Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czujnik Halla Marea 2.0

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam pytanie do znawców . Jak sprawdzić czujnik Halla wiem że nie można go sprawdzić omomierzem bo może on uledz uszkodzeniu chce żmierzyć napięcie zasilania na czujniku jeśli brak to na kostce połączenia z komputerem a także sprawdzić oscyloskopem czy podaje sygnały na wyjściu .

Jak powinien wyglądać obraz na oscyloskopie na wyjściu czujnika ?

Auto zostało podłączone do testera diagnostycznego w serwisie i po kilku wymianach czujnika nadal wyskakuje ten sam błąd . Serwis stwierdził uszkodzenie komputera ale nie jest pewien na 100 %.

Drugie pytanie czy można przy wymianie tego czujnika łączyć do starych przewodów nowe z czujnika przy pomocy lutownicy ? Bo mnie wydaje sie że nie a tak własnie były wymieniane te czujniki w serwisie.

Auto to Fiat Marea rok 97 silnik 2.0 20V

Będe wdzięczny za wszelkie sugestie .

Pozdrawiam

Napisano

Dzięki za sugestie mam zamiar sprzedać ale najpierw trzeba to jakos naprawić bo na razie to iskra pojawia sie na ostatnim cylindrze i auto nie odpala . Wszystko zaczeło sie od próby wymiany paska rozrządu i napinaczy a w tym modelu bez wyjecia silnika to nie ma mowy o wymianie .

Chodzi o czujnik Halla na wałku rozrządu

Ps uzupełniałem profil może jeszcze sie nie odświerzyło

Napisano

> Dzięki za sugestie mam zamiar sprzedać ale najpierw trzeba to jakos

> naprawić bo na razie to iskra pojawia sie na ostatnim cylindrze

> i auto nie odpala . Wszystko zaczeło sie od próby wymiany paska

> rozrządu i napinaczy a w tym modelu bez wyjecia silnika to nie

> ma mowy o wymianie .

> Chodzi o czujnik Halla na wałku rozrządu

bez wyciągania tez się da...

uszkodzenie tego czujnika to norma dla amatorów...

przed testem musisz wyciągnąć wtyki od wtryskiwaczy co by silnika nie zalać a w konsekwencji uszkodzic katalizator...

jak masz wtyk

ma on trzy piny (nic sie nie lutuje) bierzesz go przed siebie i na górze ma po lewej i prawej wybrzuszenie...

łączysz pin 2-3 jakąś diodą i kręcisz rozrusznikiem

dioda powinna mrugać...

jeśli mruga sprawdzasz zasilanie po podaniu napiecia przez stacyjke

pin 1-3 ok 5V

płacisz przelewem?

Napisano

Czujnik hallotronowy przy zadziałaniu daje sygnał na wyjściu nieco mniejszy od napięciu zasilania , nie zadziałany - 0 lub niewiele więcej .

Pokręć wałem silnika albo przetocz auto na biegu i sprawdź czy tak masz .

Napisano

Dzięki wielkie o to mi chodziło auto stoi na razie w serwisie dodam że jest to serwis autoryzowany i to właśnie w tym sewisie ten czujnik został tak wymieniony jade do nich jutro z samego rana i każe przy mnie sprawdzić ten czujnik .Tester diagnostyczny cały czas pokazuje kod błedu tego czujnika ale oni sie upierają że czujnik jest na 100 % sprawny i że musze wymienic komputer sterujący ale nie są pewni czy to rozwiąże problem. Czujnik jest już w sumie założony trzeci oryginał nie podruba ale nadal łączony do instalacji metoda łączenia kabli lutownicą . Co do wymiany napinaczy to nie ma innego sposobu trzeba wyjąć silnik potwierdziło to trzy Autoryzowane serwisy w Świdnicy w Wałbrzychu oraz we Wrocławiu , pasek bez problemu ale napinacze niestety nie za duży silnik i nie ma jak dojść no chyba że mnie wszyscy w balona robią. Dam jutro znać co i jak jak wróce z serwisu. Jescze raz wielkie dzięki i do jutra.

@Patre jeśli auto znów ożyje to podaj namiary na pewno sie zrewanżuje.

Pozdrawiam wszystkich

Napisano

wyjmować owszem, bo taka jest procedura, ale tego nikt nie robi...

nadkole i zderzak się demontuje...

dzięki temu mozna sie w tysiaku zmiescic...

jesli raportuje na starcie to nie ma oporu...

niech przedzwonią kable od czujnik do acu czy jest przejscie, bo to robota głupiego....

Napisano

Kable podobno sprawdzone i nie ma żadnej przerwy od czujnika do komputera a błąd wywala od razu nawet po wcześniejszym wykasowaniu . Najśmieszniejsze jest to że auto przyjechało sprawne na wymiane okresową paska rozrządu i pasek nie został wymieniony bo niechcieli sie podjąć wyjmowania silnika a innej metody pewnie nie znali .Była ściągana tylko pokrywa rozrządu ale także silnik był popuszczany na poduszkach. No i po skręceniu auto nie odpala.

Jutro bede wiedział wszystko jak już pisałem jak przetestuje przy mnie ten czujnik.

@patre jak uruchomie już auto bede potrzebował wymienic ten pasek i napinacze napisz na pm czy Ty byś sie podjął tego jeśli nie to czy możesz polecić jakiś serwis zaufany na terenie dolnośląskiego oczywiście odpłatnie

Pozdrawiam

Napisano

> @patre jak uruchomie już auto bede potrzebował wymienic ten pasek i

> napinacze napisz na pm czy Ty byś sie podjął tego jeśli nie to

> czy możesz polecić jakiś serwis zaufany na terenie

> dolnośląskiego oczywiście odpłatnie

> Pozdrawiam

ja się nie zajmuje takimi rzeczami...

drobmne rzeczy robię hobbistycznie, ale do grubszych nie mam warunków i specjalistycznych narzedzi...

piszesz, że auto stoi w aso więc rozrządu nie zmienili?

adresy warsztatów masz w podwieszonym wątku...

jesli nie znajdziesz daj posta na głównym

Napisano

Witam już po wizycie w serwisie gdzie stoi auto .

Na początek zwracam honor serwisowi jednak uszkodzony jest komputer ,czujnik Halla wysyła sygnał do komputera mierzone na kostce przy samym kompie jest też poprawne zasilanie. W komputerze najprawdopodobniej uszkodzone końcówki mocy które sterują zapłonem ocalała tylko jedna bo iskra jest tylko na jednym cylindrze.

Szukam kogoś kto mi sprawdzi te końcówki i ewentualnie wymieni. No chyba że bardziej opłaca sie kupić używany komputer i wykasować immo .

Prosze o opinie

Pozdrawiam

Napisano

ja się tak zapytam...

czy serwis w ogóle czuje się jako sprawca?

Napisano

Niestety nie i chyba i tak nic im nie udowodnie frown.gif Na razie szukam specjality który sprawdzi mi ten komp a dokładniej (to chyba) tyrystory sterujące zapłonem na każdym cylindrze. Bo chyba procek nie mógł sie uszkodzić. Jesli zostanie mi opcja wymiany komputera to sam spróbuje sie za niego zabrać . Procek to najprawdopodobniej Motorola.

Dam znać na forum jak sie sprawa potoczy

Pozdrawiam

Napisano

> Niestety nie i chyba i tak nic im nie udowodnie

hola hola!

auto było sprawne przed wymianą a teraz nie da się go odpalić więc czyja to wina? hehe.gif

Napisano

> hola hola!

> auto było sprawne przed wymianą a teraz nie da się go odpalić więc

> czyja to wina?

ok.gif przeca samo wjechało więc samo ma z tamtąd wyjechać ok.gif

Napisano

> przeca samo wjechało więc samo ma z tamtąd wyjechać

dlatego na cholere nie mogę pojąć jak można zwalić wine na właściciela hahaha.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

Niestety w tym kraju wszystko można. Dałem komputer do specjalisty stwierdził że komp jest sprawny . No i nadal jestem w kropce . Na interfejsie wyskakuje ciągle błąd czujnika Halla czujnik sprawny . Iskra nadal tylko na jednym cylindrze. Podejrzewam że przy wymianie czujnika został przestawiony rozrząd i dlatego czujnik podaje impulsy ale nie w tym momencie co trzeba . Serwis oczywiście twierdzi że rozrząd jest ustawiony dobrze i tak w kółko sam już nie wiem co robić . Szukałem komputera na podmiane niestety nikłe szanse nawet na kupno używanego są ale nie do tego modelu silnika.A bez drugiego kompa nie udowodnie że że ten pierwszy jest dobry.

Życze wszystkim udanego sylwestra i leprzego nowego 2006 roku

Napisano

W cargryfie w Szczecinie mają nowe dwójki...

ale nierozumiem jednej rzeczy...

oddałeś auto do AUTORYZOWANEGO SERWISU i sam naprawiasz auto?

Kierownik serwisu co na to?

przecież zespuli ci auto hmm.gif

masz złote serce albo jesteś frajerem zlosnik.gifzlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.