Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wspomaganie - ciężko na postoju

Featured Replies

Napisano

Cześć,

odkąd mam Bravkę wspomaganie działa dość dziwnie, na postoju (obroty ok 850) praktycznie nie działa, po dodaniu trochę gazu (ok 950 rpm) wspomaganie zaczyna działać, jest znaczna poprawa w ruchu kierownicą, aczkolwiek nie jest to taki gładki ruch jak być powinien.

Co Panowie obstawiacie?

Płyn w układzie jest - jest pełny zbiorniczek (chyba powinienem troszkę spuścić?).

Płyn pewnie nie był wymieniany od nowości (11 lat).

Czy to może być wina zestarzałego płynu??

Czy pompa wspomagania ma jakieś typowe usterki?

Napisano

Jaki kolor ma płyn?

To co opisujesz wskazuje na zbyt małą wydajność pompy na jałowych.

Najpewniej jest to usterka pompy, ale zacząłbym od wymiany płynu jeśli nie jest różowy.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Wróciłem ze strzykawą pełną płynu. Oto zdjęcia (po kliknięciu większe):

1.png

2.png

3.png

Mówisz, że płyn powinien być różowy?? Może pod światło jakaś poświata różowego jest, ale tak na oko to wygląda na płyn pomieszany z olejem niewiem.gif

Czy pompa ma jakieś połączenie z olejem silnikowym?

Napisano

Układ wspomagania jest osobnym układem i nie ma on połączenia z żadnym innym.Olej powinien być czerwonawy ale jeżeli nie wiesz czy ktoś go kiedyś wymieniał to pasowało by to zrobić bo owy olej nie jest drogi.

U mnie po kupnie auta wspomaganie strasznie wyło i było trochę słabe mimo że olej jakoś źle nie wyglądał ale po wymianie zniknęły wszystkie problemy i jest tak do dzisiaj zlosnik.gif

A patrząc na strzykawkę to tragedii nie ma.

Napisano

Kiedyś z braku czasu i dostępu do kanału dokonywałem wymiany częściowej, czyli wyssałem wszystko ze zbiorniczka i uzupełniłem nowym. Mojemu autu pomogło, a olej kolorem nie przypominał czerwonego.

Napisano

zestaw do przetaczanie płynów z apteki za 1 zł + możliwie największa strzykawka 20 minut roboty + hipolt atf za 15 zł i satysfakcja gwarantowana:D

Napisano

Ja to robiłem w następujący sposób:

wyssałem strzykawką cały olej ze zbiorniczka,potem go zdemontowałem i odpiąłem od niego węże.Wyczyściłem go w środku ile mogłem bo sporo osadu w nim zostaje.Potem przyniosłem bańkę 5L po wodzie i wsadziłem do niej węża z powrotu a do węża który idzie do pompy wsadziłem lejek i zalałem go do pełna.W tym momencie brat odpalił silnika (bez żadnego gazowania) a ja na bieżąco dolewałem olej do lejka (bardzo szybko znika panic.gifgrinser006.gif ) gdy skończyła mi się butelka ( opakowanie 1L ) brat zgasił silnik a ja wziąłem drugą i gdy byłem gotowy to znów silnik ożył a ja lałem oliwę i było w tedy widać że olej wylewający się do bańki po wodzie zaczął zmieniać barwę na właściwą.Gdy w drugiej butelce zostało mi jakieś 200ml oleju to przestałem dolewać do lejka i kazałem bratu zgasić silnik w momencie gdy olej prawie znikł na dnie lejka.

Założyłem zbiorniczek,przykręciłem węże i zalałem olejem do odpowiedniego poziomu i tak jest do dzisiaj palacz.gif

Trzeba uważać żeby nie do puścić do zaciągnięcia przez pompę powietrza,bo błyskawicznie robi się mleko i zapowietrza się cały układ wspomagania ( olej robi się jak mleko od bąbelków powietrza ) i wtedy trzeba odczekać dość długą chwilę aby bąbelki powietrza opuściły olej.

Napisano

> ok, a jak wymienić ten płyn? Jest jakiś korek?

Są 2 metody wymiany, jedną koledzy już opisali.

Druga(którą polecam) polega na odkręceniu węża od przekładni kierowniczej, spuszczasz cały płyn, przelewasz świeżym płynem, przykręcasz, uzupełniasz płyn i po sprawie. Pamiętaj, żeby dobrze wytrzeć wszystkie elementy, które polałeś tym płynem.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za pomoc. Jutro będę walczył.

Powiedzcie mi jeszcze jaki płyn mam kupić? Czy to jakiś uniwersalny jest? Ile mam go kupić?

Napisano

Hipol ATF wystarczy ja miałem 1 litr ale dobrze wziąść 2 a koszt około 40 żł

Napisano

Ja kupiłem dwie litry jakiegoś Mobila do skrzyń (też pasuje) automatycznych (czerwony) i jest git palacz.gif

Napisano

> Ja kupiłem dwie litry jakiegoś Mobila do skrzyń (też pasuje) automatycznych (czerwony) i jest git

Hipol ATF jest to olej do przekładni automatycznych 14 zł za litr kupowałem dzisiaj bo musiałem dolać :D

Napisano
  • Autor

Wczoraj wymieniłem płyn. Po zebraniu informacji na temat technik wymiany wymyśliłem swoją technikę. Zaopatrzyłem się w strzykawkę 100ml i wężyk ok fi-5mm. Wypompowałem cały płyn ze zbiorniczka, następnie wsadziłem aż do oporu (ok 80 - 90 cm) wężyk w rurkę ssącą przez zbiorniczek i wypompowałem cały płyn. Następnie nie wyciągając wężyka wlałem nowy aż poziom płynu osiągnął ok 1/2 zbiorniczka. Odpaliłem samochód poruszałem kierownicą w lewo/prawo, wyłączyłem i powtórzyłem czynność 3 razy. Za 3 razem zalałem płyn do normalnego poziomu. Nie powiem, kolor płynu starego trochę się różnił od nowego.

Efekt wymiany dość mierny, nie powiem na postoju bez dodania gazu wspomaganie działa znaczenie lepiej niż wcześniej, aczkolwiek jedną ręką ciężko kręcić kierownicą.

Mam jeszcze jedno pytanie związane z pompką. Kiedy ona powinna pompować olej? U mnie pompuje cały czas przy włączonym silniku. Przy poziomie ok 1/2 zbiorniczka dokładnie widać jak to cały czas pracuje, z jednego wężyka olej wpływa a z drugiego wciąga. Nie powinno to działać tylko w momencie kręcenia kierownicą??

Napisano

> Wczoraj wymieniłem płyn. Po zebraniu informacji na temat technik wymiany wymyśliłem swoją technikę.

> Zaopatrzyłem się w strzykawkę 100ml i wężyk ok fi-5mm. Wypompowałem cały płyn ze zbiorniczka,

> następnie wsadziłem aż do oporu (ok 80 - 90 cm) wężyk w rurkę ssącą przez zbiorniczek i

> wypompowałem cały płyn. Następnie nie wyciągając wężyka wlałem nowy aż poziom płynu osiągnął

> ok 1/2 zbiorniczka. Odpaliłem samochód poruszałem kierownicą w lewo/prawo, wyłączyłem i

> powtórzyłem czynność 3 razy. Za 3 razem zalałem płyn do normalnego poziomu. Nie powiem, kolor

> płynu starego trochę się różnił od nowego.

> Efekt wymiany dość mierny, nie powiem na postoju bez dodania gazu wspomaganie działa znaczenie

> lepiej niż wcześniej, aczkolwiek jedną ręką ciężko kręcić kierownicą.

> Mam jeszcze jedno pytanie związane z pompką. Kiedy ona powinna pompować olej? U mnie pompuje cały

> czas przy włączonym silniku. Przy poziomie ok 1/2 zbiorniczka dokładnie widać jak to cały czas

> pracuje, z jednego wężyka olej wpływa a z drugiego wciąga. Nie powinno to działać tylko w

> momencie kręcenia kierownicą??

u nas jest hydrauliczne wspomaganie i dziala caly czas bo jest napedzane z walu. to normalne, ze pompuje caly czas

Napisano

> Efekt wymiany dość mierny, nie powiem na postoju bez dodania > gazu wspomaganie działa znaczenie lepiej niż wcześniej,

> aczkolwiek jedną ręką ciężko kręcić kierownicą.

Generalnie to wydaje mi się, że jeśli auto się nie porusza to nie powinno się kręcić kierownicą, szkoda końcówek drążków, no na luźnej nawierzchni to ok. Wiem czasem siła wyższa. Ja nawet wyjeżdzając z ciasnego miejsca parkingowego kręcąc kierownicą staram się żeby koła delikatnie się kręciły. Ot takie moje przemyślenia.

> Mam jeszcze jedno pytanie związane z pompką. Kiedy ona

> powinna pompować olej? U mnie pompuje cały czas

pompa działa stale

> Przy poziomie ok 1/2 zbiorniczka

Na zakrętce zbiornika jest coś w rodzaju bagnetu do mierzenia poziomu płynu. Z moich obserwacji sądzę, że połowa zbiornika to za mało. Dolej, poziom kontroluj "bagnetem" - chyba, że nie masz takiej miareczki ???.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.