Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jezeli nie overboost to co?

Featured Replies

Napisano

witam, overboost wyczyszczony, wcale nie byl brudny ale za to z jakimi problemami (zlamalem "dziubek" sciagajac wezyk i zanim dobrze to posklejalem to pierwszy raz widzialem engine feilur),

auto dalej ma turbo dziure miedzy 1900 a 2100 obr i nie wiem co mam zaczac rozbierac, na liczniku 191kkm

pozdrawim

Napisano

> witam, overboost wyczyszczony, wcale nie byl brudny ale za to z jakimi problemami (zlamalem

> "dziubek" sciagajac wezyk i zanim dobrze to posklejalem to pierwszy raz widzialem engine

> feilur),

> auto dalej ma turbo dziure miedzy 1900 a 2100 obr i nie wiem co mam zaczac rozbierac, na liczniku

> 191kkm

> pozdrawim

Wypadałoby zlogować auto i zobaczyć co się dzieje.

Napisano

> witam, overboost wyczyszczony, wcale nie byl brudny ale za to z jakimi problemami (zlamalem

> "dziubek" sciagajac wezyk i zanim dobrze to posklejalem to pierwszy raz widzialem engine

> feilur),

> auto dalej ma turbo dziure miedzy 1900 a 2100 obr i nie wiem co mam zaczac rozbierac, na liczniku

> 191kkm

> pozdrawim

obstawiam EGR tez tak miałem wywaliłem i po kłopocie.

Napisano

> obstawiam EGR tez tak miałem wywaliłem i po kłopocie.

albo maksymalnie zasyfiona klapa gasząca. przy takim nalocie kilometrów może tam być już tylko wąska szczelinka wink.gif

Napisano

czujnik ciśnienia doładowania ok?

wężyki do overboosta ok?

Napisano
  • Autor

przenosilem zawor wiec wezyki tez musialem pozmieniac i raczej sa w dobrym stanie,

klapa gaszaca? hmm nie wiem co to?

egr raz przy 120kkm a drugi przy 170kkm i syfu bylo w nim brak (90 proc mojej trasy to autostrady)

miedzy 1800 a 2200 zachowuje sie jakbym mu dodawl i dodejmowal gwaltownie gazu, przy ostrym przyspieszaniu brak problemow, przy stalej predkosci co chwile nim lekko rzuci

Napisano

klapa gasząca jest na dolocie zaraz przy kolektorze dolotowym - plastikowa rura idąca od IC jest przykręcona 3 imbusami właśnie do przepustnicy gaszącej

http://forum.autokacik.pl/files/283631884-EGR06.jpg (lewy dolny róg to rura o której piszę)

wyczyść czujnik MAP 5min roboty

odepnij wtyczkę od czujnika MAF (przepływomierz) i sprawdź czy występuje usterka jaką opisujesz

czy samochód kopci na czarno/siwo ?

oczywiście zakładam że wężyki OK i egr również!!

piszesz że ma turbo dziurę a później że lekko nim rzuci cfaniaczek.gif

nagraj filmik (1800-2200) wrzuć na youtube i zobaczymy cool.gif

Napisano
  • Autor

z tym filmikiem to ciezko, bo na zegachach nic nie widac tylko w fotelu czuc to tak jakby puscic gaz i po sek depnac,

jutro posprawdzam przeplywke

Napisano

na filmiku by było widać ewentualną 'turbo-dziurę'

Napisano
  • Autor

racja dla kolegi, po sciagnieciu wtyczki przeplywomierza powietrza zanikow mocy brak,

teraz bede czyscic albo zakup nowego, napewno w pl bo tutaj krzykneli ok 300euro!!!

pozdrawiam

Napisano

wyczyść spirytusem może pomoże

możesz jeździć z odpiętą przepływką będzie więcej palił do czasy wymiany na nowy (o ile czyszczenie nie pomoże)

Napisano

A ja przy okazji mam pytanie. Od kilku dni czuję ze w zakresie 2500-3500 silnik słabiej ciągnie a potem ponownie mocno czy to wina egra czy czegoś innego?

Napisano

może być egr jeżeli zaciął się w pozycji otwartej (był by engine fault)

może być zawór vgt lub czyjnik map, przyplywka?

Napisano

> może być egr jeżeli zaciął się w pozycji otwartej (był by engine fault)

w 1.9 JTD 115 KM Check się nie zaświeca od egr'a

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.