Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak likwidator szkody wycenia wcześniej uszkodzoną część ?

Featured Replies

Napisano

Witam,

orientujecie się jak wylicza likwidator szkodę z OC sprawcy jak mamy taką sytuację, że ktoś mi połamał zderzak, przyznał się,mam oświadczenie,ale tym samym miejscu kiedyś uderzyłem w sarnę, połamał się zderzak,został sklejony, zaszpachlowany, a na to lakier w sprayu, widać, że był robiony,ale bym spokojnie jeździł. Likwidator może odmówić uznania szkody ?

Napisano

odmowic to raczej nie, u mnie przy ogledzinach pare elementow bylo wczesniej naprawianych i szkody uznal, ale zmniejszyl wartosc wyceny, wiec u Ciebie zapewne bedzie podobnie

Napisano

Zderzak jest częścią wymienialną nie podlegającą naprawie. Jeśli w oświadczeniu nie masz napisane że zderzak był uszkodzony przed zdarzeniem to jest traktowany jako sprawny więc dostaniesz kasę na jego wymianę.

Napisano

> Zderzak jest częścią wymienialną nie podlegającą naprawie. Jeśli w oświadczeniu nie masz napisane

> że zderzak był uszkodzony przed zdarzeniem to jest traktowany jako sprawny więc dostaniesz

> kasę na jego wymianę.

Raczej mu chodzi o sytuację, że ewidentnie widać inne uszkodzenie na zderzaku niezwiązane ze szkodą. Co wtedy? Czy są jakieś dodatkowe potrącenia i ile one wynoszą?

Napisano

> Raczej mu chodzi o sytuację, że ewidentnie widać inne uszkodzenie na zderzaku niezwiązane ze

> szkodą. Co wtedy? Czy są jakieś dodatkowe potrącenia i ile one wynoszą?

nie ma chyba jednolitego wzorca - mnie pomierzyli lakier na całym aucie i od całości odszkodowania odjęli 5% bo miałem na jednym błotniku trochę szpachli

Napisano

> Witam,

> orientujecie się jak wylicza likwidator szkodę z OC sprawcy jak mamy taką sytuację, że ktoś mi

> połamał zderzak, przyznał się,mam oświadczenie,ale tym samym miejscu kiedyś uderzyłem w sarnę,

> połamał się zderzak,został sklejony, zaszpachlowany, a na to lakier w sprayu, widać, że był

> robiony,ale bym spokojnie jeździł. Likwidator może odmówić uznania szkody ?

Krótko i na temat:

Jeżeli uszkodzenia sprzed szkody są znaczne, to możesz się liczyć z tym, że likwidator przyzna Ci tylko część kasy na części/lakier.

Ile? Trzebaby spojrzeć na konkretny przypadek. Potrącenia sięgają zwykle max 50%, ale jeżeli np masz szkodę polegającą na rysie na błotniku, który wcześniej był w stanie ćwierćagonalnym, to może być wiecej...

Napisano

> Krótko i na temat:

> Jeżeli uszkodzenia sprzed szkody są znaczne, to możesz się liczyć z tym, że likwidator przyzna Ci

> tylko część kasy na części/lakier.

> Ile? Trzebaby spojrzeć na konkretny przypadek. Potrącenia sięgają zwykle max 50%, ale jeżeli np

> masz szkodę polegającą na rysie na błotniku, który wcześniej był w stanie ćwierćagonalnym, to

> może być wiecej...

rozumiem, że to wszystko na zasadzie wyceny i wypłaty pieniędzy do rączki.

A jeśli chce robić bezgotówkowo to czy ubezpieczyciel ma prawo potrącić jakąś częsć serwisowi i ja musze dopłacać?

Napisano

> rozumiem, że to wszystko na zasadzie wyceny i wypłaty pieniędzy do rączki.

Nie, na zasadzie ogólnej.

> A jeśli chce robić bezgotówkowo to czy ubezpieczyciel ma prawo potrącić jakąś częsć serwisowi i ja

> musze dopłacać?

Dokładnie tak jak piszesz - ubezpieczyciel zapłaci np za pół zderzaka, czyli jeżeli zderzak kosztuje np 1000 pln to ubezpieczyciel wypłaci za 50% jego ceny - resztę dopłacasz Ty, albo kombinujesz z zamiennikiem/używką.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.