Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Radio z opla do Fiata?

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

Jako że w moim radio potencjometr daje pupa.gif mam pytanko.

Czy radio PHILIPS CAR 400 z Opel Vactra da się normalnie podłączyć do MW, czy wymaga to jakiś przeróbek (poza ramką oczywiście)?

Ma złącza ISO i EDI natomiast nie ma wyświetlacza, bo współpracuje z zintegrowanym od komputera pokładowego.

A dlatego komplikuję sobie życie, bo mogę je odkupić za rozsądną cenę od znanej mi osoby i być pewnym jego stanu.

Napisano

pewnie ze mozna, tylko sam piszesz ze nie ma wyswietlacza, wiec jak chcesz to radyjko obslugiwac? po omacku niewiem.gif

Napisano

> Witajcie,

> Jako że w moim radio potencjometr daje mam pytanko.

> Czy radio PHILIPS CAR 400 z Opel Vactra da się normalnie podłączyć do

> MW, czy wymaga to jakiś przeróbek (poza ramką oczywiście)?

> Ma złącza ISO i EDI natomiast nie ma wyświetlacza, bo współpracuje z

> zintegrowanym od komputera pokładowego.

> A dlatego komplikuję sobie życie, bo mogę je odkupić za rozsądną cenę

> od znanej mi osoby i być pewnym jego stanu.

E o co TY ich pytasz nawet nie wiedzą do której nóżki podłaczyć + zeby się radio nie wyłaczało hahaha.gif

A tak poważnie .. raczej się nie da bo wyświetlacz to nie tylko wyświetlacz ale pewnie też część sterowania jest w kompie smile.gif i myślę że jakieś zabezpieczeni przed kradzieżą palacz.gif

Wesołych Swiąt wink.gif

Napisano

> Czy radio PHILIPS CAR 400 z Opel Vactra da się normalnie podłączyć do

> MW, czy wymaga to jakiś przeróbek (poza ramką oczywiście)?

> Ma złącza ISO i EDI natomiast nie ma wyświetlacza, bo współpracuje z

> zintegrowanym od komputera pokładowego.

No to chyba sam widzisz, że normalne go podłaczyć nie można. Po omacku będziesz to obsługiwał.

> A dlatego komplikuję sobie życie, bo mogę je odkupić za rozsądną cenę

> od znanej mi osoby i być pewnym jego stanu.

Ale co ci z jego pewnego stanu. Czy to radio to jakiś wypas, że warto sobie szpecić samochód czymś co ani wyjątkowo nie wygląda, ani nie gra jakoś nadzwyczajnie?

Napisano
  • Autor

> pewnie ze mozna, tylko sam piszesz ze nie ma wyswietlacza, wiec jak

> chcesz to radyjko obslugiwac? po omacku

Jak pisałem mój wyświetlacz i tak nie łączy, więc obsługuję je po omacku. Strzała w górę i w dół wyszukiwanie - przycisk zapamiętaj i wszystko.

Tam też będzie podobnie, - to, że nie ma zegarka.

Chodzi mi, czy kostka będzie pasować (zasilanie i głośniki), czy wymaga to jakiś przepóbek.

A radio mogę mieć za pub2.gif, więc jak nie trzeba wiele wydawać, to nie trzeba wiele się zastanawiać waytogo.gif

pozdrawiam

Napisano

> Chodzi mi, czy kostka będzie pasować (zasilanie i głośniki)

W oplowskim radiu tez jest zlacze ISO. Podpinasz, wlaczasz i jesli nie jest zakodowane, to cieszysz sie... wersją radia dla niewidomych grinser006.gif

Napisano

> Chodzi mi, czy kostka będzie pasować (zasilanie i głośniki), czy

> wymaga to jakiś przepóbek.

Teoretycznie wszystko powinno pasowac bez przerobek, ale wiadomo jak to jest z teoria... Jedno i drugie radio ma kostki ISO wiec teoretycznie... no wlasnie, spotkalem sie juz z roznymi przypadkami.

Co do tej polowy kostki w ktorej sa wyjscia glosnikow to powinno byc tak samo, raczej wszyscy producenci stosuja taki sam rozklad wyjsc.

Jesli chodzi o ta polowe kostki ISO w ktorej sa zasilania, to tu moze byc roznie, niekiedy spotyka sie ze sa zamienione plusy przed i po stacyjce, czasem jest roznie z tym wejsciem do podswietlenia wyswietlacza.

Nie potrafie Ci powiedziec jak to jest w radiu od Opla, bo nie znam jego rozkladu kostki ISO, ale masz duza szanse ze to ruszy i bedzie ok. Najlepiej bylo by na chwile podlaczyc i sprawdzic.

Napisano
  • Autor

> Teoretycznie wszystko powinno pasowac bez przerobek, ale wiadomo jak

> to jest z teoria...

A nie wiesz czy włącznik / potencjometr można jakoś naprawiać, lub wymienić.

Chodzi o to, że regulacja jest albo skokowa 5-10 albo np wlace jej nie ma.

Kiedyś zapodałem już wątek, lecz nic kankretnego się nie dowiedziałem

Napisano

> A nie wiesz czy włącznik / potencjometr można jakos naprawiać, lub wymienić.

Wszystko mozna, trzeba by bylo tylko do tego zajrzec i wtedy mozna cos wiecej powiedziec.

Napisz dokladnie jaki masz typ radyjka, bo teraz to nie bardzo moge Ci pomoc.

Napisano
  • Autor

> Wszystko mozna, trzeba by bylo tylko do tego zajrzec i wtedy mozna

> cos wiecej powiedziec.

> Napisz dokladnie jaki masz typ radyjka, bo teraz to nie bardzo moge

> Ci pomoc.

W miom to chyba Grundig 182M (patrz zdjęcie z czasów jego świetności hehe.gif) a to z opla jak pisałem PHILIPS CAR 400

276134722-Radio.jpg

post-57955-14352466950867_thumb.jpg

Napisano

No to nie bardzo bede mogl Ci pomoc, bo akurat tego radyjka nie rozbieralem i w srodku nie widzialem. Jakbys mial takie:

276135091-38582459.jpg

to by byla inna mowa, bo akurat mam jedno AD 182 L popsute i przeznaczone na czesci, wiec i potencjometr mozna by bylo przelozyc. A tak, to pupa.gif

Z tego co sie orientuje, to potencjometr w Twoim jest inny, bo ma chyba inny wlacznik i troszke inaczej sie calosc obraca. Czy ma inne wyprowadzenia, tego nie wiem. Wiec chyba na razie nic Ci nie pomoge buu.gif

post-54319-14352466952665_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Wiec chyba na razie nic Ci nie pomoge

I tak dzięki ok.gif

A mógłbyś opisać jakie ten potemcjometr ma wyjścia?

Może bym sprawdził czy wpasuje i ew. wtedy odkupił.

Działa chyba tak samo: wciskasz - włącza, kręcisz - reguluje i zielone podświetlenie.

Obraca się w koło bez ogranicznika.

Napisano
  • Autor

Jeszcze ja,

Tak sięprzyglądam Twojemu i chyba w Twoim potencjometr nie oraca się w koło. Jest jakaś kropka na zero. frown.gif

Napisano

Potencjometr może być dobry , a mógł ci polecieć układ który z nim współpracuje , ale póki nie wymienisz potencjometra to się nie przekonasz wink.gif

Napisano

> Tak sięprzyglądam Twojemu i chyba w Twoim potencjometr nie oraca się

> w koło. Jest jakaś kropka na zero.

Ano wlasnie, jak slusznie zauwazyles, to w moim radiu jest zwykly potencjometr, ktory ma ruch od zera do powiedzmy dziesieciu. No i jesli sie nie myle to wlacznik tez jest inny, zdaje sie ze zwykly przelaczniczek na koncu osi potencjometra.

W Twoim radiu to nie ma typowego potencjometra, skoro kolko kreci sie naokolo caly czas, to wyglada na to, ze jest to zadajnik (to dziala tak, ze gdy krecisz w jedna to daje impulsy "na plus", a gdy krecisz w druga strone, to daje impulsy "na minus"). Potem te impulsy sa odbierane przez jakis scalak, ktory spelnia role potencjometru. Jesli zas chodzi o wylacznik, to jest tam chyba przycisk typu mikroswitch i tez podaje impuls do wlaczenia/wylaczenia na reszte ukladu radia.

A o ile mnie pamiec nie zawodzi (kiedys dawno temu bawilem sie takim radyjkiem jak Twoje, ale nie rozbieralem go bo bylo w aucie kolegi 270751858-jezyk.gif), to chyba tym zadajnikiem, reguluje sie nie tylko glosnosc, ale i takze barwe tonu i chyba balans, prawda? Wiec juz to dowodzi, ze na zwyklym potencjometrze nie dalo by sie tego zrobic.

Jesli chcialbys to jakos naprawic, to oczywiscie wszystko jest mozliwe. Trzeba by bylo wyjac to ustrojstwo z radia, wziac w reke i isc do jakiegos porzednego sklepu z czesciami elektronicznymi, albo na gielde elektroniczna. Na pewno to jest do kupienia. No ewentualnie katalog i szukac w TME albo ELFA smile.gif

Napisano
  • Autor

> Ano wlasnie, jak slusznie zauwazyles, to w moim radiu jest zwykly

> potencjometr, ktory ma ruch od zera do powiedzmy dziesieciu. > ..............................................

Wszystko się zgadza.

A dochodząc do porządnego sklepu, to niestety w Kwidzynie takiego nie ma, a z Warszawą w zasadzie kontakt mi się urwał jak się wyprowadziłem.

Jak kiedyś będę wybierał się do W-wy to zdemontuję ustrojstwo, tylko tak cały czas się zastanawiam, czy warto grzebać.

Może kiedyś zapodam jakieś radyjko z 3 stówki i będzie ok.gif

W zasadzie to zbytnio wymagający w audio nie jestem.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.