Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ciagnik DAF i dodatkowa os

Featured Replies

Napisano

Widzialem dzisiaj ciagnik z dodatkowa osia(srodkowa) z pojedynczym kolem i to mniejszej srednicy. Po co to?

Napisano

> Widzialem dzisiaj ciagnik z dodatkowa osia(srodkowa) z pojedynczym kolem i to mniejszej srednicy.

> Po co to?

Aby zminiejszyc naciski osi, a mniejsze kola aby wygospodarowac wiecej miejsca na zbiornik, skrzynke itp

Napisano

> Widzialem dzisiaj ciagnik z dodatkowa osia(srodkowa) z pojedynczym kolem i to mniejszej srednicy.

> Po co to?

takie rozwiazanie jest bardzo popularne w ciezarowkach jezdzacych w Anglii ale czemu to sluzy to niewiem.gif

Napisano

> takie rozwiazanie jest bardzo popularne w ciezarowkach jezdzacych w Anglii ale czemu to sluzy to

Może temu że są takie znaki "zakaz wjazdu samochodom których nacisk na oś napędową przekracza 10t"(PODAJĘ TYLKO PRZYKŁAD) jezeli szofer wie że ma na ciągnącej 12t to opuszcza sobie tą dodatkową oś i heja. Temu to służy według mnie ale mogę się mylić ja to tak widzę

Napisano

> Po co to?

w UK wszystkie ciągniki ciągnące ciężkie ładunki mają 3 osie. U nas ciągniki DPC 40T i mają 2 osie, ale mieliśmy wypożyczony ciągnik MB i miał 3 osie o DMC 44T.

Jeżdżąc z agencji w różnych firmach, zawsze jak masa zestawu przekraczała 34-36T to ciągnik miał 3 osie. (nigdy nie było to oś napędzana).

Napisano

> Może temu że są takie znaki "zakaz wjazdu samochodom których nacisk na oś napędową przekracza

> 10t"(PODAJĘ TYLKO PRZYKŁAD) jezeli szofer wie że ma na ciągnącej 12t to opuszcza sobie tą

> dodatkową oś i heja. Temu to służy według mnie ale mogę się mylić ja to tak widzę

Szofer tej osi nie opuszcza, os opuszcza sie automatycznie po przekroczeniu naciskow na os napedowa, podobnie sytuacja wyglada w naczepach aby nie zuzywac nadmiernie opon, niektore naczepy maja podnoszone pierwsza i trzecia os.

Napisano

niektore

> naczepy maja podnoszone pierwsza i trzecia os.

Wiem sam mam taką naczepę niestety w Polsce jazda z dwoma osiami w górze jest zabroniona :/ nie będę dociekać w jakim przepisie to było ale jest coś takiego napisane

Napisano

> Po co to?

Z tego co zauważyłem to w ciągniku siodłowym nie ma miejsca w górę, żeby podnieść koło normalnych rozmiarów. Albo wisi ono nisko i przyciera co chwilę albo wraz z podniesieniem osi zwiększa się prześwit sąsiedniej osi i auto idzie do góry. Może to przeszkadzać przy cysternach albo jeżeli idzie o wysokość niewiem.gif

Mi się w każdym razie ta mała ośka nie podoba no.gif

Napisano

Ta dodatkoea oś ma zastosowanie głównie na Wyspach. U nas max nacisk osi napędowej to 12t (wybrane drogi). Tam trzeba się mieścić do 8t. No i zaczynają się kombinacje, jak załadować 25t towaru, żeby osiek nie przeważyć. Dlatego rozsądne spedycje zabierają tylko ok 20t ładunku.

Wadą dodatkowych kółeczek jest zmniejszenie pojemności zbiorników, ale tam mają wszędzie blisko....

Napisano

> Ta dodatkoea oś ma zastosowanie głównie na Wyspach. U nas max nacisk osi napędowej to 12t (wybrane

> drogi). Tam trzeba się mieścić do 8t. No i zaczynają się kombinacje, jak załadować 25t towaru,

> żeby osiek nie przeważyć. Dlatego rozsądne spedycje zabierają tylko ok 20t ładunku.

> Wadą dodatkowych kółeczek jest zmniejszenie pojemności zbiorników, ale tam mają wszędzie blisko....

Na wyspach to jeżdżą akurat zestawy z normalnymi trzecimi osiami. Te małe kółeczka widać najczęściej w Holandii.

Napisano

> Na wyspach to jeżdżą akurat zestawy z normalnymi trzecimi osiami. Te małe kółeczka widać

> najczęściej w Holandii.

EE tam cool.gif na wyspach też się tego dużo kręci zlosnik.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Po co to?

przy specjalistycznych naczepach się to stosuje aby zmniejszyć nacisk na osie, w polsce raczej mało popularne, jeśli już to się sprzedaje zwykłe 6x4 ciagniki na podwójnych kołach na ostatnich dwóch osiach

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.