Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

SIMSON s51 platynki kiedy mają swiecić swiatła pod aku?

Featured Replies

Napisano

Witam szybkie pytanie dla tych co sie znają.

W simsonie s51 na zapłonie platynkowym z regulatorem ładowania czyli diodą (prostownikiem) bez elby kiedy mają świecić światła przednie?

Czy po załączeniu z pozycji 0 na 1 od razu mają swiecić przednie światła, czy dopiero po odpaleniu silnika tak jak tylne???

Bo mi świeci przednia lampa czyli krótkie długie zaraz po przekręceniu kluczyka z 0 na 1 czyli przednia lampa jest podłączona pod akumulator(normalnie przez stacyjke) a nie powinna świecić dopiero razem z tylną po odpaleniu silnika???

Czyli czy przednia lampa krotkie długie i klakson mają świecić zaraz po przekręceniu kluczyka z0 na 1 czyli mam je podpięte pod aku czy dopiero tak jak tylna lampa dopiero po załączeniu silnika czyli światłą i klakson zasilane iskrownikiem a nie akumulatorem???

Napisano

w moim s51 po wlaczeniu swiatel zaswiecala sie pozycyjna zarowka a dopiero po wlaczeniu silnika swiatlo glowne.klakson byl podpiety pod aku.

Napisano
  • Autor

Czyli najpierw na 1,2 pozycji ma świecić przednia i tylna postojówka i działać klakson, a po odpaleniu dopiero przednia lampa i tylna lampa hamulca tak?

Napisano

> Czyli najpierw na 1,2 pozycji ma świecić przednia i tylna postojówka i działać klakson, a po

> odpaleniu dopiero przednia lampa i tylna lampa hamulca tak?

wiez ,simsona mialem jakies 20 lat temu zlosnik.gif

ale na pewno bez silnika nie swiecily mi sie swiatla glowne,a dzialal klakson i pozycyjne po wlaczeniu swiatel.

Napisano

Z akumulatora tylko pozycyjne i sygnał a z prądnicy po uruchomieniu silnika mijania i drogowe.

Napisano

> Czy po załączeniu z pozycji 0 na 1 od razu mają swiecić przednie światła, czy dopiero po odpaleniu

> silnika tak jak tylne???

> Bo mi świeci przednia lampa czyli krótkie długie zaraz po przekręceniu kluczyka z 0 na 1 czyli

> przednia lampa jest podłączona pod akumulator(normalnie przez stacyjke) a nie powinna świecić

> dopiero razem z tylną po odpaleniu silnika???

> Czyli czy przednia lampa krotkie długie i klakson mają świecić zaraz po przekręceniu kluczyka z0 na

> 1 czyli mam je podpięte pod aku czy dopiero tak jak tylna lampa dopiero po załączeniu silnika

> czyli światłą i klakson zasilane iskrownikiem a nie akumulatorem???

Możesz sprawdzić czy przednia lampa jest podłączona pod aku poprzez obciążenie go np włączeniem kierunków i zobaczysz czy przygasa przednie światło. W moim Simku światła świecą po odpaleniu i to tylko w poz.2, natomiast po 86r wprowadzano modyfikacje polegająca na tym iz światło przednie włączane było już w poz.1 - czyli nie szlo jeździć bez świateł.

Napisano

> Witam szybkie pytanie dla tych co sie znają.

> W simsonie s51 na zapłonie platynkowym z regulatorem ładowania czyli diodą (prostownikiem) bez elby

> kiedy mają świecić światła przednie?

> Czy po załączeniu z pozycji 0 na 1 od razu mają swiecić przednie światła, czy dopiero po odpaleniu

> silnika tak jak tylne???

> Bo mi świeci przednia lampa czyli krótkie długie zaraz po przekręceniu kluczyka z 0 na 1 czyli

> przednia lampa jest podłączona pod akumulator(normalnie przez stacyjke) a nie powinna świecić

> dopiero razem z tylną po odpaleniu silnika???

> Czyli czy przednia lampa krotkie długie i klakson mają świecić zaraz po przekręceniu kluczyka z0 na

> 1 czyli mam je podpięte pod aku czy dopiero tak jak tylna lampa dopiero po załączeniu silnika

> czyli światłą i klakson zasilane iskrownikiem a nie akumulatorem???

przednia lampa nie jest zasilana z akumulatora czyli może świecić dopiero po odpaleniu silnika. A w której pozycji kluczyka to tez dyskusja bo fabrycznie niby dopiero na II ale bardzo łatwo to przerobić, żeby świeciło zawsze po uruchomieniu. Wtedy pozycja II dołącza tylko tylną lampę.

Klakson zawsze ma zasilanie bateryjne więc nie wiem o co chodzi

Napisano
  • Autor

1 No a ja mam podłączoną przednią lampe, kierunki pod aku przez stacyjke na 1,2 pozycji i nie wiem czy prostownik naładuje aku gdy przednia lampa jest pod aku????.

Bo tylne światło klakson mam pod zapłon.

2 Czy światło stop powinno działać bez załanczania silnika????.

3 jak sprawdzić czy prostownik ładujący jest sprawny,sprawdzając bez odpalania silnika?

Napisano

> 1 No a ja mam podłączoną przednią lampe, kierunki pod aku przez stacyjke na 1,2 pozycji i nie wiem

> czy prostownik naładuje aku gdy przednia lampa jest pod aku????.

NIE naladuje-dla lampy sa dodatkowe uzwojenia w magnecie.obwod do ladowania aku nie jest jakos pradowo wydajny poniewaz nie musi-simek nie ma rozrusznika wiec tak naprawde aku nie ma potrzeby doladowywania duzym pradem.

Napisano

> 1 No a ja mam podłączoną przednią lampe, kierunki pod aku przez stacyjke na 1,2 pozycji i nie wiem

> czy prostownik naładuje aku gdy przednia lampa jest pod aku????.

> Bo tylne światło klakson mam pod zapłon.

> 2 Czy światło stop powinno działać bez załanczania silnika????.

> 3 jak sprawdzić czy prostownik ładujący jest sprawny,sprawdzając bez odpalania silnika?

Tylna lampa i stop mają swoją cewkę. Jedno i drugie ma więc działać dopiero po uruchomieniu silnika. Cewka ta ma moc max.21W i zasadniczo ładuje akumulator. Po włączeniu tylnej pozycji 5W idzie na nią a pozostałe max 16 ładuje. Po załączeniu stopu cała moc idzie w to światło kosztem braku zasilania pozycji tylnej i ładowania.

Jak sprawdzić prostownik to już nie pamiętam ale jest w nim jakaś dioda i pewnie można ją sprawdzić na przewodzenie

Moim skromnym zdaniem poskładaj instalację od nowa bo jest za bardzo namieszane.

[nie jestem elektrykiem stąd taki a nie inny opis]

Napisano
  • Autor

Od nowa?! ale wszystko działa tyle że przednia lampa krotkie dlugie migacze tylny stop jest podłączony pod akua reszta na cewki, i nee wiem jak to zmienić bo przekłądałem kable iświatło wogóle nie świeciło więc zostawiłem jak jest na aku przez stacyjke.

Aku ma ok 6,4v na wyłączonej stacyjce gdy włącze światła tzn stacyjke na 1 ma ok 6,0v więc nie da rady naładowac go prostownik? bedzie aku padał co jakiś czas?.

A gdyby szeregowo podpiąć 2 baterie 6v lub 9v pod aku da rade go naładować gdy światło przednie jest pod aku a nie cewki?.

Napisano

> A gdyby szeregowo podpiąć 2 baterie 6v lub 9v pod aku da rade go naładować gdy światło przednie

> jest pod aku a nie cewki?.

A nie łątwiej jest podłączyć światło pod cewkę tak jak ma być?

Napisano
  • Autor

> A nie łątwiej jest podłączyć światło pod cewkę tak jak ma być?

podłanczałem przełączałem i albo świeci pod aku albo wcale rece mi już padają z tą elektryka i wole zostawić to tak jak wszystko działa.

Co myślicie o podpięciu bateri?.

Napisano

> Od nowa?! ale wszystko działa tyle że przednia lampa krotkie dlugie migacze tylny stop jest > podłączony pod akua reszta na cewki, i nee wiem jak to zmienić bo przekłądałem kable iświatło > wogóle nie świeciło więc zostawiłem jak jest na aku przez stacyjke.

Właśnie zauważyłem, że to Tobie doradzałem w sprawie elektronicznego zapłonu, który okazał się być iskrownikowym zlosnik.gif

> Aku ma ok 6,4v na wyłączonej stacyjce gdy włącze światła tzn stacyjke na 1 ma ok 6,0v więc nie da

> rady naładowac go prostownik? bedzie aku padał co jakiś czas?.

> A gdyby szeregowo podpiąć 2 baterie 6v lub 9v pod aku da rade go naładować gdy światło przednie

> jest pod aku a nie cewki?.

Nie wyważa się otwartych drzwi old.gif Z iskrownika wychodzi przewód czerwony z białym paskiem, podłącz go bezpośrednio do żarówki światła przedniego i będziesz wiedział czy masz sprawną cewkę. Oczywiście sprawdzasz to na uruchomionym motorze. Przewód ten znajdziesz w wiązce czterech przewodów wchodzących we wspólnej koszulce z silnika pod lewy dekiel.

Napisano

> podłanczałem przełączałem i albo świeci pod aku albo wcale rece mi już padają z tą elektryka i wole

> zostawić to tak jak wszystko działa.

> Co myślicie o podpięciu bateri?.

To jest jakaś ostra "zmota". Nie da rady jeździć na przednim reflektorze podłączonym do akumulatora. Próbowałem kiedyś jeździć na stopie podłączonym do aku - jest wtedy szybsza reakcja na wciśnięcie hamulca i po 2 miesiącach aku padł pomimo sprawnego ładowania Pytanie co jest podpięte pod cewke swiatla przedniego??

Napisano
  • Autor

Kolego a jak ma być podłączona cała przednia lampa pod cewke? czyli które kable pod jakie nr w stacyjce a które do masy itd. bo już mi ręce opadają wg schematu.

Napisano

> Kolego a jak ma być podłączona cała przednia lampa pod cewke? czyli które kable pod jakie nr w

> stacyjce a które do masy itd. bo już mi ręce opadają wg schematu.

Ten z iskrownika zdaje się pod 59 na stacyjce a jednocześnie powinno to złącze mieć miejsce na 2 wsuwki. Jeśli tak jest to drugi kabel (ta sama kolorystyka), prowadzący do przełącznika zmiany świateł mijania/drogowe, podłącz w to samo miejsce i masz przednią lampę świecącą zawsze po uruchomieniu silnika. I ten jeden kabel z iskrownika wystarcza do pełnego działania lampy, gdyż dopiero od przełącznika na kierownicy jest rozdział na poszczególne włókno.

Jak powinno być żeby światło przednie świeciło dopiero po kluczyku na II nie pamiętam, zbyt długo nie mam Simsona. Podłącz jak napisałem to z głowy masz ewentualne uszkodzenie stacyjki. Sprawdzałeś cewkę jak pisałem wcześniej?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.