Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

uszkodzene ogrzewanie szyby - jak naprawic

Featured Replies

Napisano

czy takie uszkodzenie sciezki (pod "V") mozna naprawic cyna i lutownica?

284977455-ogrzewanie.jpg

post-10101-14352512732956_thumb.jpg

Napisano

> czy takie uszkodzenie sciezki (pod "V") mozna naprawic cyna i lutownica?

Są do tego specjalne lakiery przewodzące. Lekko oskrobać i malutkim pędzelkiem (jest w komplecie) pociągnąć po ścieżce.

Koszt takiego lakieru to kilka zł i jest na większości stacji benzynowych lub marketach.

Napisano

To miejsce jest już na szkle - prawda?

Lutownicą uszkodzisz szybę. Na 99% pęknie.

Od tego rodzaju napraw są specjalne pasty lub farby przewodzące.

Napisano

nie muszą być specjalne lakiery, chociaż tak lepiej (dla duszy)... gdyż każdy srebrny lakier przewodzi prąd (lakier metalizowany)...

Napisano

> nie muszą być specjalne lakiery, chociaż tak lepiej (dla duszy)... gdyż każdy srebrny lakier

> przewodzi prąd (lakier metalizowany)...

Tylko po co sobie głowę zawracać czy dany lakier przewodzi skoro mamy gotowca za kilka zł ?

Napisano

> Tylko po co sobie głowę zawracać czy dany lakier przewodzi skoro mamy gotowca za kilka zł ?

a czy ja przeczę temu, żeby z gotowca skorzystać, piszę tylko, ze KAŻDY lakier metalizowany (czyli w kolorze metalu, srebrny, chrom itp) przewodzi prąd...

Napisano

> a czy ja przeczę temu, żeby z gotowca skorzystać, piszę tylko, ze KAŻDY lakier metalizowany (czyli

> w kolorze metalu, srebrny, chrom itp) przewodzi prąd...

Oj nie każdy kolego. Większość - a i owszem. Bezpieczniej jednak specjalnym do tego celu...

Napisano
  • Autor

> To miejsce jest już na szkle - prawda?

tak, na szkle

> Lutownicą uszkodzisz szybę. Na 99% pęknie.

hmm.gifhmm.gif to szyba boczna az tak malo wytrzymala jest?

> Od tego rodzaju napraw są specjalne pasty lub farby przewodzące.

to juz zdazylem wygoooglac, ale zastanaiwalem sie czy przy tak grubej sciezce beda dobre, a zanalazlem tez gdzies podpowiec zeby lutowac...

Napisano

> tak, na szkle

> to szyba boczna az tak malo wytrzymala jest?

Myślę, że żadne szkło nie wytrzyma udaru cieplnego lutownicy.

To ponad 250oC punktowo przyłożone.

Nie przypominam sobie żeby ktokolwiek proponował lutowanie.

Wiem, że usterka wydaje się nie współmierna do wartości szyby, ale ja bym najpierw próbował naprawić to lakierem przewodzącym

o którym tu mówiliśmy a w drugiej kolejności po prostu wymienił szybę.

> to juz zdazylem wygoooglac, ale zastanaiwalem sie czy przy tak grubej sciezce beda dobre

Wyczyścić, odtłuścić, polakierować. Warstwa po wysuszeniu powinna mniej więcej odpowiadać grubości ścieżki przed naprawą.

Jeśli się nie uda (koszt lakieru plus własna robocizna) to koszt żaden. Lutowanie - ryzykujesz okrutnie zniszczeniem szyby.

Napisano

> Są do tego specjalne lakiery przewodzące. Lekko oskrobać i malutkim pędzelkiem (jest w komplecie)

> pociągnąć po ścieżce.

> Koszt takiego lakieru to kilka zł i jest na większości stacji benzynowych lub marketach.

Nie kupuj tyllko technicoll-u, bo wytrzyma tylko jakieś dwa miesiące i odpadnie.

Napisano

Przetestowałem wiele klejów do naprawy ogrzewanych szyb i na dużych ubytkach sprawdził się tylko klej przewodzący w postaci markera. Te tanie po 10-20 zł nie nadawały się do niczego.

Napisano

weź kup sobie płyn o nazwie "fosol" (6-8zł butelka 500ml.) , delikatnie zdrap lakier ochronny na ścieżce za pomoc pędzelka szkolnego maźnij w/w preparatem, lutownica w dłoń, troszkę cyny i do boju. 5minut roboty i nie kupuj żadnych g...... wartych markerów, klejów itp. Jak nie czujesz się na siłach, to podleć do mnie i się zrobi. Płyn mam lutownice tez...z cyną gorzej ale coś tam znajdę

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.