Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Obroty biegu jałowego

Featured Replies

Napisano

Witam.

W mojej asterce od czasu do czasu pojawia się następujący problem:

Po włączeniu silnika obroty silnika przy biegu jałowym nie chcą spaść do wartości prawidłowej tzn ok 950 obr./min. lecz utrzymują się na poziomie ok. 1200 obr./min. Bywają przypadki, że obroty przekraczają 2000 obr./ min. Objawy te występują podczas pracy silnika na benzynie jak i na LPG. Obroty nie falują lecz utrzymują się na stałym zwiększonym poziomie zarówno zaraz po uruchomieniu silnika jak podczas np. postoju na światłach podczas jazdy. Wyeliminować te objawy można gasząc silnik i włączając go ponownie. Jak myślicie koledzy co może być przyczyną takiego stanu i czy taka jazda może w przyszłości skutkować poważniejszymi konsekwencjami.

Pozdrawiam.

G.K.

Napisano

> Wyeliminować te objawy można gasząc silnik i włączając go ponownie

A próbowałeś przegazówki? Przegazuj raz do 3500-4000 obr/min i odpuść, potem zobacz, na jaki poziom opadną. Pozdr.

Napisano

Witam u mnie objawy sa takie same nawet po wyłaczeniu silnika i po ponownym odpaleniu obroty utrzymuja sie dalej wysokie. czyscilem krokowca pozniej wymienilem i dalej to samo,dodam ze tezwymieniona sonda. pomaga odłaczenie klemy minusowej na jakis czas i problem powraca niestety frown.gif

EDIT by lelek:

Nie cytuj bez potrzeby całych postów.

Dzięki

Napisano
  • Autor

> A próbowałeś przegazówki? Przegazuj raz do 3500-4000 obr/min i odpuść, potem zobacz, na jaki poziom

> opadną. Pozdr.

Niestety przygazówka nic nie daje.

PZDr

Napisano

> wyeliminować te objawy można gasząc silnik i włączając go ponownie

To mi wygląda na zacinanie się silniczka krokowego, może po nocnym lub dłuższym postoju zacina się i po uruchomieniu gubi kroki i ECM źle zapamiętuje pozycję zamkniętą lub coś podobnego?

Próbowałeś go wymontować, przeczyścić, nasmarować?

Jesli masz 16-pinowe złacze diagnostyczne, to zewrzyj piny jak do migania błędów, włacz zapłon (ale nie silnik!) i posłuchaj, czy silniczek terkocze wysuwając i chowając tłoczek - u mnie w AG można go w ten sposób rozruszać!

PS. Rozważ też możliwość niesprawności czujnika temperatury dla ECM - czujnik daje sygnał zimnego silnika, a ECM podnosi obroty jałowe.

Pozdr.

Napisano

Miałem ostatnio identyczny objaw, odpalam samochód i obroty leciały raz na 1500 raz na 2000 a czasami było ok. Przegazowanie pomagało lecz nie zawsze, najczęściej wyłączenie silnika odczekanie chwilę i włączenie ponownie. Czasami jak odpalił poprawnie to na światłach potrafiły spaść nie do 700 tylko właśnie na 1500 czy 2000... Pomogła wymiana TPS-a smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.