Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Seat 1.4 60KM 2002r. gaśnie po kilku sekundach

Featured Replies

Napisano

Witam,

ja z kącika po sąsiedzku, a pytanie dotyczy auta znajomego.

Problem polega na tym, że zimny silnik gaśnie po kilku, kilkunastu sekundach od uruchomienia.

Po 2 - 3 ponownych uruchomieniach już jest OK.

Na razie więcej danych o silniku nie mogę powiedzieć, ale zapytam właściciela, jeśli pomogło by to w znalezieniu usterki.

Mi do głowy przychodzi cofanie się paliwa do baku, ale nie mam żadnej wiedzy o konstrukcji układu zasilania.

Czy tam jest jakiś zaworek zwrotny?

Czy gdzieś przy silniku można podejrzeć czy paliwo dochodzi?

Może coś z czujnikiem temp. ale nawet nie wiem gdzie go szukać.

Czy do tych aut, albo silnika jest książka typu "Sam naprawiam"?

Może można podejrzeć kody błędów. Jeśli tak, to prosiłbym o wskazówki jak to zrobić.

Klawo

Napisano

Popdiąć pod VAG'a i zaczytać kody błędów na początek. Później jak nie będzie błędów można zacząć kombinować.

Napisano
  • Autor

> Popdiąć pod VAG'a i zaczytać kody błędów na początek. Później jak nie będzie błędów można zacząć

> kombinować.

Zapytam nieśmiało smile.gif

Czy możliwe jest sprawdzenie błędów bez specjalnego programu i komputera ? hmm.gif

Napisano

> Zapytam nieśmiało

> Czy możliwe jest sprawdzenie błędów bez specjalnego programu i komputera ?

Myślę, że nie. Jeżeli nie masz kabelka do Vaga to jedź do pierwszego mechanika zajmującego się diagnostyką. Zapłacisz z 50 zł i będziesz wiedział czy masz jakiś błąd i czy to on może być przyczyną Twoich problemów.

Napisano
  • Autor

Czy takie samoczynne zgaśnięcia silnika są rejestrowane? Bo może okaże się że nie ma żadnych błędów frown.gif

Napisano

> Czy takie samoczynne zgaśnięcia silnika są rejestrowane? Bo może okaże się że nie ma żadnych błędów

Tu już może być zabawa z logami dynamicznymi, ale na początek sprawdź czy są jakieś błędy, bo może się okazać że coś blikuje Ci zapłon zaraz po odpaleniu. W tej chwili to jest wróżenie z fusów, a podpięcie po komputer może wiele wyjaśnić.

Pierwsze co mi przychodzi do głowy to coś się krzaczy z immobilaiserem albo czujnikiem halla.

Napisano
  • Autor

Przekazałem właścicielowi auta sugestie co do odczytania błędów. Powiedział że zrobił to na jesieni i nic nie wyszło.

Auto reaguje na temperaturę, im zimniej tym wyraźniej objawia się problem. Teraz przy upałach, to praktycznie nie ma problemu. Ale jak były chłodne noce, to rano sprawiał trochę problemów.

Dowiedziałem się jeszcze, że jak już przestanie gasnąć, to czasem podczas jazdy silnik pracuje nierówno. No i znajomy przymierza się do wymiany kabli WN. Jak coś to dam znać.

Swoją drogą czy mógłbym prosić o bliższe zidentyfikowanie silnika?

Symbol, kod ...

Klawo

Napisano

W takim razie stawiam na czujnik temperatury cieczy chłodzącej lub sondę lambda. W aucie jest LPG?

Jeżeli chodzi o czujnik to typowa usterka w autach grupy VAG

Napisano
  • Autor

Tak, auto ma LPG. Ale problem prawdopodobnie nie dotyczy inst. gazowej, bo gaśnięcia silnika mają miejsce kiedy jest on zasilany benzyną. W każdym bądź razie zanim przełączy się na LPG

Czy mogę jeszcze prosić o info gdzie czujnik temperatury się znajduje? W bloku silnika, czy w chłodnicy? Jak go znajdę?

Napisano

> Tak, auto ma LPG. Ale problem prawdopodobnie nie dotyczy inst. gazowej, bo gaśnięcia silnika mają

> miejsce kiedy jest on zasilany benzyną. W każdym bądź razie zanim przełączy się na LPG

> Czy mogę jeszcze prosić o info gdzie czujnik temperatury się znajduje? W bloku silnika, czy w

> chłodnicy? Jak go znajdę?

Ile auto zrobiło kkm na wtryskiwaczach gazu? Czy na gazie samochód pracuje równo i nie przerywa?

Moje pytania biorą się z analogicznej usterki jak u mnie. Mam zużytą listwę wtryskową LPG i listwa wtryskowa gazu ustawia sobie mieszankę i dawkę jak chce, tak aby pracować w miarę poprawnie. Następnie komputer benzyny i sonda lambda podczas pracy na benzynie, bierze ustawienia LPG. Tak mi to wyjaśniono. Coś jest na rzeczy bo jeżdżąc na benzynie prze ok. tydzień, nie miałem problemów z autem w chłodne dni.

Stwierdził to u mnie mechanik po badaniu sondy lambda. Po ponownej adaptacji i resecie komputera auto pracuje na benzynie poprawnie i ma dobre wskazania sondy do chwili włączenia instalacji LPG.

Sprawdziłem to sam ponieważ dysponuję kabelkiem do VAG i potwierdziło się to.

Obecnie jest ciepło, więc nie mam problemów z dławieniem na benzynie, ale czeka mnie wymiana listwy LPG.

Napisano
  • Autor

Jak właściciel zrobi test benzynowy, to o wynikach poinformuję. Natomiast przekazałem też kolejną sugestię i przypomniało mu się że był błąd sondy lambda. Usłyszał, że z LPG tak może być.

W każdym razie dzięki za info.

Klawo

Napisano

W takim razie niech w ogóle sprawdzi sprawność sondy po resecie ustawień i czyszczeniu z błędów nie odpala instalki LPG.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.