Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Optymalizacja ustawień bingo M w astra x14nz

Featured Replies

Napisano

Witam!

Pacjent to astra z 99 r. z silnikiem x14nz (8 zaworowy, wtrysk jednopunktowy). Od kilku miesięcy ma LPG: parownik Lovato, centralka Bingo M. Pali w mieście ok 13 l gazu na 100 km. Trochę dużo... wink.gif

Od wczoraj posiadam kabel pozwalający odczytać ustawienia centralki. Zerknijcie proszę w screeny, może coś Wam się rzuci w oczy do poprawy.

Irytujące objawy:

1. Szarpnięcie przy przełączeniu na gaz takie, że gdyby nie pasy bezpieczeństwa, to zęby o kierownicę bym wybił.

2. Jeżeli na screenie jest temperatura +/- 50 st C, a na desce rozdzielczej było 90, to wszystko ok, czy też któryś z czujników temperatury padł?

3. Po rozgrzaniu silnika lambda nie oscyluje, a w miarę trwale wskazuje mieszankę bogatą. Chyba nie powinno tak być?

284972616-1.jpg

Pozdrawiam,

Maciej

post-31637-1435251268553_thumb.jpg

Napisano

> 1. Szarpnięcie przy przełączeniu na gaz takie, że gdyby nie pasy bezpieczeństwa, to zęby o

> kierownicę bym wybił.

Zmień czas nakładania się mieszanki - najpewniej trzeba skrócić. Pewnie o połowę wartości...

> 2. Jeżeli na screenie jest temperatura +/- 50 st C, a na desce rozdzielczej było 90, to wszystko

> ok, czy też któryś z czujników temperatury padł?

Nie. Sprawdź gdzie masz podłączony czujnik od Bingo. Pewnie do jakiejś obudowy (np. reduktora). Dlatego śmiało możesz zmienić temp przejścia na minimalną.

Ja swój czujnik wkręciłem w trójnik aby mierzył rzeczywistą temp wody.

> 3. Po rozgrzaniu silnika lambda nie oscyluje, a w miarę trwale wskazuje mieszankę bogatą. Chyba nie

> powinno tak być?

Owszem. Skręć śrubą na reduktorze do uboższej mieszanki a zacznie samoczynnie oscylować.

Napisano
  • Autor

Dziękuję! Co do pkt 1. - lepiej by przełączenie następowało przy opadaniu czy też wzrastaniu obrotów?

Czy warto coś grzebać przy ustawieniach cut-off? Sporo hamuję silnikiem, więc może tutaj można zaoszczędzić? Oczywiście nic na siłę smile.gif

Pzdr,

M

Napisano

> Dziękuję! Co do pkt 1. - lepiej by przełączenie następowało przy opadaniu czy też wzrastaniu

> obrotów?

Przy opadaniu.

> Czy warto coś grzebać przy ustawieniach cut-off? Sporo hamuję silnikiem, więc może tutaj można

> zaoszczędzić? Oczywiście nic na siłę

Możesz "dopiescić" te ustawienia. I wyłącz opcje ekonomiczną na standard.

Napisano
  • Autor

> Możesz "dopiescić" te ustawienia.

Czyli zwiększać odsetek zubożenia mieszanki względem PWA?

Pzdr,

M

Napisano

Moim zdaniem to przede masz zbyt duże odchylenia PWA (poniżej 60 przy ustawieniu punktu wyjsciowego PWA na 81). Należy zacząć od regulacji na reduktorze tak aby odchylenie przy różnych zakresach pracy było jak najmniejsze, potem będzie czas na zabawy i dopieszczanie.

PS. Jak dajesz screeny to podpisuj w jakich warunkach tak akurat jest, bo trzeba zgadywać.

Napisano
  • Autor

Co do pkt 1. - pomogła zmiana z 0,7 na 0,4 sek.

Co do pkt 3. - skręcenie śruby od wolnych nie pomogło, lambda na rozgrzanym silniku nadal nie oscylowała. Pomogła dopiero zmiana ustawień minimalnych dla biegu jałowego z (-10) na (-20). Pytanie, czy ma to jeszcze jakieś inne "skutki uboczne".

Może PWA ustawić wyżej?

Pzdr,

M

Napisano

> Co do pkt 1. - pomogła zmiana z 0,7 na 0,4 sek.

> Co do pkt 3. - skręcenie śruby od wolnych nie pomogło, lambda na rozgrzanym silniku nadal nie

> oscylowała. Pomogła dopiero zmiana ustawień minimalnych dla biegu jałowego z (-10) na (-20).

> Pytanie, czy ma to jeszcze jakieś inne "skutki uboczne".

IMO nie ma.

> Może PWA ustawić wyżej?

Chyba niżej hmm.gif

Przeprowadzałeś "naukę"?

Napisano
  • Autor

Tak, przed wprowadzeniem jakichkolwiek zmian.

Pzdr,

M

Napisano

> Tak, przed wprowadzeniem jakichkolwiek zmian.

> Pzdr,

> M

No to trzeba domknąć PWA.

Napisano
  • Autor

> No to trzeba domknąć PWA.

Czyli mam co zrobić z tą pozycją wyjściową? Tak operacyjnie? smile.gif

Napisano

> Czyli mam co zrobić z tą pozycją wyjściową? Tak operacyjnie?

zmniejszyć o 10-15 na próbę

Napisano
  • Autor

Ok, jutro z rana tak zmienię i zobaczymy, jak się będzie jeździć.

Dziękuję za dotychczasowe porady i liczę na dalsze!

Pzdr,

M

DZIEŃ NASTĘPNY

PWA zmniejszyłem o 10 punktów. Auto jeździ. Jest może minimalnie słabsze - albo to tylko moje wrażenie. Mam też wrażenie, że silnik chodzi ciszej.

Pojeżdżę kilka dni i zobaczę, jak ze spalaniem.

Pzdr,

M

Napisano

podpowiem Ci jak mam poustawiane smile.gif

czas nakladania sie paliw - 0,1 s, i nie czuje przejscia z benzyny na gaz, ale mam ustawione przejscie przy wzrastajacych obrotach

maksymalne otwarcie i zamkniecie na biegu jalowym mozesz smialo ustawic na +/-30

wartosc PWA ustaw na ok 95, i tak reguluj na reduktorze, zeby wokol tego oscylowalo.

cut off mam ustawione na 40%.

edit:

po screenie 4 widac ze masz za bogata mieszanke.

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Witam!

> wartosc PWA ustaw na ok 95, i tak reguluj na reduktorze, zeby wokol tego oscylowalo.

No właśnie, skąd się bierze pierwszą wartość PWA? Czemu 75 albo 95? Co decyduje o tych wartościach?

> po screenie 4 widac ze masz za bogata mieszanke.

Po czym to widać?

Pzdr,

M

Napisano

> Witam!

> No właśnie, skąd się bierze pierwszą wartość PWA? Czemu 75 albo 95? Co decyduje o tych wartościach?

tego do konca nie wiem, ktos mi kiedys tak doradzil, tak ustawilem, i nie narzekam smile.gif

> Po czym to widać?

bo wartosc PWA oscylowala duzo ponizej ustawionego poziomu, na screnie jest wartosc cos kolo 50, co oznacza ze krokowiec sie otwiera w malym stopniu, co oznacza bogata mieszanke smile.gif tak przynajmniej ja to rozumiem.

ustaw PWA na 95 i wyreguluj na reduktorze, zeby wokol tego oscylowalo. oczywiscie lambda tez musi oscylowac.

> Pzdr,

> M

Napisano
  • Autor

> bo wartosc PWA oscylowala duzo ponizej ustawionego poziomu, na screnie jest wartosc cos kolo 50, co

> oznacza ze krokowiec sie otwiera w malym stopniu, co oznacza bogata mieszanke

Czekaj, a nie jest tak, że jak krokowy otwiera się mało, więc wpuszcza mało gazu "do silnika". To już szybciej mieszanka mogła by być uboga lub silnik zbyt słaby? Ale nie za bogata... Tak przynajmniej kombinuję, niech mnie ktoś poprawi.

> ustaw PWA na 95 i wyreguluj na reduktorze, zeby wokol tego oscylowalo. oczywiscie lambda tez musi

> oscylowac.

Spróbuję, lecz najpierw zrobię kompensację na drugim stopniu redukcji.

Pzdr,

M

Napisano

> Czekaj, a nie jest tak, że jak krokowy otwiera się mało, więc wpuszcza mało gazu "do silnika". To

> już szybciej mieszanka mogła by być uboga lub silnik zbyt słaby? Ale nie za bogata... Tak

> przynajmniej kombinuję, niech mnie ktoś poprawi.

jak krokowy jest malo otwarty, to znaczy tyle, ze masz za bardzo odkrecona srube na reduktorze smile.gif i wtedy otwiera sie malo, zeby wpuscic malo gazu smile.gif tak ja to rozumiem smile.gif dlatego moim zdaniem przykrecic srube na reduktorze i trzymac sie wartosci PWA ok 95.

> Spróbuję, lecz najpierw zrobię kompensację na drugim stopniu redukcji.

kompensacja nie bedzie mial wplywu na spalanie smile.gif ale dobrze ja miec, wiem, bo mam smile.gif

> Pzdr,

> M

Napisano
  • Autor

> jak krokowy jest malo otwarty, to znaczy tyle, ze masz za bardzo odkrecona srube na reduktorze i

> wtedy otwiera sie malo, zeby wpuscic malo gazu tak ja to rozumiem dlatego moim zdaniem

> przykrecic srube na reduktorze i trzymac sie wartosci PWA ok 95.

A widzisz! ok.gif Teraz już wiem, o co chodzi!

> kompensacja nie bedzie mial wplywu na spalanie ale dobrze ja miec, wiem, bo mam

Miałem w poprzednim aucie (też opel) i działała dobrze. Różnice w spalaniu są (a przynajmniej były), jeżeli jeździłem na trasie - wtedy spadało.

Pzdr,

M

Napisano

> Miałem w poprzednim aucie (też opel) i działała dobrze. Różnice w spalaniu są (a przynajmniej

> były), jeżeli jeździłem na trasie - wtedy spadało.

a widzisz, ja tego nie zauwazylem smile.gif

jaki masz dokladnie parownik? ma kruciec od kompensacji? pytam, bo musze wymienic smile.gif

mikser masz taki zakladany pod przepustnice?

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> a widzisz, ja tego nie zauwazylem

W corsie z silnikiem c12nz różnica była taka: przed założeniem kompensacji palił 10 litrów / 100 km, bez względu czy było to miasto czy trasa. Po założeniu kompensacji na trasie spalanie spadło do ok 5-6 l / 100 km. Mam nadzieję, że w astrze będzie podobnie.

> jaki masz dokladnie parownik?

LOVATO

ma kruciec od kompensacji?

Nie ma, będę musiał zdjąć dekiel reduktora i wywiercić dziurę.

> mikser masz taki zakladany pod przepustnice?

Tak, ale nie wiem jakiego kalibru.

Pzdr,

M

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.