Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak podłączyć centralkę sterowaną pilotami do fabrycznej?

Featured Replies

Napisano

Zanim zakupiłem moją astrę miałem golfa II, kupiłem do niego centralny zamek sterowany pilotem, niestety tylko tyle mi z golfa zostało, ponieważ miałem wypadek i poszedł do kasacji.

Oto on: Zdjęcie

Następnie kupiłem astrę kombi, w którym jest centralny fabryczny i chciałbym podłączyć pozostałość po golfie, ale nie mam zielonego pojęcia w jaki sposób?

Do zestawu dołączony był ten schemat: Schemat

Wie ktoś może jak to podłączyć?

PS. Mam nadzieję, że temat umieściłem w dobrym miejscu. Jeśli nie proszę o wyrozumiałość i przeniesienie go w odpowiednie miejsce.

Napisano
Napisano
  • Autor

To już widziałem z tym, że tam podłączają zdalny sterownik zamka centralnego, a ja posiadam cały centralny zamek wraz z siłownikami, których nie chcę wymieniać. Rzuć okiem na schemat, który wrzuciłem i zobacz ile jest wyjść w mojej centralce. Z mojego schematu wynika, że trzeba podłączyć 2 diody prostujące, a w linku, który mi podałeś nie ma tyle kombinacji.

Napisano

> tam podłączają zdalny sterownik zamka centralnego, a ja posiadam cały centralny zamek wraz z siłownikami, których nie chcę wymieniać.

Czyli co? Wyrzucisz oryginalne siłowniki Astry i zamontujesz swoje? Bo nie rozumiem...

> Z mojego schematu wynika, że trzeba podłączyć 2 diody prostujące, a w linku, który mi podałeś nie ma tyle kombinacji.

Diody trzeba podłączyć, bo masz pojedyncze wyjście na żarówki kierunkowskazów (w linku były dwa osobne, na każdą stronę kierunkowskazów). To żaden problem, diody mają być minimum 5A.

To co masz z Golfa bez problemu da się zaadoptować do Astry jako sterowanie CZ, pod warunkiem, ze na przewodach niebieskim i zielonym pojawiają się na przemian krótkie impulsy masy po naciskaniu na pilocie przycisków zamykanie - otwieranie. Potrzebujesz wyjść: czarny, czerwony, czarno-biały (jako zasilanie), niebieski i zielony (jako sterowanie CZ), żółty (miganie kierunkowskazami).

Jeżeli odpuścisz sobie przewód czarno-biały (i oczywiście pomarańczowy), nie będzie funkcji automatycznego blokowania/odblokowywania drzwi.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Źle się wyraziłem nie chce wymieniać oryginalnych siłowników . Dzięki za podpowiedź. Może jutro spróbuje to zrobić, jeśli będę miał czas.

Napisano

> nie chce wymieniać oryginalnych siłowników

Aha. No to prosta robota

> jeśli będę miał czas.

Nie potrzebujesz dużo czasu, max godzinka łącznie z szukaniem przewodów, w które trzeba się wpiąć. Mi w tej operacji najwięcej czasu zajmuje "zarabianie" końcówek przewodów wink.gif

Jeżeli nie chcesz kombinować z diodami, to możesz przewód żółty podłączyć nie pod kierunkowskazy ale pod coś innego: światła drogowe, jakąś syrenkę, klakson (ale wtedy przez przekaźnik/układ odwracający sterowanie napięciem na masą). Jak masz radiowóz to możesz sobie mignąć kogutami przy zamykaniu/otwieraniu zamka grinser006.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Po podłączeniu zasilania sprawdziłem wyjścia przewodów niebieskiego i zielonego i prąd, który z nich wychodzi to plus. Co trzeba, żeby to działało?

PS. Nie mam radiowozu.

Napisano

> prąd, który z nich wychodzi to plus.

Ten plus pojawia się kiedy naciśniesz przycisk na pilocie? To krótki impuls? Tak tylko upewniam się wink.gif

> Co trzeba, żeby to działało?

Trzeba coś, co zamieni plus na minus. Przy użyciu najmniejszej liczby elementów, czyli jednego przekaźnika może wyglądać tak:

285003757-odwr.JPG

Dla przewodu niebieskiego potrzebny jest identyczny układzik.

> PS. Nie mam radiowozu.

Ale na żartach się znasz? wink.gif

Pozdroofka

post-36940-14352512826077_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Po podłączeniu centralki na przewodach niebieskim i zielonym jest napięcie, gdy włączałem pilotem, to następowała krótka przerwa i dalej było napięcie. Sprawdzałem to za pomocą próbnika. Gdy próbnikiem łączyłem masę z przewodami sterującymi centralny fabryczny to on się otwierał i zamykał. Gdy tylko podłączyłem plus do centralki, to na tych dwóch przewodach było napięcie. Nie wiem czy to urządzenie działa prawidłowo, czy założenie tych dwóch przekaźników spowoduje prawidłowe działanie centralnego. Masz pomysł jak to zrobić?

Napisano

> Po podłączeniu centralki na przewodach niebieskim i zielonym jest napięcie,

Względem czego mierzyłeś to napięcie? Tzn co przyjąłeś jako masę? Czyli gdzie podłączyłeś drugi koniec próbnika (co to był za próbnik?)?

> gdy włączałem pilotem, to następowała krótka przerwa i dalej było napięcie.

O to to... Czyli pojawiała się masa. O tym właśnie mówiłem: mają pojawiać się krótkie "ujemne" impulsy, czyli masa w chwili gdy naciskasz przycisk , a nie o tym co jest na przewodach kiedy nie męczysz pilota.

> próbnikiem łączyłem masę z przewodami sterującymi centralny fabryczny to on się otwierał i zamykał. Gdy tylko podłączyłem plus do centralki, to na tych dwóch przewodach było napięcie.

I trzeba było iść za ciosem i na próbę podłączyć te przewody tam gdzie przed chwilą łączyłeś z masą za pomocą próbnika i pobawić się pilotem. Na 99% zamki by się otwierały i zamykały prawidłowo.

> czy założenie tych dwóch przekaźników spowoduje prawidłowe działanie centralnego.

W świetle tego co teraz napisałeś, przekaźniki nie są konieczne.

Napisano
  • Autor

Próbować próbowałem, ale po podłączeniu wszystkich przewodów, według Twoich wskazówek, poleciał dym z zielonego i spalił się bezpiecznik na zasilaniu centralki.

Napisano

A spróbuj dać czarny do masy, czerwony do akumulatora, nic więcej nie podłączaj i sprawdź woltomierzem napięcie na brązowym i białym. Następnie sprawdź co się dzieje z napięciem na tych przewodach przy naciskaniu guzika na pilocie. Tylko użyj woltomierza, nie próbnika.

Generalnie chodzi o to, aby zidentyfikować na których przewodach pojawiają się impulsy, które mają sterować centralką zamka. Masz do wyboru 4. Ze schematu wynikałoby, że zielony i niebieski, ale jak widać niestety nie.

Napisano
  • Autor

Na akumulatorze jest napięcie ~12,9V

-na niebieskim ~12,9V

-na niebieskim po naciśnięciu ~0,34V

-na zielonym ~12,9V

-na zielonym po naciśnięciu ~0,34V

-na brązowym ~12,4V

-na brązowym po naciśnięciu ~2,6V

-na białym ~12,8V

-na białym po naciśnięciu ~2,2V

Napisano

Dziwne są te wartości, które podajesz... Na wszystkich czterech przewodach podejrzanych o sterowanie centralką CZ jest napięcie zasilania. To jeszcze można zrozumieć. Na focie pudełka widać pilota a na nim dwa duże guziki. Wnioskuję, że jeden służy do otwierania, drugi do zamykania. Po naciśnięciu guzika do otwierania tylko na jednym przewodzie powinno zmieniać się napięcie (pojawia się masa). Po guziku od zamykania na którymś drugim przewodzie. Chyba, że pilot jest inny, tylko z jednym guzikiem. Wtedy pierwsze naciśnięcie wrzuca masę na jeden przewód, drugie na drugi. (nie pisałeś jak działa Twój pilot).

A z tego co podajesz, po naciśnięciu guzika na wszystkich przewodach napięcie spada, na najbardziej podejrzanych i prawdopodobnych zielonym i niebieskim pojawia się masa. Czyli co... Jednocześnie idzie impuls do zamykania i otwierania?

Poddaję się, bo bez dostępu do kabelków w realu nic nie wymyślę. Może po prostu ten sterownik nie nadaje się do oplowskiej centralki bo już taką centralkę ma wbudowaną w siebie i może sterować tylko wprost siłownikami.

Napisano
  • Autor

Dzięki za pomoc. Nie poddam się bez walki, a przyciski są 4 z czego jeden otwiera, drugi zamyka. A dwa do funkcji dodatkowych. Po podłączeniu białego i brązowego słychać było pracę centralki, lecz siłowniki nie drgnęły.

Napisano

> przyciski są 4 z czego jeden otwiera, drugi zamyka.

Tak, tak, te dwa mniejsze olałem jako dodatkowe.

> Po podłączeniu białego i brązowego słychać było pracę centralki, lecz siłowniki nie drgnęły.

Bo może podłączyłeś biały i brązowy tak, że centralka próbowała otworzyć otwarty już zamek. No ale pewnie zamieniałeś miejscami podłączenie białego i brązowego i bawiłeś się guzikami na pilocie...

Napisano

> Bo może podłączyłeś biały i brązowy tak, że centralka próbowała otworzyć otwarty już zamek.

A to w takim razie razie, nie powinna go zamknąć po naciśnięciu otwierania ? Chyba jakby miało zadziałać to nie działałoby po prostu na odwrót?

A kolega chyba nie mierzył jeszcze napięć bezpośrednio na parach.

Może jakby się podłączyło zielony i niebieski do voltomierza, to byłoby widać co tam dokładnie się dzieje.

Generalnie powinno być 0 i tylko w momencie naciskania przycisków zmieniać się (w zależności od przycisku) -12 / +12 ?

A jakby tak złożyć ten komplet na stole, z tymi oryginalnymi siłownikami, może w nich coś jest hmm.gif

A, po podłączeniu mastera chyba powinien być też stan zerowy na parze biały + brąz.

Wtedy po wciśnięciu lub wyciągnięciu mastera, przekazuje on masę na jeden z nich i wtedy może dopiero ona jest przekazywana na resztę rygli?

Napisano
  • Autor

Dzisiaj spędziłem przy tym ok. 3 godz. zamontowałem 2 przekaźniki.

Przekaźnik

Podłączyłem masę pod styk 85 oraz 87a i działa. Trochę się grzeją, czy to normalne? Na razie dobrze otwiera i zamyka.

Napisano

> Dzisiaj spędziłem przy tym ok. 3 godz. zamontowałem 2 przekaźniki.

> Przekaźnik

> Podłączyłem masę pod styk 85 oraz 87a i działa. Trochę się grzeją, czy to normalne? Na razie dobrze

> otwiera i zamyka.

nie nie jest to normalne chyba ze troche to jest faktycznie troche wink.gif

Napisano

> Trochę się grzeją, czy to normalne?

Skoro się grzeją, to znaczy że ciągle płynie przez nie prąd. A powinien płynąć tylko przez krótką chwilę, po naciśnięciu przycisku na pilocie. To tylko potwierdza, że ten sterownik nie bardzo nadaje się do centralki w Astrze.

> Na razie dobrze otwiera i zamyka.

I oby tak dalej. Poobserwuj te przekaźniki, zauważ, że są podłączone pod akumulator więc zasilane bez przerwy, nawet jeśli nie używasz auta. Żebyś nie zastał rano kupki węgielków zamiast samochodu. Tfu, tfu, czego Ci w żadnym wypadku nie życzę. Dobrze by było gdybyś zmierzył pobór prądu z akumulatora w stanie "jałowym" - wszystko powyłączane (oczywiście oprócz Twojego sterownika), pozamykane drzwi, pogaszone światełka. Może się okazać, że rano nie odpalisz - cewka przekaźnika ma około 50 ohm, to oznacza pobór 0,24A, razy dwa przekaźniki to już 0,5A.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Po dwóch dniach od zamontowania tej centralki okazało się, że przekaźniki rozładowują akumulator. Postanowiłem, że zdemontuje tą centralkę. Stwierdziłem, że lepiej będzie kupić sterownik do tego auta. Dzięki za porady.

Pozdrawiam.

Napisano

> Po dwóch dniach od zamontowania tej centralki okazało się, że przekaźniki rozładowują akumulator.

No, lelek ostrzegał... grinser006.gif

> Stwierdziłem, że lepiej będzie kupić sterownik do tego auta.

Taką myśl miałem od początku, ale nie śmiałem proponować, bo strasznie zdeterminowany byłeś aby dopasować sobie to co masz zlosnik.gif A że dobrze rokowałeś w kwestii "udania się", to tym bardziej siedziałem cicho smile.gif

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.