Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem ze stilo 1.8 pedał gazu/przepustnica ?

Featured Replies

Napisano

witam

od dłuższego czasu mam problemy ze stilo 1.8 05r. LPG a mianowicie:

objawy:

- w czasie jazdy nagłe pojawienie się pomarańczowego Checka i częściowa utrata mocy

- brak reakcji na dodawanie gazu (silnik pracuje ale nie przyspiesza)

- po zatrzymaniu się i ponownym odpaleniu samochód jedzie dalej ale z Checkiem

Problem ten występuje co jakiś czas (1-2 w miesiącu, czasem rzadziej), był czas że kilka miesięcy był spokój).

Czasami Check znika na drugi dzień rano, czasami na 3-4 dzień i wszystko potem jest ok ale potem znowu szopka Sad

Dzisiaj byłem na kompie oto co wyszło:

- P0120 - przepustnica/czujnik położenia pedału gazu (usterka)

- P0638 - układ sterowania przepustnicą

- P04020 - wydajność katalizatora (błąd), podejrzewam że to od LPG

Ktoś coś mądrego doradzi, od czego zacząć, chyba wymiana pedału z czujnikiem będzie najtańsza ale czy pomoże

Napisano

> witam

> od dłuższego czasu mam problemy ze stilo 1.8 05r. LPG a mianowicie:

> objawy:

> - w czasie jazdy nagłe pojawienie się pomarańczowego Checka i częściowa utrata mocy

> - brak reakcji na dodawanie gazu (silnik pracuje ale nie przyspiesza)

> - po zatrzymaniu się i ponownym odpaleniu samochód jedzie dalej ale z Checkiem

> Problem ten występuje co jakiś czas (1-2 w miesiącu, czasem rzadziej), był czas że kilka miesięcy

> był spokój).

> Czasami Check znika na drugi dzień rano, czasami na 3-4 dzień i wszystko potem jest ok ale potem

> znowu szopka Sad

> Dzisiaj byłem na kompie oto co wyszło:

> - P0120 - przepustnica/czujnik położenia pedału gazu (usterka)

> - P0638 - układ sterowania przepustnicą

> - P04020 - wydajność katalizatora (błąd), podejrzewam że to od LPG

> Ktoś coś mądrego doradzi, od czego zacząć, chyba wymiana pedału z czujnikiem będzie najtańsza ale

> czy pomoże

od sprawdzenia miernikiem działania potencjometru w pedale gazu lub wymianę pedała

Napisano

> witam

> od dłuższego czasu mam problemy ze stilo 1.8 05r. LPG a mianowicie:

> objawy:

> - w czasie jazdy nagłe pojawienie się pomarańczowego Checka i częściowa utrata mocy

> - brak reakcji na dodawanie gazu (silnik pracuje ale nie przyspiesza)

to może być zapchany katalizator

> Dzisiaj byłem na kompie oto co wyszło:

> - P0120 - przepustnica/czujnik położenia pedału gazu (usterka)

> - P0638 - układ sterowania przepustnicą

> - P04020 - wydajność katalizatora (błąd), podejrzewam że to od LPG

> Ktoś coś mądrego doradzi, od czego zacząć, chyba wymiana pedału z czujnikiem będzie najtańsza ale

> czy pomoże

włączyć zapłon i sprawdzić czy jak naciskasz na pedał gazu to przepustnica się otwiera

Napisano

Potencjometr w pedale gazu jest podwójny albo chyba nawet potrójny, więc jego totalna awaria jest mało prawdopodobna. Winy szukałbym w kabelkach (sprawdź wtyczki przy pedale i przepustnicy) bądź też w samej przepustnicy.

Czy jak nie ma awarii to silnik trzyma wolne obroty? nie gaśnie przy dojeżdżaniu do świateł? Jeśli są takie objawy to wyczyść sobie przepustnicę.

Inna możliwość to czujniki w samej przepustnicy - o ile dobrze kojarzę to tam gdzieś też są potencjometry mierzące wychylenie, być może one głupieją.

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

myślałem że się uporałem z tym problemem, ale stilo znowu pokazał na co go stać Sad

zaczęliśmy z mechanikiem od wymiany przepustnicy, kupiłem na Allegro używkę od fajnego gościa który siedzi w temacie stilo i od razu mi powiedział że prawdopodobnie podmiana nic nie da ale żeby być 100% pewny wysłał mi ją ,podmieniliśmy, błędy zostały wykasowane i ok 300km było ok ale potem znowu Check Confused ponownie starta przepustnica, ponownie kasowanie błędów i znowu szybko załapał wirusa... na szczęście oddałem przepustnicę bez żadnych problemów (pozdr dla sprzedawcy), no to wzięliśmy się za sterownik tzn. poczęstowaliśmy piny Kontaktem S i U i o dziwo przez dłuższy czas było super a przejechaliśmy ponad 1000km, aż tu nagle w trasie w czasie spokojnej jazdy wyskoczył Check ale nie stracił na mocy, od tego czasu mam problemy z rannym zapalaniem załapuje dopiero za 3-4 razem, jeszcze nie byłem u mechanika ale coś mi się wydaje że problem tkwi w sterowniku bądź w połączeniu wiązki ze sterownikiem z tego co wyczytałem na forum taka przypadłość raczej dotyczy silników 1.6...

Napisano
  • Autor

a jednak to nie te same błędy wyszły... po podpięciu kompa wyszło "niedrożność katalizatora", wszystkie 3 sondy są sprawne... ręce opadają, tyle dobrego że Check znikł zanim dotarłem do mechanika i samochód jechał normalnie, ciekawe jak długo...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.