdejmowania zderzaka?

Napewno koło trzeba zdjąć, nadkole odkręcić, mozliwe że lewą dolą osłone bo trzeba się dostać do śruby (2szt)u góry trzymającej cooler na miejscu. Później górą cofasz cooler do tyłu, natępne w góre i już jest luzem.

Napisano

jakiś miesiąc temu wymieniałem H7 przez nadkole i przyglądałem się na IC

szukałem i żadnych śrub u góry tam nie widziałem angryfire.gif

łeb sześcikątny, ampul,torx, krzyżak czy czego tak szukać ?

Napisano

> Napewno koło trzeba zdjąć, nadkole odkręcić, mozliwe że lewą dolą osłone bo trzeba się dostać do

> śruby (2szt)u góry trzymającej cooler na miejscu. Później górą cofasz cooler do tyłu, natępne

> w góre i już jest luzem.

Moze napisz cos czy tu , czy na ssp w watku o strojeniu jak teraz sie wagon zachowuje. Masz jakis tam przebieg zrobiony po modzie ( zarowno hardwarowym jak i soft) to juz chyba mozesz sie jakos wypowiedziec czy to warto bylo zlosnik.gif No chyba ze jeszcze goraca glowa i za wczesnie ? 20.GIF

Napisano

> Moze napisz cos czy tu , czy na ssp w watku o strojeniu jak teraz sie wagon zachowuje. Masz jakis

> tam przebieg zrobiony po modzie ( zarowno hardwarowym jak i soft) to juz chyba mozesz sie

> jakos wypowiedziec czy to warto bylo No chyba ze jeszcze goraca glowa i za wczesnie ?

Narazie spalanie wzrosło zamiast się obniżyć grinser006.gif reszta wrażeń za jakiś czas jak sie przyzwyczaje i napisze w stosownym topicu.

Napisano

> Narazie spalanie wzrosło zamiast się obniżyć

czyli jeszcze goraca glowa wink.gif20.GIF

• 3 miesiące później...
Napisano

A ja się podłączę i zadam, może idiotyczne pytanie, ale mnie zastanawia od pewnego czasu. Czy po zmianie IC na większy FMIC nie będzie zimą problemów z rozgrzaniem/wychłądzaniem silnika?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.