Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy tańszy zawór EGR może powodować błąd 0400?

Featured Replies

Napisano

Witam. Pytanie jak w tytule. Mechanik wymienił zawór EGR w Astrze X16XEL, po tym jak auto szarpało. Do wyboru dał zawory za ok. 400 i tańszy zamiennik za ok. 200 pln. Wybrałem tańszy, auto już nie szarpie, jednak po wymianie zaczął pojawiać się błąd sygnału EGR (0400). Mechanik stwierdził że tak będzie skoro wybrałem nie oryginalną część. Czy zatem tańszy, ale nowy i sprawny zawór może powodować taki błąd, czy mechanik po prostu mnie spławia? Nie wiem jaki dokładnie zawór jest wstawiony, ale według mnie jeżeli jest sprawny i odpowiedni do auta to nie powinien.

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Pozdrawiam.

Napisano

> Czy zatem tańszy, ale nowy i

> sprawny zawór może powodować taki błąd,

A skąd wiesz że jest sprawny? Błąd ewidentnie wskazuje na EGR. Poproś o wymianę na drugi tej samej firmy. Może będzie lepszy

Napisano

> Witam. Pytanie jak w tytule.

Podepnij dwa skrajne piny EGR-a pod akku i zobacz czy grzybek się rusza/wysuwa.

Chyba dwa lata temu kupiłem nieorginalny i przez 3-4 miesiące było OK. Potem zaczęło się zapalanie Checka raz na miesiąc a po pół roku kontrolka paliła się już na stałe.

Za każdym razem błędy były te same : 0400 i 0136.

Miesiąc temu odkręciłem to ustrojstwo, wyczyściłem ( wyskrobałem) powierzchnię do której przylega stopka EGEra i nie założyłem przy montowaniu tej blaszki która była włożona między stopkę a silnik.

Tak nawiasem mówiąc to kol Darek_mat naprowadził mnie na ten "trop".

Od tego czasu EGR zapalił się dwa razy.

Pierwszy "błysk" był po przejechaniu 170 km i samoczynnie zgasł a drugi po 50 km i też sam się wyłączył.

Zazwyczaj kontrolka paliła się 3-4 dni.

Jak na razie jest to znaczna poprawa po tym jak Check palił się kilkanaście miesięcy Non Stop smile.gif

Wnioski są takie że albo blaszka powodowała że grzybek nie do końca zamykał kanał albo były jakieś

nieszczelności ( przez tą blaszkę) i EGR łapał lewe powietrze.

Oczywiście to tylko moje domysły.

pzdr

Napisano
  • Autor

No właśnie ja zakładam że zawór jest wadliwy, mechanik upiera się że tak musi być przy części nieoryginalnej, co dla mnie jest wykrętnym tłumaczeniem. Dlatego chciałem tutaj się upewnić.

Z poprawianiem samemu poczekam aż błąd będzie wyskakiwał częściej. Na razie tylko przy szybkiej jeździe na trasie i znika po przekręceniu kluczyka.

Napisano

wywal ten egr załóż emulator i śmigaj bez stresu, że za jakiś czas znowu padnie.

Napisano

> No właśnie ja zakładam że zawór jest wadliwy,

> mechanik upiera się że tak musi być przy części nieoryginalnej,

> co dla mnie jest wykrętnym tłumaczeniem.

A pytałeś dlaczego w takim razie Cię nie uprzedził przed założeniem?

Bo jak teraz tak mówi, to wyraźnie chce Cię zniechęcić do powrotu do tego tematu a nie porządnie wykonać usługę.

Napisano
  • Autor

> A pytałeś dlaczego w takim razie Cię nie uprzedził przed założeniem?

To właśnie najbardziej irytuje. Wydaje mu się że sam powinienem wiedzieć skoro wybrałem tańszą część. Stacja diagnostyczna w centrum Poznania, robiąca przeglądy wydawała się solidną firmą a wychodzi na to że to kolejni partacze.

Dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Napisano

Ja kupiłem oryginalną używkę (z gwarancją rozruchową) za 40 PLN i od roku nie ma żadnych problemów. W tym przypadku wydaje mi się, że to o wiele lepsze rozwiązanie niż kupno podróbek. No i dużo tańsze.

Widziałem ostatnio na Allegro emulator EGR do silników m.in. X16XEL za 70 PLN.

Napisano

> Widziałem ostatnio na Allegro emulator EGR do silników m.in. X16XEL za 70 PLN.

Właśnie na dniach będę takowy zakładał po tym jak mi wywaliło błąd 47. Oryginał drogo wychodzi, zamiennika nie chcę, bawić się w czyszczenie i takie tam też mi się nie chce. A jeden kolega z kącika Krzysiek82 takowy emulator zamontował i ma spokój. To jego post natchnął mnie na takie rozwiązanie.

Napisano

Najlepszym rozwiązaniem będzie zaślepienie EGR-a

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.