Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pyrkanie przy kręceniu kierownicą

Featured Replies

Napisano

witam,

jest identyczny wątek. sorki, ze zakładam nowy, ale jak reaktywuje tamten to raczej pomocy nie dostane. a temat pilny.

w żonowym piździochu dzisiaj nagle zaczęło tyrkotac przy kręceniu kierownica. nawet na postoju kręcąc słychać bardzo głośne i wyraźne tyrkanie, jadąc wolno mocno słychać. wspomaganie działa bardzo ładnie, po wciśnięciu CITY moc wyraźnie się zwiększa. żadna kontrolka się nie świeci. tyrka nawet na wyłączonym silniku, stojąc.

sprawa zaczęła się bardzo nagle. wczoraj w sporej trasie nie było żadnych objawów. fakt, w piatek zaliczył się spory krawężnik lewym kołem, nic nie było słychać.

czy to oby na pewni jak pisali we wcześniejszym wątku coś z zawiechą, czy nie daj Boże coś ze wspomaganiem?? czy można z tym chwilę jeszcze jeździć?? mi to na zawieche nie pasuje.

piździoch 1,2 Dynamic

z góry dzięki za pomoc bez odsyłania do wcześniejszego wątku, szczegółowo przeczytany.

Napisano

> witam,

> jest identyczny wątek. sorki, ze zakładam nowy, ale jak reaktywuje tamten to raczej pomocy nie

> dostane. a temat pilny.

> w żonowym piździochu dzisiaj nagle zaczęło tyrkotac przy kręceniu kierownica. nawet na postoju

> kręcąc słychać bardzo głośne i wyraźne tyrkanie, jadąc wolno mocno słychać. wspomaganie działa

> bardzo ładnie, po wciśnięciu CITY moc wyraźnie się zwiększa. żadna kontrolka się nie świeci.

> tyrka nawet na wyłączonym silniku, stojąc.

> sprawa zaczęła się bardzo nagle. wczoraj w sporej trasie nie było żadnych objawów. fakt, w piatek

> zaliczył się spory krawężnik lewym kołem, nic nie było słychać.

> czy to oby na pewni jak pisali we wcześniejszym wątku coś z zawiechą, czy nie daj Boże coś ze

> wspomaganiem?? czy można z tym chwilę jeszcze jeździć?? mi to na zawieche nie pasuje.

> piździoch 1,2 Dynamic

> z góry dzięki za pomoc bez odsyłania do wcześniejszego wątku, szczegółowo przeczytany.

Sprawdź czy to "tyrkanie" nie pochodzi z przełącznika zespolonego.

Może małżonka zbyt energicznie się z nim obeszła?

Napisano
  • Autor

> Sprawdź czy to "tyrkanie" nie pochodzi z przełącznika zespolonego.

> Może małżonka zbyt energicznie się z nim obeszła?

gdzie tego szuka?? pojawiło sie bardzo nagle. jeszcze wracając z pracy było cichutko. i nagle po południu tyrk tyrk.

Napisano

> gdzie tego szuka?? pojawiło sie bardzo nagle. jeszcze wracając z pracy było cichutko. i nagle po

> południu tyrk tyrk.

Przełącznik zespolony to plastikowe ustrojstwo pod kierownicą z dźwigniami do przełączania świateł, kierunkowskazów i wycieraczek.

Sprawdź na słuch czy dźwięk nie wydobywa się właśnie z jego okolic.

Napisano

Tyrkanie, to tak jak u Szyby w wątku napisałem, poza tym, najlepiej pojechać na SKP, żeby dobrze ogarnąć, bo to troszkę wróżenie z fusów, a wisienką na torcie jest strzał w krawężnik sick.gif

Napisano

> Tyrkanie, to tak jak u Szyby w wątku napisałem, poza tym, najlepiej pojechać na SKP, żeby dobrze

> ogarnąć, bo to troszkę wróżenie z fusów, a wisienką na torcie jest strzał w krawężnik

ale zawieszenie nie będzi Ci "tyrkać" przy wyłączonym silniku, stojąc zlosnik.gif

Napisano

> ale zawieszenie nie będzi Ci "tyrkać" przy wyłączonym silniku, stojąc

zawieszenie nie, ale może np. silnik wspomagania? wink.gif

Napisano

> zawieszenie nie, ale może np. silnik wspomagania?

a to juz jest mozliwe ok.gifzlosnik.gif

ale zawieszenie raczej odpada

Napisano
  • Autor

po mojemu dobrze kombinujecie, wg mnie na 100% to nie zawiecha. auto stojąc w garażu z wyłączonym silnikiem tyrkocze. silniczek elektryczny tez jakoś nie bardzo, w końcu silnik wyłączony, zapłon tez, prądu brak. to coś mechanicznego.

jakie dalsze sugestie??

Napisano

> po mojemu dobrze kombinujecie, wg mnie na 100% to nie zawiecha. auto stojąc w garażu z wyłączonym

> silnikiem tyrkocze. silniczek elektryczny tez jakoś nie bardzo, w końcu silnik wyłączony,

> zapłon tez, prądu brak. to coś mechanicznego.

> jakie dalsze sugestie??

a masz alarm? może to z centralki? hmm.gif

Napisano

> to wyraźnie z okolicy kół, przekładni. to mechaniczny dźwięk.

po wyłączeniu silnika chodzi jeszcze wentylator chłodnicy, spróbuj otworzyc maskę i wtedy posłuchać

Napisano

> po mojemu dobrze kombinujecie, wg mnie na 100% to nie zawiecha. auto stojąc w garażu z wyłączonym

> silnikiem tyrkocze. silniczek elektryczny tez jakoś nie bardzo, w końcu silnik wyłączony,

> zapłon tez, prądu brak. to coś mechanicznego.

tzw lozysko amortyzatora - taki gumowy element przy gornym mocowaniu amorka

mialem to i pomoglo wstrzykniecie oleju od gory w przerwe pomiedzy amorkiem a kielichem - dobre poltora roku mialem cisze - teraz znowu sie odzywa

latwo zdiagnozowac

zonka niech siedzi i kreci a ty macha w gore i reke przykladaj do gornego mocowania amorka

jezeli czuc to masz juz pewne co jest grane

Napisano

Lepiej to czuć na sprężynie, tam dotknij, tak jak Rejmi pisze bardzo prawdopodobne łozysko amortyzatora.

Napisano

> Lepiej to czuĂ na sprĂÂĚźynie, tam dotknij, tak jak Rejmi pisze bardzo prawdopodobne ÄšÂozysko

> amortyzatora.

Ale jak,na stojacym nieruszanym aucie i ze zgaszonym silnikiem?

Napisano

> Ale jak,na stojacym nieruszanym aucie i ze zgaszonym silnikiem?

tak

samochod stoi

nic nie odpalasz

podnosisz maske

kladziesz reke na gorze amorka (lub sprezynie jak kolega napisal - ale wtedy nie trzeba maski podnosic wink.gif) tylko od kola do sprezyny sie dotykasz

a ktos kreci kierownica

jak slychasz i czuc na dloni ze trzeszczy/pyrka/strzela to na bank masz lozysko amortyzatora

oczywiscie po obu stronach taka diagnoza

Napisano

Auto można odpalić, bo ci się ciężko będzie kręciło.

Napisano

> Auto można odpalić, bo ci się ciężko będzie kręciło.

a ja proponuje nie odpalac - bo to wyeliminuje kazdy inny odglos i drganie

i nie przesadzajmy nie trzeba bedzie zapierac sie i z sasiadem ciagnac za kierownice

Napisano

> tak

> samochod stoi

> nic nie odpalasz

> podnosisz maske

> kladziesz reke na gorze amorka (lub sprezynie jak kolega napisal - ale wtedy nie trzeba maski

> podnosic ) tylko od kola do sprezyny sie dotykasz

> a ktos kreci kierownica

> jak slychasz i czuc na dloni ze trzeszczy/pyrka/strzela to na bank masz lozysko amortyzatora

> oczywiscie po obu stronach taka diagnoza

Cały post nieszczęśnika z usterką:

> po mojemu dobrze kombinujecie, wg mnie na 100% to nie zawiecha. auto stojąc w garażu z wyłączonym silnikiem tyrkocze. silniczek elektryczny tez jakoś nie bardzo, w końcu silnik wyłączony, zapłon tez, prądu brak. to coś mechanicznego.

jakie dalsze sugestie??

No ja się pytam, JAK ma tyrkolić coś mechanicznie, jak NIC się nie rusza? Tyrka samo z siebie. Czytać to, co ktoś napisał, to nie boli... Może to być od wspomagania, może pompa ABS...

Napisano

> Cały post nieszczęśnika z usterką:

> No ja się pytam, JAK ma tyrkolić coś mechanicznie, jak NIC się nie rusza? Tyrka samo z siebie.

> Czytać to, co ktoś napisał, to nie boli... Może to być od wspomagania, może pompa ABS...

Zluzuj - temat na zasadzie szukania igły w stogu siana, tym bardziej że opisane w sposób iż do doagnostyki potrzebna byłaby szklana kula więc nie dziw się że każdy kombinuje 20.GIF

Po wyłączeniu silnika/zapłonu i nie ruszaniu kierą/ zawieszeniem możemy usłyszeć także silnik krokowy który lekko "terkocząc" 1-3 sek. spod maski wraca do położenia wyjściowego hmm.gif

całkiem dobrze terkotać może któryś z przekaźników niewiem.gif

Napisano
  • Autor

na chwile obecną rację mają Ci co obstawiają górne łożysko amorka. mechanik złapał łapą za sprężynę, ja kręciłem kierą i powiedział, ze mu się trzęsie. dzisiaj maja to robić. może wyjdzie coś jeszcze. diagnoza jak najbardziej logiczna. uderzenie mogło się przyczynić. może tyrkać na postoju bez silnika.

Napisano

może

> tyrkać na postoju bez silnika.

Jak kręcisz kierownicą oczywiście.

Napisano
  • Autor

> Cały post nieszczęśnika z usterką:

> No ja się pytam, JAK ma tyrkolić coś mechanicznie, jak NIC się nie rusza? Tyrka samo z siebie.

> Czytać to, co ktoś napisał, to nie boli... Może to być od wspomagania, może pompa ABS...

i szanowny kolego racji nie miałeś, oj nie miałeś.

temat rozwiązany. tak jak pisałem, górne łożysko lewego amorka tak pyrkało. wymiana łożyska z poduszka, całość z robocizna 200zł i cisza.

Napisano

> i szanowny kolego racji nie miałeś, oj nie miałeś.

> temat rozwiązany. tak jak pisałem, górne łożysko lewego amorka tak pyrkało. wymiana łożyska z

> poduszka, całość z robocizna 200zł i cisza.

sporo, łożysko 80 z poduszką , robocizna max 1h , około 50 zł

Napisano

> sporo, łożysko 80 z poduszką , robocizna max 1h , około 50 zł

e nie przesadzajmy że tak drogo. stawka mechanika (nie pania Henia) to 100-120 za roboczogodzinę ok.gif

Napisano

u mnie pyrkaly laczniki stabilzatorow z allegro z jak podano najlepszymi metalowymi miseczkami, dopiero wjazd na kanal i odpowiednie poruszanie nimi przez diagnoste pokazalo przyczyne

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.