Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Żarówki H27/W2 PGJ13 w lampach przeciwmgłowych

Featured Replies

Napisano

Postanowiłem wyposazyć Kijankę w halogeny przeciwmgłowe. Zaczeły się schody, bo okazało się że pasują tylko lampy fabryczne. No więc kupiłem po całe 150 zł/szt (nowe, firmowe - przy okazji: na Allegro jest pełno uzywanych w cenie ... 150 zł - pazerność polskich handlarzy nie zna granic i nie ma z nimi nawet co dyskutować, bo nie chcą nic opuścić mimo ze sie im pisze, ile kosztuje nówka zlosnik.gif). Do tego kratka zderzaka i wyłącznik - razem ok. 5 stów. Wczoraj lampy przyszły i mała konsternacja - są w nicj dziwne żarówki Philips H27/W2 o mocy zaledwie 27W. blush.gif Poczytałem w necie, że są one popularne w samochodach w USA, a u nas w samochodach prod. koreańskiej (Hyundai, Kia). No i są kiepsko dostępne, jednak jak wpiszemu w Google hasło PGJ13 (trzonek) to pojawia sie już duzo ofert na Allegro i w sklepach, w cenie od 15 PLN. Jednak zastanawiam się, czy to 27W to nie jest przegięcie? Znalazłem w necie tego typu żarówki o mocach również 37W i 50W. Może takie wsadzić? hmm.gif Chyba sie lampy nie stopią - przecież halogeny są używane rzadko i podczas mgły czy ulewy, a wtedy chłodzenie jest dobre. Ludzie zakładają do reflektorów żarówki 100W i też jakoś jeżdżą. Ktoś powie - przepisy. Ale przecież w Polsce o ile wiem to halogeny przeciwmgłowe mają żarówki o mocy 55W. Więc jak to jest? Czy ktos z userów ma w aucie te lampy 27W? Jak to świeci w praktyce?

Napisano

> Postanowiłem wyposazyć Kijankę w halogeny przeciwmgłowe. Zaczeły się schody, bo okazało się że

> pasują tylko lampy fabryczne. No więc kupiłem po całe 150 zł/szt (nowe, firmowe - przy okazji:

> na Allegro jest pełno uzywanych w cenie ... 150 zł - pazerność polskich handlarzy nie zna

> granic i nie ma z nimi nawet co dyskutować, bo nie chcą nic opuścić mimo ze sie im pisze, ile

> kosztuje nówka ). Do tego kratka zderzaka i wyłącznik - razem ok. 5 stów. Wczoraj lampy

> przyszły i mała konsternacja - są w nicj dziwne żarówki Philips H27/W2 o mocy zaledwie 27W.

> Poczytałem w necie, że są one popularne w samochodach w USA, a u nas w samochodach prod.

> koreańskiej (Hyundai, Kia). No i są kiepsko dostępne, jednak jak wpiszemu w Google hasło PGJ13

> (trzonek) to pojawia sie już duzo ofert na Allegro i w sklepach, w cenie od 15 PLN. Jednak

> zastanawiam się, czy to 27W to nie jest przegięcie? Znalazłem w necie tego typu żarówki o

> mocach również 37W i 50W. Może takie wsadzić? Chyba sie lampy nie stopią - przecież halogeny

> są używane rzadko i podczas mgły czy ulewy, a wtedy chłodzenie jest dobre. Ludzie zakładają do

> reflektorów żarówki 100W i też jakoś jeżdżą. Ktoś powie - przepisy. Ale przecież w Polsce o

> ile wiem to halogeny przeciwmgłowe mają żarówki o mocy 55W. Więc jak to jest? Czy ktos z

> userów ma w aucie te lampy 27W? Jak to świeci w praktyce?

Jest to typowa zarowka tez w Lacetti. Ja mialem takie w swoim i powiem ze nie narzekalem na moc, a szczegolnie jak kiedys chcialem sobie zmienic na jakies xenon look lub nawet na jakis zestaw xenonow i wtedy zobaczylem ze maja 27W.

Lampy te sa wspomagajace a nie glowne wiec na pewno cos pomoga. Mocniejszych raczej nie polecam bo to male halogeny, a 28W wiecej to zwiekszenie energi cieplnej o 100%, wiec troche duzo i moze stracic te swoje 150 zl za sztuke. To jest tak jak w lampach w domu, pisze 30W to max 30W, chyba ze swietlowka, bo jak wlozysz mocniejsza to pali oprawke.

Poszukaj moze LED H27 na SMED, ale chyba bedzie trzeba szukac przez ebay.

Napisano

Powiem tak... 21W mam w dziennych (ale to żarówka zwykła a nie halogenowa) i świecą tak sobie. A mam porównanie, bo posiadam także halogeny przeciwmgielne 55W i te świecą ładnie. Inna sprawa, że halogeny przeciwmgielne (a zwłaszcza takie o gładkich kloszach) to sprzęt, który zdecydowanie bardziej poprawia wygląd auta niż oświetlenie drogi podczas mgły. Ogólnie takich lamp używa się (zgodnie z przepisami i rozsądkiem) bardzo rzadko - tak naprawdę tylko wtedy, gdy mgła jest tak gęsta, że włączenie świateł mijania powoduje powstanie białej ściany przed autem, którego prędkość oscyluje w okolicach 20-30km/h. Więc podsumowując mój przydługi wywód - nie wstawiaj mocniejszych żarówek, bo zniszczysz lampy, ciesz się ładniejszym wyglądem auta i nie przejmuj małą mocą żarówek ok.gif

Napisano
  • Autor

Więc podsumowując mój przydługi wywód

> - nie wstawiaj mocniejszych żarówek, bo zniszczysz lampy, ciesz się ładniejszym wyglądem auta

> i nie przejmuj małą mocą żarówek

Dzięki smile.gif Na razie jeszcze nie załozyłem lamp, bo ktoś wymyslił bardzo skomplikowana instalację - na schemacie do oryginalnego wyłacznika halogenów idzie aż 6 przewodów zlosnik.gif Wyłącznik ten to przycisk chwilowy, przerzutnik zlokalizowany jest w tzw. module BCM. Znalazłem manuala montażu halogenów do Hundayia Getza i tam już była podciągnięta wiązka przewodów, a u mnie nic. Nawet we wtykach w skrzynce bezpiecznikowej producent pożałował tzw. nasuwek konektorowych - na szczeście pasują te wydłubane z radiowej kostki ISO od Daewoo zlosnik.gif (widać że wszystkie koreańskie auta mają podobna elektrykę; przekaźnik halogenów jest identyczny jak przekaźnik świateł od Daewoo zlosnik.gif). Tak zamo ze złaczkami do żarówek - zobaczcie ile taka pierdułka potrafi kosztować http://www.ceneo.pl/9664576. Reasumując muszę znaleźć kilka godzin czasu na zabawę.

BTW na jakimś forum o quadach znalazłem, że ktoś miał żarówki H27 w reflektorach głownych, wymienił na 50W i nic sie nie stało. Ale reflektor jest większy niz lampa przeciwmgłowa, więc może tam ten nadmiar ciepła jakoś sie rozkładał. No cóż, zobaczą jak będzie u mnie świeciło to 27W smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.