Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Coś puka przy dodawaniu gazu na skręconych kołach w prawo

Featured Replies

Napisano

Witam. Ostatnio jak robiłem mocniejszy łuk w prawo i lekko przyśpieszałem, usłyszałem takie głuche pukanie. Pojechałem na plac i kręciłem się w prawo. Pukanie słychać było tylko jak mocniej przyśpieszałem, przy lekkim przyśpieszeniu nie było nic słychać. Sprawdziłem zawias na SKP i nic nie wykryto. W innych przypadkach cisza. Dźwięk jakby dochodził z prawej strony z tyłu, ale ręki uciąć nie dam. Z prawej strony łożysko kolumny było wymieniane

Napisano

Sprawdź dobrze łączniki stabilizatora.

Czasami na szarpaku nie wszystko wychodzi, wjedź na kanał, złap łapką łącznik i niech ktoś buja budą na boki.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Jeśli dźwięk z tyłu to mocowanie belki. Stań z boku samochodu przy tylnym kole i go pchnij w bok. Jeśli się podda to tyle co opony. Jeśli się będzie poddawał a koło będzie pracować to tuleje belki do wymiany.

Jeśli z przodu dźwięk to może być przegub - a to najłatwiej sprawdzić na wstecznym i pełnym skręcie.

Tyle pomysłów na tą chwilę 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Jeśli z przodu dźwięk to może być przegub - a to najłatwiej sprawdzić na wstecznym i pełnym

> skręcie.

A co może być, jak na pełnym skręcie w lewo lub w prawo na wstecznym,

auto nie robi równomiernie tego łuku, tylko się buja prawo-lewo?

Nic nie stuka. Do przodu jeździ ok smile.gif

Napisano
  • Autor

Łączniki trw mają nalatane około 4 kkm, nie wyczułem luzu. Kręciłem przednim kołem przy skręcaniu i nic nie słyszałem. Sprężyny równo są, więc nie one. Tuleje tylnej belki mają z 14 kkm oryginały, zero wycieków i luzów. Osłony przegubów całe. Jakiś czas temu mój mechanik mówił o luzie na sworzniach wahaczy i prawej końcówce kierowniczej, ale nie były one duże. Dziś na szarpakach nic nie wykryli. Kurde nie wiem co jeszcze. Osłona prawa jest nieoryginalna i teoretycznie w 1 miejscu jak nią machałem to stukała o inną część, ale to by waliła też przy innych manewrach. Generalnie po łagodnych łukach jak jadę szybko nic nie słyszę, dopiero jak kręcę mocne kółka, lub ostry zakręt i dodam gazu. Już od tych kółek w głowie mi się kręci.

edyta:

koła po dokręcane są, wynik amorków wyszedł ponad 70% wszystkie

Napisano
  • Autor

Przy łuku gdy jadę normalną prędkością to nic nie słyszę, na parkingu przy max skręconych kołach i normalnej prędkości nic nie słyszę. Problem występuję tylko przy trochę większej prędkości jak dynamiczniej wezmę zakręt. Wydaję mi się, że bardziej to słychać jakby dźwięk szedł z tyłu. Takie cykliczne puknięcia ale nie szybkie

Napisano
  • Autor

Bez mechanika się nie obejdzie. Jak dla mnie to odgłos dochodzi z tyłu. Amorki suche, sprężyny całe i siedzą w gumach, bujałem autem i normalnie się zachowuje, na drodze dobrze się prowadzi. Gdy zjeżdżałem ślimakiem w prawo nic nie było słychać. Tylko zakręty około 90 stopni i większa prędkość. Na placu jak robię kółko spokojnie to cisza, stukanie jest dopiero jak dodam gazu i powoli zaczyna wyciągać tył.

Napisano

Najprawdopodobniej bedą to gumy na wahaczach albo sworzeń. Tego nie wykryjesz na szarpakach jeśli nie ma dużych luzów ale podczas jazdy wyraźnie będzie pukać.

Napisano
  • Autor

> Najprawdopodobniej bedą to gumy na wahaczach albo sworzeń. Tego nie wykryjesz na szarpakach jeśli

> nie ma dużych luzów ale podczas jazdy wyraźnie będzie pukać.

gumy na wahaczach są całe, nic nie jest urwane. Sworzeń może mieć delikatny luz ale to by walił cały czas na skręcie. A mi się wydaje, że dźwięk idzie z tyłu. Tak jak pisałem, dziś jechałem ślimakiem w prawo i w dół, większa prędkość i nic nie słychać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.