Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwny dźwięk "tarcia" na nierozgrzanym silniku

Featured Replies

Napisano

Witam,

Posiadam Fiata Crome 150 jtdm Emotion rocznik 2010 z symbolicznym przebiegiem 1200 km. Po około miesiąca cieszenia się nowym nabytkiem zaczęły się problemy. Na zimnym silniku w trakcie nagrzewania pojawia się dźwięk trudno określić ale chyba można to określić jako metaliczne tarcie, szuranie dobiegające z lewej strony auta (siedząc za kierownicą). Po osiągnięciu temperatury 90 stopni odgłos zanika i musi postać około 7 godz aby się znowu pojawił. Odgłos najmocniej słyszalny jest na biegu 2 i 3 gdy wrzucam luz dźwięk zanika. Natężenie dźwięku nie zmienia się pod wpływem prędkości zawsze jest takie same. Autko już stoi ponad miesiąc w ASO Fiata w Bielsku niestety na razie nie umieją zlokalizować usterki. Może ktoś się spotkał z podobnym problemem albo ma pomysł co to może być. Ja powoli jestem załamany, kupiłem sobie wymarzony samochód choć wszyscy wkoło stukali się palcem w czoło mówiąc chcesz mieć problemy to kupuj Fiata, ja się jednak uparłem bo croma zawsze mi się podobała, kupiłem i niestety mam problem, którego puki co serwis nie potrafi rozwiązać buu.gif

Napisano

A gdzie kolega mieszka w Katowicach?Bo jesli juz samochod bedzie u Ciebie mozna spotkac i posluchac co to jest.Moze jakies fotki pogladowe Cromy?

Napisano

mam podobny problem i też nie wiem co to może być.... tyle że u mnie występuje to cyklicznie co jakiś okres czasu aprzez dłuższy okres jest cisza... wstępnie problem tez diagnozowali "specjaliści" z ASO w Bielsku (niestety nie miałem wyboru aby serwisować auto w innym miejscu-musiałem u nich) no i oczywiście wynik jak u Ciebie... teraz na razie ucichło ale jak się pojawi to muszę się tym zająć...

a tak na marginesie poradzę Ci zmianę ASO bo tam naprawdę niewiele potrafią sami zdiagnozować (przynajmniej z tych nietypowych problemów) a auto trzymają długi okres czasu.... mi od dwóch miesięcy próbowali znaleźć przyczynę braku mocy w samochodzie i....nic:) masz gwarancję więc możesz wybierać ASO do woli (ja niestety nie mam takiego komfortu) choćby w pobliżu masz Ganinex czy Fiat-Partner...może warto spróbować...

Napisano
  • Autor

Kolego Kazu mieszkam na Załężu i jak odzyskam cromcie to chętnie się spotkam. Co do zdjęć to nie zdążyłem jeszcze ich zrobić i mam nadzieję, że jeszcze będę miał okazję. Co do innych serwisów Fiata to powiem tak mamy w pracy flotę aut koncernu fiata (alfy, lancie i fiaty), serwisowane były w różnych serwisach Fiata i skończyło się że jeżdżą już tylko do Bielska ale tylko do jednego kierownika zmiany albo do Tychów. Co do znajomości problematyki cromy to wiem też z innych ASO że największą wiedzę z pośród ASO mają jednak niestety w Bielsku i jak trafi się jakiś trudny przypadek z którym mają problem to i tak posiłkują się Bielskiem. Jenak czasem świeże spojrzenie na problem jest wskazane. Na razie czekam ... i jeszcze mam nadzieję, że na wakacje pojadę sprawnym autem (mam do przejechania około 5000 km w 2 tygodnie)

Napisano

To daleko nie mamy, bo ja mieszkam w Piotrowicach.Jesli nie potrafia nic zrobic, to po co trzymia auto?

Napisano

Jesli od strony akumulatora to tawiał bym na pompę podciśnienia.... ale szum powinien zależeć od prędkości obrotowej silnika

Napisano
  • Autor

Kolego Kazu to naprawdę mamy niedaleko tym bardziej, że w okolicach Ochojca pracuję więc jak będziesz w przyszłości (mam taką nadzieję) widział pomykającą złotą (opinia pań to kolor beżowy ale w homologacji jest złoty) cromcię to będę ja bo w Katowicach z mojej wiedzy wynika że jest tylko jedna. Trzymam auto na razie w Bielsku dlatego, że już naprawdę wiele elementów i podzespołów wyeliminowali (zaczęli od abs, skrzyni biegów, koła zamachowego,egr, przepływomierz, alternaotr i jeszcze parę tego było) tak więc wychodzę z założenia, że prawdopodobnie już niewiele im zostało do sprawdzenia a jak dam gdzie indziej proces zacznie się od początku ale nie ukrywam, że moja cierpliwość też ma swoje granice i jest już na wyczerpaniu angryfire.gif. Największy problem myślę tkwi w tym, że usterka występuje tylko w pewnych określonych warunkach czyli w trakcie nabierania temperatury i jazdy testowe robią 1 lub max 2 dziennie przy czym jak wracają to objaw ustępuje. Co do pompy podciśnienia to chyba ją właśnie teraz przerabiają razem z pompą olejową.

Napisano

Daj znac jak odbierzesz Crome to spota zrobimy wink.gif

Napisano
  • Autor

Ok, a jak naciągnę znajomego z pracy to będą 3 Cromy z tym, że znajomy ma Cromę z silnikiem 2.4 w automacie.

Napisano

> Cromę z silnikiem 2.4 w automacie.

oooooo ta mnie bardzo jakoś kręci wink.gif tak sobie śledzę ten kącik i mega krytyki nie widzę dla tego 2.4 automatu wink.gif wiec chyba nie jest tak źle wink.gif a na razie dalej sejkiem śmigam smile.gif

Fox03 nei jesteś jeden na "Korei" też klient ma złotą Cromę wink.gif więc juz wiemy że są dwie wink.gif

Napisano

> Daj znac jak odbierzesz Crome to spota zrobimy

to ja też się piszę na spota, bo też z Piotrowic blisko Ochojca smile.gif

Napisano

> będziesz w przyszłości (mam taką nadzieję) widział pomykającą złotą (opinia pań to kolor

> beżowy ale w homologacji jest złoty) cromcię to będę ja bo w Katowicach z mojej wiedzy wynika

> że jest tylko jedna.

beżowy taki jak tu ?? klik

Napisano

> beżowy taki jak tu ?? klik

nieee ta "beżowa" kobieca jest faktycznie złota ;P ta ze zdjeć to jakaś cieman siwa czy cos wink.gif

Napisano

Mozemy nawet teraz na dniach zrobic, bo taki wiekszy robimy spot z Stilo, w Czestochowie 29 maja,

Napisano
  • Autor

Wczoraj dzwonili do mnie z Bielska z informacją, że w końcu udało im się znaleźć przyczynę usterki i ją usunąć więc zaraz jechałem odebrać autko. Winowajcom okazało się ... koło zamachowe. Podobno musi być jakieś mikro uszkodzenie bo przy pierwszym demontażu i sprawdzeniu nic nie wykryto. Dzisiaj rano była jazda testowa po nocy i puki co odpukać faktycznie cisza cool.gif

Napisano

> Wczoraj dzwonili do mnie z Bielska z informacją, że w końcu udało im się znaleźć przyczynę usterki

> i ją usunąć więc zaraz jechałem odebrać autko. Winowajcom okazało się ... koło zamachowe.

> Podobno musi być jakieś mikro uszkodzenie bo przy pierwszym demontażu i sprawdzeniu nic nie

> wykryto. Dzisiaj rano była jazda testowa po nocy i puki co odpukać faktycznie cisza

Cieszymy sie smile.gif to teraz na zlot za tydzien do Czestochowy smigaj smile.gif

Napisano

No to super ze udalo sie zrobic Cromcie.Moze jakis spota w Katowicach?A pokaz fotke Cromy?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.