Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy można i jest sens założyć większy filtr oleju?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Sprawa dotyczy Stilo JTD, gdzie fabrycznie jest montowany bardzo mały filtr oleju, będę podawał przykłady na Filtronie. Fabrycznie jest takie maleństwo , w silniku 2,4 benzyna jest wyższy o 10 milimetrów , w 1,6 jest już dwa razy wyzszy! Jedyna różnica między 545 i 537 to brak sprężynki od strony wkręcanej w układ olejowy, jednak specyfikacja Filtrona pokazuje, że są takie same zawory. Dlaczego do turboklekota producent przewiduje taki mały filtr i wymianę co 20 tysięcy? Zastanawiam się czy nie chodzi o szybkość napełniania układu smarowania turbo po rozruchu? Może ktoś będzie w stanie odpowiedzieć czy warto wkręcić większy filtr, czy może wymieniać mały 2x częściej niż olej?

Napisano

> Witam.

> Sprawa dotyczy Stilo JTD, gdzie fabrycznie jest montowany bardzo mały filtr oleju, będę podawał

> przykłady na Filtronie. Fabrycznie jest takie maleństwo , w silniku 2,4 benzyna jest wyższy

> o 10 milimetrów , w 1,6 jest już dwa razy wyzszy! Jedyna różnica między 545 i 537 to brak

> sprężynki od strony wkręcanej w układ olejowy, jednak specyfikacja Filtrona pokazuje, że są

> takie same zawory. Dlaczego do turboklekota producent przewiduje taki mały filtr i wymianę co

> 20 tysięcy? Zastanawiam się czy nie chodzi o szybkość napełniania układu smarowania turbo po

> rozruchu? Może ktoś będzie w stanie odpowiedzieć czy warto wkręcić większy filtr, czy może

> wymieniać mały 2x częściej niż olej?

na pewno warto zrezygnować z produktów tego producenta.

Napisano
  • Autor

> na pewno warto zrezygnować z produktów tego producenta.

Producent jest przykładowy, katalog pokazuje dokładne wymiary, taki akurat znalazłem.

Napisano

> na pewno warto zrezygnować z produktów tego producenta.

Masz na myśli Fiata czy Filtrona?

I czemu warto zrezygnować?

Pytam, bo dopiero co założyłem filtr oleju Filtron akurat do Fiata i teraz nie wiem czy mam wykręcać? I którego z nich po odkręceniu wywalić?

Napisano

IMHO zostań przy takim ustawieniu, jak zaleca producent. ktoś tu w końcu obliczał wydatek i filtrowanie. nawet w fiacie zlosnik.gif

aaaa... też nie polecam filtrona. jakość wykonania i niepewność co do czasu życia filtra powoduje, że kupuję go jedynie do układu klimatyzacji, bo i tak go bardzo często wymieniam.

Napisano
  • Autor

> Masz na myśli Fiata czy Filtrona?

> I czemu warto zrezygnować?

> Pytam bo niedawno założyłem filtr oleju Filtron akurat do Fiata i nie wiem czy mam wykręcać?

Tu masz link to testu filtrów oleju. Filtron nie jest zły,należy do WIX. Zrobiłem na filtrach Filtrona kilkadziesiąt tysięcy km i silnik oraz turbo są w bardzo dobrym stanie.

Napisano

> IMHO zostań przy takim ustawieniu, jak zaleca producent. ktoś tu w końcu obliczał wydatek i

> filtrowanie. nawet w fiacie

Jesteś tego pewien ?

To jakim cudem filtry tutela/weber a jest ich kilka rodzajów tylko, obejmują bodajże 80 lub 90% rynku aut europejskich ?

Głównie raczej opiera się to na tym aby gwint był ten sam i wymiarami filtr pasował w miejsce montażu.

Napisano

> Jesteś tego pewien ?

widziałem kilka silników, gdzie z powodzeniem zmieściłby się długi (dłuższy) filtr niż był zamontowany. a jednak filtr był króciutki. w moim dizlu wysokość filtra jest jedynie 52 mm. baaardzo niski cool.gif

Napisano
  • Autor

> Jesteś tego pewien ?

> To jakim cudem filtry tutela/weber a jest ich kilka rodzajów tylko, obejmują bodajże 80 lub 90%

> rynku aut europejskich ?

> Głównie raczej opiera się to na tym aby gwint był ten sam i wymiarami filtr pasował w miejsce

> montażu.

Zapomniał kolega o obecności lub braku zaworów: przelewowego i cofania oraz o wartości ciśnienia otwierającego przelewowy.

Napisano
  • Autor

> widziałem kilka silników, gdzie z powodzeniem zmieściłby się długi (dłuższy) filtr niż był

> zamontowany. a jednak filtr był króciutki. w moim dizlu wysokość filtra jest jedynie 52 mm.

> baaardzo niski

No właśnie, to chyba jest związane z silnikiem diesla i turbosprężarką. Nie będę kombinował - kupię dobry filtr i będę go zmieniał 2 razy częściej niż olej.

Napisano

> No właśnie, to chyba jest związane z silnikiem diesla i turbosprężarką. Nie będę kombinował - kupię

> dobry filtr i będę go zmieniał 2 razy częściej niż olej.

zmieniaj filtr z olejem co 10 kkm i problem z głowy wink.gif

Napisano
  • Autor

> zmieniaj filtr z olejem co 10 kkm i problem z głowy

Tak robiłem do tej pory, dobry syntetyk co 10 tyś z filtrem i mam ori sprężarkę w dobrym stanie po 250 tysiącach. Jednak wzięło mnie na testy i zalewam Stilona Amsoilem i będę zmieniał olej co 15, filtr co 7,5.

Napisano

Widać, że lubisz kombinować i szukasz niepotrzebnych problemów. Tym bardziej, że te silniki nie cierpią na problemy z układem smarowania. Najlepsze co można zrobić to filtr dokładnie taki jak ma być, markowego producenta.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.