Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z silnikiem/gaźnikiem 2T

Featured Replies

Napisano

Mam pewien problem i nie wiem jak go rozwiązać więc może mi coś podpowiecie.

Pacjentem jest kingway euroboy, gaźnik wygląda mniej więcej o tak(zdjęcie znalezione w internecie):

dsc00476_704.jpg

Mam taki problem że po maksymalnym odkęceniu manetki gazu skuter po prostu przestaje jechać, jak mam manetkę tak w połowie to jeszcze jakoś uda się go z trudem rozpędzić ale tak do max 45km/h, wcześniej jechał 70km/h.

Dodatkowo z miejsca numer 3(połącznie dolotu powietrza z gaźnikiem) cieknie paliwo, wcześniej chyba tego nie było.

Jak rozumiem śrubka nr 2 służy do regulacji wolnych obrotów, a do czego służy ta trochę poniżej(nieoznaczona na zdjęciu) ?

Przed wystąpieniem objawów wymontowałem zwężkę z dolotu powietrza, nie wiem czy ma to coś z tym wspólnego czy to po prostu zbieg okoliczności.

I dodatkowe pytanie(choć i tak wiem że ich już sporo) gdzie ten skuter ma blokady(choć skoro jechał 70km/h to chyba już je ktoś ściągnął) ?

Napisano

Ta srubka to sklad mieszanki .... bez potrzeby sie nia nie kreci wink.gif

Blokady masz raczej sciagniete ... z reguly blokada jest na wariatorze /kolnierz na tuleii/ , zwezka na gazniku ale od strony cylindra a nie filtra, zwezka w kolanku wydechu.....

Wydaje mi sie ze po wyjeciu zwezki od strony filtra zaklociles odpowiednie "proporcje" paliwo-powietrze i teraz brak mu poprostu paliwa ...wsadz spowrotem ta zwezke i zobacz czy wroci do normy.....

> Mam pewien problem i nie wiem jak go rozwiązać więc może mi coś podpowiecie.

> Pacjentem jest kingway euroboy, gaźnik wygląda mniej więcej o tak(zdjęcie znalezione w internecie):

> Mam taki problem że po maksymalnym odkęceniu manetki gazu skuter po prostu przestaje jechać, jak

> mam manetkę tak w połowie to jeszcze jakoś uda się go z trudem rozpędzić ale tak do max

> 45km/h, wcześniej jechał 70km/h.

> Dodatkowo z miejsca numer 3(połącznie dolotu powietrza z gaźnikiem) cieknie paliwo, wcześniej chyba

> tego nie było.

> Jak rozumiem śrubka nr 2 służy do regulacji wolnych obrotów, a do czego służy ta trochę

> poniżej(nieoznaczona na zdjęciu) ?

> Przed wystąpieniem objawów wymontowałem zwężkę z dolotu powietrza, nie wiem czy ma to coś z tym

> wspólnego czy to po prostu zbieg okoliczności.

> I dodatkowe pytanie(choć i tak wiem że ich już sporo) gdzie ten skuter ma blokady(choć skoro jechał

> 70km/h to chyba już je ktoś ściągnął) ?

Napisano

wyregulować gaźnik, zwiększyła się dawka powietrza, kiedyś założyłem filtr powietrza "sportowy" i miał identyczne objawy ok.gif

Napisano

> wyregulować gaźnik, zwiększyła się dawka powietrza, kiedyś założyłem filtr powietrza "sportowy" i

> miał identyczne objawy

szybciej pomoże wymiana dyszy na większą smile.gif

jeśli ściągnąłeś zwężkę w dolocie to załóż do gaźnika odpowiednie dysze i potem reguluj.

U siebie mam dysze z gaźnika od 125ccm i po regulacji nie ma porównania do tego co było

Napisano
  • Autor

> Ta srubka to sklad mieszanki .... bez potrzeby sie nia nie kreci

A w którą stronę się wzbogaca mieszankę ?

> Wydaje mi sie ze po wyjeciu zwezki od strony filtra zaklociles odpowiednie "proporcje"

> paliwo-powietrze i teraz brak mu poprostu paliwa ...wsadz spowrotem ta zwezke i zobacz czy

> wroci do normy.....

Też mi się tak wydawało, ale jak ściągnąłem tą rurę od filtra powietrza to z gaźnika jakby pluł paliwem i ten wyciek paliwa z tamtego miejsca sugerują jak by może paliwa było zbyt dużo ?

A w ogóle to zapomniałem wspomnieć że zwężkę zdemontowałem w ten sposób że jej ponowny montaż nie jest niestety możliwy.

Napisano
  • Autor

> wyregulować gaźnik, zwiększyła się dawka powietrza, kiedyś założyłem filtr powietrza "sportowy" i

> miał identyczne objawy

Troche podziałałem tą śrubką od regulacji ale właśnie nie wiele zdziałałem, bo na początku o czym nie wspomniałem ledwo dało się rozpędzić do 15km/h, po regulacji do wyżej wspomnianych 45km/h ale i tak z problemami.

Nie wiem czy to ma znaczenie ale teraz tak do ok 12km/h zyskał bardzo dużo na przyśpieszeniu, potem zaczyna łapać doła.

Napisano
  • Autor

> szybciej pomoże wymiana dyszy na większą

> jeśli ściągnąłeś zwężkę w dolocie to załóż do gaźnika odpowiednie dysze i potem reguluj.

> U siebie mam dysze z gaźnika od 125ccm i po regulacji nie ma porównania do tego co było

Dobra, tylko jaką teraz założyć?

Napisano

> Mam pewien problem i nie wiem jak go rozwiązać więc może mi coś podpowiecie.

> Pacjentem jest kingway euroboy, gaźnik wygląda mniej więcej o tak(zdjęcie znalezione w internecie):

> Mam taki problem że po maksymalnym odkęceniu manetki gazu skuter po prostu przestaje jechać, jak

> mam manetkę tak w połowie to jeszcze jakoś uda się go z trudem rozpędzić ale tak do max

> 45km/h, wcześniej jechał 70km/h.

> Dodatkowo z miejsca numer 3(połącznie dolotu powietrza z gaźnikiem) cieknie paliwo, wcześniej chyba

> tego nie było.

> Jak rozumiem śrubka nr 2 służy do regulacji wolnych obrotów, a do czego służy ta trochę

> poniżej(nieoznaczona na zdjęciu) ?

> Przed wystąpieniem objawów wymontowałem zwężkę z dolotu powietrza, nie wiem czy ma to coś z tym

> wspólnego czy to po prostu zbieg okoliczności.

> I dodatkowe pytanie(choć i tak wiem że ich już sporo) gdzie ten skuter ma blokady(choć skoro jechał

> 70km/h to chyba już je ktoś ściągnął) ?

Nie wiem czy to podobny konstrukcyjnie gaźnik, ale w Hondzie MBX raz oberwał mi sie z ośki pływak, a raz wykręciła się dysza główna. Objawy podobne. Przelany i zero mocy.

Trzyma Ci w ogóle wolne obroty czy zdycha po puszczeniu gazu?

Napisano
  • Autor

> Nie wiem czy to podobny konstrukcyjnie gaźnik, ale w Hondzie MBX raz oberwał mi sie z ośki pływak,

> a raz wykręciła się dysza główna. Objawy podobne. Przelany i zero mocy.

> Trzyma Ci w ogóle wolne obroty czy zdycha po puszczeniu gazu?

Trzyma obroty, na regulację śrubą działa z jakimś dziwnym opóźnieniem.

Napisano

> Trzyma obroty, na regulację śrubą działa z jakimś dziwnym opóźnieniem.

Na Twoim miejscu wyciągnął bym gaźnik i dokładnie sprawdził czy wszystko w środku jest na swoim miejscu. Za dużo czasu stracisz na zgadywanki przez internet. ok.gif

Napisano

> Dobra, tylko jaką teraz założyć?

kupujesz w sklepie normalne tjuningowe dysze, większe do 2T...jaki wymiar, nie pamiętam, a na innych nie pisze.

weź allegro i tam znajdziesz...

ale łatwiej to napisać tu i niech inni się produkują

żyjemy w dziwnym świecie gdzie każdy kto szuka pomocy idzie na łatwiznę

facepalm%5B1%5D.giffacepalm%5B1%5D.giffacepalm%5B1%5D.giffacepalm%5B1%5D.gif

Napisano

To są objawy zbyt dużej ilości paliwa. żeby to sprawdzić wystarczy ręką zakryć dolot powietrza do filtra paliwa. Jeśli obroty będą wtedy wzrastać normalnie to znaczy że działa. Najłatwiej będzie zakleić kawałek tego dolotu taśmą izolacyjną i cieszyć się jazdą:)

Napisano

> To są objawy zbyt dużej ilości paliwa. żeby to sprawdzić wystarczy ręką zakryć dolot powietrza do

> filtra paliwa. Jeśli obroty będą wtedy wzrastać normalnie to znaczy że działa. Najłatwiej

> będzie zakleić kawałek tego dolotu taśmą izolacyjną i cieszyć się jazdą:)

facepalm%5B1%5D.gif chyba jesteś na niezłym gazie że takie fikcje opisujesz....zbudź się, to nie ta bajka.

z tego co napisałem wynika tylko jedno - kompletnie nie znasz się na mechanice, zasadzie działania gaźników i silników.....

sorry ale hahaha.gifhahaha.gif

Napisano

> chyba jesteś na niezłym gazie że takie fikcje opisujesz....zbudź się, to nie ta bajka.

> z tego co napisałem wynika tylko jedno - kompletnie nie znasz się na mechanice, zasadzie działania

> gaźników i silników.....

> sorry ale

Przeczytaj co wcześniej było napisane! Jest wyciągnięta zwężka z filtra i nie da się jej zamontować. Przez to że nie ma zwężki to jest za dużo powietrza i trzeba dostęp powietrza ograniczyć. Zniana dyszy na większą zwiększy spalanie. Idąc po Twojej myśli może niech od razu zmieni gaźnik na większy. Ja tutaj opisałem najłatwiejszy sposób na pozbycie się problemu.

Napisano

> Przeczytaj co wcześniej było napisane! Jest wyciągnięta zwężka z filtra i nie da się jej

> zamontować. Przez to że nie ma zwężki to jest za dużo powietrza i trzeba dostęp powietrza

> ograniczyć. Zniana dyszy na większą zwiększy spalanie. Idąc po Twojej myśli może niech od razu

> zmieni gaźnik na większy. Ja tutaj opisałem najłatwiejszy sposób na pozbycie się problemu.

nie mam dziś dobrego dnia więc odpowiem krótko: gówno opisałeś a nie to jak zaradzić:

> To są objawy zbyt dużej ilości paliwa. żeby to sprawdzić wystarczy ręką zakryć dolot powietrza do

> filtra paliwa.

gdzie ty chłopie masz dolot powietrza do filtra paliwa?

i że niby ściągnięcie zwężki z filtra powietrza zwiększyła się dawka paliwa?

nie znasz się to nie pisz bzdur, bo chłopakowi robisz wodę z mózgu

musi albo ograniczyć ilość powietrza docierającego do gaźnika albo zmienić dysze.

innego wyjścia nie ma.

chcesz mieć lepsze osiągi to zmień dysze a zużyciem paliwa się nie martw.

Mój obecnie pali 4,5l/100km, nie przejmuje się tym, ważne że zapiernicza, skręca, nie składa się po wjechaniu w dziurę i hamuje....

Napisano

Za dużo powietrza, załóż zwężkę

Zaprezentuj nam na filmiku.

Miałem to samo ale w 4T przy zdjęciu filtra pow.

Edit: Aha nie da się założyć zweżki facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

Przepraszam, napisałem że za dużo paliwa a myślałem o powietrzu. A ty jeśli jesteś takim znawcą to mogłeś mnie poprawić bo wiedziałeś o co mi chodzi, ale masz zły dzień i chciałeś kogoś zje**ć.

Napisano

> kupujesz w sklepie normalne tjuningowe dysze, większe do 2T...jaki wymiar, nie pamiętam, a na

> innych nie pisze.

> weź allegro i tam znajdziesz...

> ale łatwiej to napisać tu i niech inni się produkują

> żyjemy w dziwnym świecie gdzie każdy kto szuka pomocy idzie na łatwiznę

nie jest tak kolorowo jak piszesz no.gif,

dysze mają gwint 5,6mm i w zależności od modelu skuta od 50 wzwyż wielkość ok.gif

lepiej jak wyjmie oryginał dyszę i kupi większą o5 lub 10

Napisano
  • Autor

Dziękuję za wszystkie sugestie, w tym tygodniu zabiorę się za naprawy smile.gif

Lecz chyba nikt się nie odniósł do tego dlaczego z tego miejsca cieknie mi paliwo ?

Napisano

> Dziękuję za wszystkie sugestie, w tym tygodniu zabiorę się za naprawy

> Lecz chyba nikt się nie odniósł do tego dlaczego z tego miejsca cieknie mi paliwo ?

a nie przelewa ci go przypadkiem?

w tym miejscu w życiu nie powinno pojawić się paliwo.

sprawdź ustawienie pływaka, czy nie jest dziurawy, lub ew. zawór pływakowy czy nie jest schrzaniony. to by też wyjaśniało dławienie skutera smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.