Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra F 1994 340.000 km.

Featured Replies

Napisano

Witajcie.

Może ktoś mi podpowie, bo przechodził przez podobne sprawy.

Mam taką Astrę F kombi, 1994, 340.000 km. Silnik bardzo dobry, nie dolewam oleju od zmiany do zmiany (10.000 km), ogólnie wszystko działa, nie ściąga, jeździ jak szalona. Blacha przyzwoita, zaprawki robiłem sam.

Ale.

Mechanizm zmiany biegów jest już w rozsypce. Ciężko wchodzą biegi i w zasadzie nie ma pewności czy jest 1 czy 3.

Zawieszenie jest mocno rozklekotane. Auto trzyma się drogi, ale czuć, że w zasadzie na każdej gałce i wahaczu jest już luz.

Samochód jest używany jako zapasowy. Żona uczyła się nim jeździć, teraz ma już inny. Rocznie kosztuje mnie ok. 600 zł. No i mam dylemat. Czy to sprzedać, czy zrobić. Sprzedać to mogę za ile? Może za 3000 zł (ma działający LPG)? A może nawet nie.

Ile może kosztować naprawa zawieszenia i mechanizmu zmiany biegów, przy założeniu, że prawie wszystko może być do wymiany? Pewnie, że jest to wróżenie z fusów, ale może ktoś coś podobnego robił?

Napisano

> Mechanizm zmiany biegów jest już w rozsypce. Ciężko wchodzą biegi i w zasadzie nie ma pewności czy

> jest 1 czy 3.

Mechanizm pasuje od Lanosa i kosztuje kilkadziesiąt zł, do tego sworzeń za 10 zł i cięgno za 20 zł = 100 zł. Robocizna własna lub w zakładzie za ok. 50-100 zł. Ewentualnie pierścień gumowy za 10 zł i wymiana oleju w skrzyni poniżej 100 zł (1.6 litra oleju 75W90 lub 80W90). Tyle smile.gif

Napisano
  • Autor

> Mechanizm pasuje od Lanosa i kosztuje kilkadziesiąt zł, do tego sworzeń za 10 zł i cięgno za 20 zł

> = 100 zł. Robocizna własna lub w zakładzie za ok. 50-100 zł. Ewentualnie pierścień gumowy za

> 10 zł i wymiana oleju w skrzyni poniżej 100 zł (1.6 litra oleju 75W90 lub 80W90). Tyle

A zawieszenie...?

Napisano

> A zawieszenie...?

To co ja wymieniałem:

1. Amortyzatory przód (100-150 zł/szt), sprężyny przód (80-100 zł/szt), robocizna ok 100 zł

2. Końcówki drążka kierowniczego - 40 zł/szt, wymiana + zbieżność ok 50-100 zł

3. Amortyzatory tył 60 zł/szt, wymiana pewnie nie więcej niż 30-40 zł

Napisano

> To co ja wymieniałem:

> 1. Amortyzatory przód (100-150 zł/szt), sprężyny przód (80-100 zł/szt), robocizna ok 100 zł

> 2. Końcówki drążka kierowniczego - 40 zł/szt, wymiana + zbieżność ok 50-100 zł

> 3. Amortyzatory tył 60 zł/szt, wymiana pewnie nie więcej niż 30-40 zł

Czesc do astry sa po prostu za darmo. To w tej chwili jeden z najtanszych w utrszymaniu samochodow na rynku.

I jeden z ostatnich z minimalna iloscia elektroniki.

Ja bym remontowal.

Napisano

ja w swoją, co prawda trochę młodszą, przez dwa lata włożyłem około 4 tysięcy. Teraz mam spokój i auto na lata.

IMHO warto. Byleby wyremontować z głową, a przysłowiowo oszczędzać dwa razy.

Napisano
  • Autor

> Witam przylaczam sie do tematu ,remontowac jezdzic dalej

Autko służy mi w tej chwili jako wyjazdowe, ze względu na porażające koszty - średnio około 7,5 litra gazu w trasie. Bije każdego diesla. Do tego nikt nie ukradnie, policja nie zatrzymuje, bardzo wygodne fotele - same plusy ... zlosnik.gif

Napisano

> Ale.

To co wypisałeś jako "remont", trudno nazwać remontem wink.gif To po prostu usunięcie zaniedbań, których się dopuściłeś czerwona.gifold.gifgrinser006.gif

Koledzy wyliczyli Ci miej więcej koszty części i robocizny. Sam widzisz, że niektórzy więcej wydają na fajki przez pół roku wink.gif A pewnie mniej wydasz, bo nie sądzę aby do wymiany był cały mechanizm zmiany biegów. Pewnie wystarczy wymiana sworznia i ewentualnie kostki w której siedzi. Grosze.

Swoją drogą, gdybyś na bieżąco usuwał usterki gdy tylko pojawią się objawy, koszta by się rozłożyły w czasie, a i pewnie byłyby niższe, bo jedne luzy powodują przyśpieszone pojawianie się następnych. Zakasuj rękawy i bierz się za robotę wink.gif

Pozdroofka

Napisano

Myśle że głównym wyznacznikiem jest raczej stan blachy a nie zawiecha czy mechanizm biegów bo koszty naprawy są niewielkie. Jeśli po zaprawkach bedzie OK to je zostaw. Jeśli natomiast mimo zaprawek przyszłość wygląda rudo grinser006.gif to lepiej je sprzedaj.

Sam powinieneś to wiedzieć najlepiej.

Napisano
  • Autor

> To co wypisałeś jako "remont", trudno nazwać remontem To po prostu usunięcie zaniedbań, których

> się dopuściłeś

Auto zrobiło u mnie 60.000 km.

Kupione z przebiegiem ~270-280 kkm za 5000 zł, 6 lat temu.

Jeździło w wypożyczalni aut w Niemczech.

Nie dotykałem niczego oprócz hamulców,

olejów, paska rozrządu i zaprawek.

A, bak musiałem wymienić, bo przerdzewiał.

Nawet opony letnie zmieniłem tylko z przodu.

Najlepszy samochód jaki kiedykolwiek miałem claps.gif

Napisano

> Najlepszy samochód jaki kiedykolwiek miałem

i jak teraz o niego odpowiednio zadbasz, to będziesz go mieć jeszcze długo ok.gif

Napisano
  • Autor

> i jak teraz o niego odpowiednio zadbasz, to będziesz go mieć jeszcze długo

...pytanie, czy tego chcę grinser006.gif

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

> To co wypisałeś jako "remont", trudno nazwać remontem To po prostu usunięcie zaniedbań, których

> się dopuściłeś.

No więc dzisiaj miałem czas, żeby pojechać do serwisu Opla Zabrocki w Łodzi. Stwierdzili, że tylna poduszka silnika/skrzyni, która myślałem, że jest urwana - taka ma być - taka miękka.

W między czasie oglądałem trochę zawieszenie na kanale i szarpiąc za silnik przód-tył ręką ten element metalowy w poduszce rusza się gdzieś o 1 cm. Nie wiem, czy tak ma być. Ten element ma ewidentnie wpływ na pracę mechanizmu zmiany biegów. Może trzeba było im kazać to wymienić?

Jedyne, co zrobili to całkowicie urwane silentbloki/sworznie tylne obu przednich wahaczy (wahacze leżały sobie już właściwie blacha na blasze - jak tego nie było słuchać to ja nie wiem) + dwa łączniki stabilizatora. Nic innego w zawieszeniu nie znalazł, a breszkę miał solidną. Tak więc 320 zł i niby wszystko jest już ok. Mechanizm zmiany biegów - zobaczę, jak teraz kiedy wahacze i koła nie będą jeździć przód tył. Jest teraz ewidentnie sztywniejszy oink.gifhehe.gif

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.