Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki gaz do Megane 1.6e 90km, 1997 rok.

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

zacznę od tego, że kupiłem Meganę jako auto zastępcze po rozbiciu innego. Na tyle fajnie się nią jeździ, że zacząłem w nią inwestować. Ma zrobione zawieszenie, blacharkę, bo gniły progi i nadkola, jest dość zadbana, skądinąd wiem, że nie miala żadnego wypadku i postanowiłem ją sobie zostawić. Brak klimy przeboleję, mam nadzieję:)

Auto pali mi 7 litrów, codziennie, 7 dni w tygodniu robi minimum 70 km. Czasem nawet 100, ale średnią mogę założyć na 70 dzień w dzień.

Ile mnie będzie kosztował gaz i jak szybko się zwróci, bo cena benzyny już mnie po kieszeni mocno trzepie?

Napisano

to jeszcze 8zaworów, nie wiem jaki tam jest kolektor ale na 99% już plastikowy

nawet jeśli nie to i tak raczej sekwencja

po najniższej linii oporu zagazujesz to za 2000zł, przynajmniej ja tyle zapłaciłem.

Instalacja nie będzie z najniższej półki tylko taki typowy środek stawki i do tego auta spokojnie to wystarczy.

Czy zrobisz to na sterowniku Stag czy na KME to już nie ma znaczenia.

Masz bardzo niskie spalanie, przy kalkulacjach musić brać pod uwagę, że gazu pali jakieś 20% więcej + benzyna na rozruch.

Koszty na LPG są niższe o 30-35%.

Napisano

z tego co zemknąłem na google, to tam jest kolektor metalowy.

Jeżeli nie boisz się II generacji, to ja bym ci ją polecił.

Ma szereg zalet, jak i wad.

Zalety, możesz od razu odpalać na LPG, w zimę można w zasadzie ustawić nawet 5stC na parowniku, najwyżej szybciej wymienisz membrany, jest tańsza w założeniu. nie ma się co psuć w samej instalacji.

Wady, musisz pilnować układu zapłonowego, nie jest tak bez obsługowa jak sekwencja, najlepiej kupić kabel i co jakiś czas się podłączyć, z racji zwężki venturiego traci trochę na mocy.

Co do sekwencji bezobsługowa, silnik nie traci na mocy, lepsze dawkowanie paliwa itp

Wady benzyna na rozruch w okresie letnim, w ziemie ni może sz ustawić niskiej temp przełączania, bo trzeba dbać o najdroższy element czyli wtryski.

Taki mój wniosek: jeżeli cenisz sobie ten samochód ponad życie i chcesz jeszcze jeździć nim lata bez większych problemów to sekwencja, jak to tylko środek transportu i lubisz sobie czasem przy nim pogrzebać to II gen. To na pewno nie jest jakoś nisamowicie zaawansowana jednostka aby sekwencję pakować, a najtańsza IVgen, to moim zdanie proszenie się o kłopoty.

Napisano

> po najniższej linii oporu zagazujesz to za 2000zł, przynajmniej ja tyle zapłaciłem.

> Instalacja nie będzie z najniższej półki tylko taki typowy środek stawki i do tego auta spokojnie

> to wystarczy.

> Czy zrobisz to na sterowniku Stag czy na KME to już nie ma znaczenia.

Ostatnio mama zakładała do fabii. 2,5kzł za Staga, KME chyba 200zł droższa, w okolicy wcale taniej nie było. Noname były koło 2kzł.\\

nie wiem ile dziś kosztuje II gen, ale myślę że koło 1,5kzł

Napisano

> Wady benzyna na rozruch w okresie letnim,

Latem to prawie od razu sie załącza jak sobie ustawisz przełączanie na 30 a na dworze masz 25 smile.gif Gorzej wlasnie zimą

Napisano
  • Autor

Grzebać przy aucie lubię, ale raczej kosmetycznie, na pewno nie mam wiedzy i czasu żeby co jakiś czas coś samemu ustawiać. Jeśli koszt instalki różni się o ok. 500 PLN, to chyba lepiej sekwencję.

Jakie mogą mnie spotkać koszty dodatkowe? Przeglądy jakoś częściej, albo wymiana oleju, jakichś filtrów?

Jest jakiś polecany zakład na Śląsku? Nie stać mnie na założenie czegoś taniego, co będzie się psuło, z racji tego, że auto non stop jeździ nie może stać w warsztacie.

Napisano
  • Autor

Pytanie chyba najważniejsze - jak jako laik mam sprawdzić, czy ktoś montuje mi chłam albo robi to nieodpowiednio? Muszę zaufać, czy są jakieś elementy, które muszą być znanych i renomowanych firm, które będę widział, że rzeczywiście zamontowali?

Napisano

tak jak pisali ci koledzy,

kolektor masz metalowy wiec II gen podejdzie ale musisz zaakceptowac jej wszystkie wady i zalety zlosnik.gif

nexie mialem na II gen, i jak gazowalem lanosa to nie myslalem nawet o tego typu instalacji - spadek mocy, duzo wieksze spalanie .... nie nie nie

w lanosie mam teraz Staga 300, zavoli zeta, szary valtek,

zalozylem jako uzywke z rozbitka - zaplacilem 1500 zl

2l gwarancji na montaz/czesci

zadnego spadku mocy, spalanie 9l

popytaj czy u ciebie gdzies nie zakladaja uzywek zlosnik.gif

mnie nie bylo stac zeby wywalic 2300-2500 zl na nowa instalke.

przez pierwszy miesiac zrobilem 3400 km, i powiem ci ze jestem bardzo zadowolony 893goodvibes.gif

Napisano

> zalozylem jako uzywke z rozbitka - zaplacilem 1500 zl

A jak z papierami ?? Lewą homologację dostałeś ?

Napisano

> A jak z papierami ?? Lewą homologację dostałeś ?

homologacja jest z rozbitka ok.gif

prawnie wszystko OK

FV na montaż itp ok.gif

Napisano

> homologacja jest z rozbitka

> prawnie wszystko OK

Niestety, nie - homologację masz lewą.

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 28 września 2005 r. w sprawie wykazu przedmiotów wyposażenia i części wymontowanych z pojazdów, których ponowne użycie zagraża bezpieczeństwu ruchu drogowego lub negatywnie wpływa na środowisko wskazuje, że instalacje zasilania gazem silników nie mogą być użyte powtórnie (pkt 14 załącznika).

Tego zgodnie z prawem zarejestrować się nie da, gaziarz sfałszował papiery,

Napisano

> Pytanie chyba najważniejsze - jak jako laik mam sprawdzić, czy ktoś montuje mi chłam albo robi to

> nieodpowiednio? Muszę zaufać, czy są jakieś elementy, które muszą być znanych i renomowanych

> firm, które będę widział, że rzeczywiście zamontowali?

od tego masz kącik grinser006.gif

popytaj co montują, zapisuj i wrzucaj zestawy razem z ceną na AK, coś wybierzemy

Napisano

> Niestety, nie - homologację masz lewą.

> Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 28 września 2005 r. w sprawie wykazu przedmiotów

> wyposażenia i części wymontowanych z pojazdów, których ponowne użycie zagraża bezpieczeństwu

> ruchu drogowego lub negatywnie wpływa na środowisko wskazuje, że instalacje zasilania gazem

> silników nie mogą być użyte powtórnie (pkt 14 załącznika).

> Tego zgodnie z prawem zarejestrować się nie da, gaziarz sfałszował papiery,

W poniedziałek byłem w WK, żadnych problemów nie było smile.gif

gaziarz sam wystawia homologację, nie może jej wystawić ile chce ? zlosnik.gif

jak kupię na allegro używany parownik to nie mogę go zamontować ?

Napisano

> W poniedziałek byłem w WK, żadnych problemów nie było

No jak miały być, jak papier był prawidłowy, ale poświadczał nieprawdę.

> gaziarz sam wystawia homologację, nie może jej wystawić ile chce ?

Ma obowiązek ją wystawiać zgodnie z prawem. Tu zrobił to niezgodnie.

Podjedź na SKP, powiedz, że masz założoną do auta instalkę wyciągniętą z innego samochodu i zapytaj czy takie auto przejdzie przegląd.

Przepis jest jasny - to jest nielegalne.

> jak kupię na allegro używany parownik to nie mogę go zamontować ?

Możesz, na takiej samej zasadzie jak możesz jechać 80 km/h w terenie zabudowanym. Technicznie wykonalne, ale niezgodne z prawem.

Napisano

czyli właściwie są bezkarni,

bo musieliby sami sobie wykopać dołek ?

Napisano

Tak naprawdę jakby co to po łbie dostanie użytkownik samochodu z lewą instalką.

Napisano

> Tak naprawdę jakby co to po łbie dostanie użytkownik samochodu z lewą instalką.

no tak, ale jak mi ktoś teraz to udowodni ?

Napisano

> no tak, ale jak mi ktoś teraz to udowodni ?

Czyli 'harcerz pije i pali tak by go nie złapali" ?

Napisano

> Czyli 'harcerz pije i pali tak by go nie złapali" ?

Nie bądź świętszy od Papieża smile.gif Oczywiście nie wolno tak robić ale co tak naprawdę się stanie złego jak będzie jeździł z taką instalacją? A kolega nie powinien się tym chwalić. Zwłaszcza na publicznym forum.

Napisano

> Oczywiście nie wolno tak robić ale co tak naprawdę się stanie złego

Widzisz, mi się takie podejście do reguł nie podoba. Dzięki niemu jesteśmy cywilizacyjnie w Azji.

Bo przecież cóż się złego stanie jak: pojadę w zabudowanym 70 km/h, przyniosę z pracy ryzę papieru, podkręcę kosztorys naprawy tak żeby odszkodowanie na nowy akumulator jeszcze wystarczyło ... itp....

Popatrz też na to że kolega jest (a przynajmniej był) przekonany, że wszystko jest OK.

Napisano

> Widzisz, mi się takie podejście do reguł nie podoba. Dzięki niemu jesteśmy cywilizacyjnie w Azji.

Mi też. Tyle tylko że staram się rozgraniczać to co może spowodować dużo złego od tego co tak naprawdę jest problemem formalnym. Bo przepisy są dla ludzi - nie odwrotnie.

> Bo przecież cóż się złego stanie jak: pojadę w zabudowanym 70 km/h, przyniosę z pracy ryzę papieru,

> podkręcę kosztorys naprawy tak żeby odszkodowanie na nowy akumulator jeszcze wystarczyło ...

> itp....

Patrz wyżej - jak pojadę 70 mogę komuś zrobić krzywdę. W pozostałych dwóch przypadkach robię komuś krzywdę bo jakby na to nie patrzeć - kradnę. A co jest złego w założeniu używanej instalacji gazowej?

> Popatrz też na to że kolega jest (a przynajmniej był) przekonany, że wszystko jest OK.

To już jest inna sprawa smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.