Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Romet 50 T-1

Featured Replies

Napisano

Jak obiecałem - prezentuję fotki mojego nowego nabytku:

Romet

Mam go dzięki Koledze misi3k z AutoKącika - któremu raz jeszcze dziękuję za odzew na moją prośbę i spotkanie 3 maja w zaśnieżonej Rawie Mazowieckiej smile.gif

Trzeba jeszcze troszkę Romecika podszykować ale i tak prezentuje się ładnie - szczególnie na tle złomów jakie wczoraj widziałem na łódzkim Moto Weteran Bazar....

Napisano

> Jak obiecałem - prezentuję fotki mojego nowego nabytku:

> Romet

> Mam go dzięki Koledze misi3k z AutoKącika - któremu raz jeszcze dziękuję za odzew na moją prośbę i

> spotkanie 3 maja w zaśnieżonej Rawie Mazowieckiej

> Trzeba jeszcze troszkę Romecika podszykować ale i tak prezentuje się ładnie - szczególnie na tle

> złomów jakie wczoraj widziałem na łódzkim Moto Weteran Bazar....

wyglada calkiem spoko..

mialem identycznego...

dobra baza do odbudowy..

pochwal sie czy dziala ..bo na fotkach pare rzeczy nie podlaczonych...

Napisano
  • Autor

> pochwal sie czy dziala ..bo na fotkach pare rzeczy nie podlaczonych...

Muszę dokupić linkę sprzęgła, dętkę bo z tyłu kapeć, uchwyt linki sprzęgła przy silniku bo się ukruszył no i paliwo smile.gif

Przed kupnem widziałem filmik, ze działa więc mam nadzieje, że u mnie też będzie smile.gif

Napisano

> Muszę dokupić linkę sprzęgła, dętkę bo z tyłu kapeć, uchwyt linki sprzęgła przy silniku bo się

> ukruszył no i paliwo

> Przed kupnem widziałem filmik, ze działa więc mam nadzieje, że u mnie też będzie

podlaczyc przewody paliwowe i zalozyc lancuch...

pochwal sie jak odpalisz...

powodzenia..

Napisano

to jest rocznik '79?

wtedy już były te duże skrzynki narzędziowe?

Napisano

Tłumik nie do tego silnika. Ten jest od wersji z silnikiem Jawki.

Napisano

> Tłumik nie do tego silnika. Ten jest od wersji z silnikiem Jawki.

Raczej oryginał w moim jest taki sam jest u mnie w rodzinie od nowości i nic nie było zmieniane

Napisano
  • Autor

> Tłumik nie do tego silnika. Ten jest od wersji z silnikiem Jawki.

I tu się mylisz smile.gif

Mam oryginalne instrukcje do niego - popatrz.

Duże schowki tez były.

50t1b.jpg

50t1a.jpg

Napisano

Fajny Romek zlosnik.gif

O tłumiku i skrzynkach nie wiedziałem - dopiero pokazana instrukcja mnie nauczyła ok.gifwink.gif

Napisano

> Muszę dokupić linkę sprzęgła, dętkę bo z tyłu kapeć, uchwyt linki sprzęgła przy silniku bo się

> ukruszył no i paliwo

> Przed kupnem widziałem filmik, ze działa więc mam nadzieje, że u mnie też będzie

linkę chyba znajdziesz w tym pudle co dorzuciłem! bo miałem się w to bawić.

tydzień przed transakcją zrobił 15km jeszcze:)

cieszy mnie fakt, że romet będzie żył:-) i będzie w dobrych rękach

co do tylnej dętki, to chyba z wentylkiem coś nie tak bo jak napompowałem to kilka dni spokojnie trzymało

Napisano
  • Autor

> linkę chyba znajdziesz w tym pudle co dorzuciłem! bo miałem się w to bawić.

> tydzień przed transakcją zrobił 15km jeszcze:)

> cieszy mnie fakt, że romet będzie żył:-) i będzie w dobrych rękach

> co do tylnej dętki, to chyba z wentylkiem coś nie tak bo jak napompowałem to kilka dni spokojnie

> trzymało

O witaj smile.gif

Fakt - linka jest ale dokupię sobie zapasową smile.gif

Koło pompowałem 3 razy, zmieniałem wentylek i dalej puszcza.

Co ciekawe, że po zanurzeniu w wodzie nigdzie nie widać uchodzącego powietrza smile.gif Tak więc na wszelki wypadek kupię nową. Zaczep linki sprzęgła przy silniku też jest ukruszony - muszę poszukać nowy. Parę gumek brakuje, kilka podkładek i takich tam duperelek smile.gif W tym roku chcę zrobić jako tako żeby pojeździć a zimą może się zabiorę za restaurowanie zgodnie z fabryką - może nowy lakier (oczywiście zielony), nowe śruby, ogólne czyszczenie, wymiana łożysk w kierownicy bo ma lekki luz itd. Będzie błysk, cud, miód i malina smile.gif Oczywiście żadnego WT - sam czysty oryginał.

Napisano

> Jak obiecałem - prezentuję fotki mojego nowego nabytku:

> Romet

> Mam go dzięki Koledze misi3k z AutoKącika - któremu raz jeszcze dziękuję za odzew na moją prośbę i

> spotkanie 3 maja w zaśnieżonej Rawie Mazowieckiej

> Trzeba jeszcze troszkę Romecika podszykować ale i tak prezentuje się ładnie - szczególnie na tle

> złomów jakie wczoraj widziałem na łódzkim Moto Weteran Bazar....

Bardzo fajny egzemplarz.

Gratuluję nabytku

Dobra baza. No to jak mówisz, że jak go zrobisz na igłę, przez zime...to w głębi serca nie mogę doczekać się juz wiosny 2012:)

Fajnie że go uratujesz. Bo 50 T1 jest już dość mało. Większość, które jeszcze gdzieś żyje, to ogary. A 50 T1 zawsze mi się jakoś bardziej podobał.

Napisano
  • Autor

No właśnie początkowo miałem kupić sobie Ogara 205 bo ich jest dużo i są jeszcze w niezłym stanie. Ale jak się trafił taki fajny Romecik 50 to popatrzyłem, że jest ich naprawdę mało i warto ratować każdy egzemplarz. Tym bardziej, że ten jest w bardzo dobrym stanie - nie jakaś "padaka" jakie widziałem na MWB ostatnio. Nie ukrywam, że cena też była zachęcająca smile.gif więc go wziąłem. Myślę, że mi się uda go odrestaurować jak kiedyś WSK 125 która w momencie zakupu wyglądała tak jak pierwszej fotce a później tak jak na drugiej smile.gif

http://polska_motoryzacja.republika.pl/omnie.htm

Napisano

> No właśnie początkowo miałem kupić sobie Ogara 205 bo ich jest dużo i są jeszcze w niezłym stanie.

> Ale jak się trafił taki fajny Romecik 50 to popatrzyłem, że jest ich naprawdę mało i warto

> ratować każdy egzemplarz. Tym bardziej, że ten jest w bardzo dobrym stanie - nie jakaś

> "padaka" jakie widziałem na MWB ostatnio. Nie ukrywam, że cena też była zachęcająca więc go

> wziąłem. Myślę, że mi się uda go odrestaurować jak kiedyś WSK 125 która w momencie zakupu

> wyglądała tak jak pierwszej fotce a później tak jak na drugiej

> http://polska_motoryzacja.republika.pl/omnie.htm

Nooo jak tak będzie wyglądał ten romet jak Wiesia, którą odpicowałeś...to już nie mogę doczekać się końca Twoich prac....

Napisano
  • Autor

Tyle tylko, że nad tą wiesią pracowałem w sumie 3 lata 270751858-jezyk.gif

Może teraz będzie szybciej smile.gif

Napisano

> Tyle tylko, że nad tą wiesią pracowałem w sumie 3 lata

> Może teraz będzie szybciej

Wiesz, że nie ważny jest czas!!

Najważniejszy jest efekt końcowy!!

Napisano

> I tu się mylisz

> Mam oryginalne instrukcje do niego - popatrz.

> Duże schowki tez były.

Może dlatego tak sądzę, bo zawsze widziałem takiego "ogarka" z innym tłumikiem - takim spuchniętym cygarem.

Napisano
  • Autor

> Może dlatego tak sądzę, bo zawsze widziałem takiego "ogarka" z innym tłumikiem - takim spuchniętym

> cygarem.

Być może że były i z takimi tłumikami też.

Ale to nie jest Ogar - Ogar 205 był następcą Rometa 50 T-1 i miał silnik 2 - biegowy a Ogar 200 był z silnikiem czeskiej Jawki.

Dość trudno to wszystko rozróżnić - najlepszym dowodem na to jest fakt, że w dowodzie rejestracyjnym mam wpisane Ogar 200. Nie zmieniałem w sumie dla mnie wszyhstko jedno a podejrzewam, że bym musiał jechac do rzeczoznawcy żeby to odkrecił.

A swoją drogą drogo sobie liczą za rejestracje - zapłaciłem dzisiaj 110 zł...

Napisano

> A swoją drogą drogo sobie liczą za rejestracje - zapłaciłem dzisiaj 110 zł...

Bo to taki kraj. Wydatkich zachodnie,

A zarobki wschodnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.