Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Charakterystyka czujnika temp w dolocie

Featured Replies

Napisano

Potrzebna mi charakterystyka czujnika temperatury zasysanego powietrza w 1.2 mpi 75.

Muszę zmierzyć temp. w dolocie a po co mam kupować, pchać tam coś jak tam już jest termometr i wystarczy zmierzyć jego napięcie.

Napisano

> Potrzebna mi charakterystyka czujnika temperatury zasysanego powietrza w 1.2 mpi 75.

> Muszę zmierzyć temp. w dolocie a po co mam kupować, pchać tam coś jak tam już jest termometr i

> wystarczy zmierzyć jego napięcie.

A jeszcze prościej zainwestować parę złotych w kabel i użyć diagnostyki, którą pracowicie zrobił dla nas TzOK i nawet nie będziesz musiał miernika z kieszeni wyjmować ok.gif

Na marginesie, nie wiem do czego dążysz z temp. w dolocie, ale osobiście mogę Ci powiedzieć: Tak jest z tym kłopot w silniku z dołożonym turbo. Kłopot jest przy ciepłym, lekko odstanym rozruchu - cały dolot razem z czujnikiem się nagrzewa. Wczoraj miałem po takim odpaleniu ponad 50 stopni celcujsza na wskazaniach i dopiero po >5 minutach jazdy temperatura się ustatkowała do 30. Zanim to nastąpiło były jaja z paliwem.

Napisano
  • Autor

> A jeszcze prościej zainwestować parę złotych w kabel i użyć diagnostyki, którą pracowicie zrobił

> dla nas TzOK i nawet nie będziesz musiał miernika z kieszeni wyjmować

> Na marginesie, nie wiem do czego dążysz z temp. w dolocie, ale osobiście mogę Ci powiedzieć: Tak

> jest z tym kłopot w silniku z dołożonym turbo. Kłopot jest przy ciepłym, lekko odstanym

> rozruchu - cały dolot razem z czujnikiem się nagrzewa. Wczoraj miałem po takim odpaleniu ponad

> 50 stopni celcujsza na wskazaniach i dopiero po >5 minutach jazdy temperatura się ustatkowała

> do 30. Zanim to nastąpiło były jaja z paliwem.

30 stopni było w środę na dworze więc jakbym tyle miał to bym był szczęśliwy.

U mnie jest bardzo gorąco, nie wiem tylko ile stopni (to właśnie chcę zmierzyć) ale rury dolotu parzą nawet po spokojnej jeździe. Chciałem zobaczyć jakie zmiany w temp. wniosą poszczególne modyfikacje które będę robił.

Napisano

> Potrzebna mi charakterystyka czujnika temperatury zasysanego powietrza w 1.2 mpi 75.

> Muszę zmierzyć temp. w dolocie a po co mam kupować, pchać tam coś jak tam już jest termometr i

> wystarczy zmierzyć jego napięcie.

rezystencje ma taka sama jak czujnik temp wody, ktory podaje info do kompa

Napisano
  • Autor

> rezystencje ma taka sama jak czujnik temp wody, ktory podaje info do kompa

Jakieś 2km ode mnie mieszkał taki Zygmunt (niestety już nie żyje), stary chłop był ale w dzieciństwie dostał cegłą w głowę i "tak mu zostało"

Siedzi sobie na rowie, krowy pasie a tam jedzie samochód (dawno temu), jacyś obcy jechali na wesele ale nie wiedzieli jak trafić. Zatrzymali się koło Zygmunta i pytają - Panie, gdzie tu Dulęba mieszka?

A ten w śmiech, zachodzi się, puka w czoło.

- łooooj głuuupie, nie wiedzo gdzie Dulimba mieszka ahahahhaaha - no koło Kuśmierza!

Reasumując - gdzie znajdę charakterystykę tego od wody? grinser006.gif

Napisano

> Jakieś 2km ode mnie mieszkał taki Zygmunt (niestety już nie żyje), stary chłop był ale w

> dzieciństwie dostał cegłą w głowę i "tak mu zostało"

> Siedzi sobie na rowie, krowy pasie a tam jedzie samochód (dawno temu), jacyś obcy jechali na wesele

> ale nie wiedzieli jak trafić. Zatrzymali się koło Zygmunta i pytają - Panie, gdzie tu Dulęba

> mieszka?

> A ten w śmiech, zachodzi się, puka w czoło.

> - łooooj głuuupie, nie wiedzo gdzie Dulimba mieszka ahahahhaaha - no koło Kuśmierza!

> Reasumując - gdzie znajdę charakterystykę tego od wody?

Aż czekaj, ta charakterystyka jest w oporze oczywiście, ale zajrzę zaraz do programu i diagnozy i powiem Ci od razu jakie napięcia jakiej temperaturze odpowiadają ok.gif

Napisano
  • Autor

> Aż czekaj, ta charakterystyka jest w oporze oczywiście, ale zajrzę zaraz do programu i diagnozy i

> powiem Ci od razu jakie napięcia jakiej temperaturze odpowiadają

O widzisz i zagadałeś do rzeczy grinser006.gif

Napisano

masz

284991919-czujnik.JPG

post-23279-14352512763084_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> masz

Ok, czyli jak będzie między 5 a 3kOHM to super a jak 0 to masakra hmm.gif

Napisano

> O widzisz i zagadałeś do rzeczy

Napięcia (V):

0.27 0.45 0.80 1.35 2.23 3.29 4.54 4.74 5.00

Odpowiadające temperatry ©:

120 100 80 60 40 20 0 -20 -40

IThankYou.gif

Napisano
  • Autor

> Napięcia (V):

> 0.27 0.45 0.80 1.35 2.23 3.29 4.54 4.74 5.00

> Odpowiadające temperatry ©:

> 120 100 80 60 40 20 0 -20 -40

To jak mam się wpiąć żeby to mierzyć?

Napisano

> To jak mam się wpiąć żeby to mierzyć?

Woltomierzem równolegle do obu przewodów czujnika.

Napisano

> Woltomierzem równolegle do obu przewodów czujnika.

co bedziesz wtedy mierzył ? na pewno nie rezystencje czujnika

no chyba ze go odepniesz od ECU no ale wtedy to parametry sie posypia

Napisano
  • Autor

> co bedziesz wtedy mierzył ? na pewno nie rezystencje czujnika

> no chyba ze go odepniesz od ECU no ale wtedy to parametry sie posypia

No nie bo mowa była ostatnio o napięciu.

Napisano

> No nie bo mowa była ostatnio o napięciu.

no niby racja ze woltomierz ma jakis gigantyczny opór wewnętrzny i tak można

ale moje doswiadczenia robione w tym zakresie wskazuja ze wpiecie w to miejsce woltomierza ewidentnie zakłóca pracę silnika

Napisano

> co bedziesz wtedy mierzył ? na pewno nie rezystencje czujnika

> no chyba ze go odepniesz od ECU no ale wtedy to parametry sie posypia

A co mierzy woltomierz wpięty równolegle? sciana.gif

Napisano

> A co mierzy woltomierz wpięty równolegle?

to samo co wpięty szeregowo i nie wpięty, czyli napięcie najprawdopodobniej w woltach. Kwesta tylko tego czy ten woltomierz nie zakłóci kompa - bo raczej na pewno go zakłóci. Ja osobiście mierzył bym rezystancje (przy odłączonym kabelku) i odwzorował ją do wartości katalogowych. A najlepszym moim zdaniem sposobem będzie inwestycja w vaga i pomiar napięcia przez kompa (wtedy będzie dokładnie wiadomo jaką temp widzi komp a nie jaka faktycznie jest - bo te wartości mogą się różnić czasem)

Napisano
  • Autor

> to samo co wpięty szeregowo i nie wpięty, czyli napięcie najprawdopodobniej w woltach. Kwesta tylko

> tego czy ten woltomierz nie zakłóci kompa - bo raczej na pewno go zakłóci. Ja osobiście

> mierzył bym rezystancje (przy odłączonym kabelku) i odwzorował ją do wartości katalogowych. A

> najlepszym moim zdaniem sposobem będzie inwestycja w vaga i pomiar napięcia przez kompa (wtedy

> będzie dokładnie wiadomo jaką temp widzi komp a nie jaka faktycznie jest - bo te wartości mogą

> się różnić czasem)

Daj jakiś namiar na ten kabelek bo nie wiem co to ma być, nie znam się.

Napisano

> Daj jakiś namiar na ten kabelek bo nie wiem co to ma być, nie znam się.

http://allegro.pl/najlepszy-najtanszy-vag-kkl-usb-obd-program-pl-i1606116481.html

jest osobny temat do diagnostyki, zerknij na niego tam jest wszystko napisane jakie kable. Jeśli coś łapiesz z elektryki i umiesz przeczytać schemat to taki kabel można wyknać za 5pln.

Napisano

> http://allegro.pl/najlepszy-najtanszy-vag-kkl-usb-obd-program-pl-i1606116481.html

> jest osobny temat do diagnostyki, zerknij na niego tam jest wszystko napisane jakie kable. Jeśli

> coś łapiesz z elektryki i umiesz przeczytać schemat to taki kabel można wyknać za 5pln.

tylko kolega bedzie potrzebowal prawdopodobnie adaptera do fiata to koszt kolejnych 25zl zlosnik.gif

polecam tego uzytkownika na allegro.

firma posiada mnostwo kabelkow, ja u nich kupowalem i jestem zadowolony oink.gif

viaken

Napisano

> tylko kolega bedzie potrzebowal prawdopodobnie adaptera do fiata to koszt kolejnych 25zl

Albo koszt wtyczki za ~8pln 270751858-jezyk.gif

Napisano

> to samo co wpięty szeregowo i nie wpięty, czyli napięcie najprawdopodobniej w woltach. Kwesta tylko

> tego czy ten woltomierz nie zakłóci kompa - bo raczej na pewno go zakłóci. Ja osobiście

> mierzył bym rezystancje (przy odłączonym kabelku) i odwzorował ją do wartości katalogowych. A

> najlepszym moim zdaniem sposobem będzie inwestycja w vaga i pomiar napięcia przez kompa (wtedy

> będzie dokładnie wiadomo jaką temp widzi komp a nie jaka faktycznie jest - bo te wartości mogą

> się różnić czasem)

Polecam zapoznać się z przetwornikami ADC jakie są wykorzystywane w komputerach, później przeanalizować funkcję lineryzacyji termistorów zaimplementowaną w sterowniku, a na dokładkę przejrzeć sobie skale wykorzystywane do korekty poszczególnych parametrów pracy i wtedy sam stwierdzisz jaka wartość rezystancji wpięta równolegle do termistora jest w stanie zaowocować jakimikolwiek zmianami w obszarze pracy na mapach....

Napisano

Dużo to nie pomoże, ale to charakterystyka czujnika wody wzięta z ecu, może się przyda na wykresie.

284993246-wt.JPG

post-42871-1435251276867_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.