Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana amorów i sprezyn, OBJAWY po...

Featured Replies

Napisano

Witam

Wymieniono mi amorki przód, sprezyny-przód, amorki - tył. Wszystko KAYABA - olej.. Oczywiscie sprezyny nie olejowe, a stal.. grinser006.gif

Po wymianie została zrobiona GEOMETRIA

Autko bez porównania lepiej sie prowadzi, jest sztywniejsze. Jednak zauwazyłem, ze np.

1. zjezdzajac z kraweznika dało sie słyszeć taki odgłos Trrrrr,

podobny do ABS-u. co to moze byc ? Kabelki ABS nie kontaktuja?, czy cos innego..? Łaczniki stabiliz. całe..

2. Ruszając z miejsca czasem słysze takie "szarpniecie- stuk", zwłaszcza gdy szybko puszczam sprzegło...Dodam, ze do "geometrii" podobno wyciagane były jakieś drążki, zeby było łatwiej... Moze tam cos niedokładnie "włożone" z powrotem..?

A może to poduchy silnika..? jAK SAMEMU SPRAWDZIC , czy poduchy są do wymiany..?

3. Zauwazyłem, ze skrzynka biegów jest pod spodem tłusta.. Nie wiem, czy przy wyciąganiu drazków mogło cos się wylac oleju ze skrzyni, bo nie wiem jak sprawdzic, i jak ew, dolac... Co ile powinno sie wymieniac ten olej, i jak to samemu ew. zrobić, bo nie widze tam wlewu, ani miarki...

Prosze o odpowiedz na te moje pytania... waytogo.gif

Napisano

Ad1 a) czy ten zgrzyt słychać równieć podczas skręcania kierownicą na postoju między skrajnymi położeniami (zjeżdżając z krawężnika skręcamy koła prawie do max!)? Jesli tak, to uszkodzone łożysko(a) MCP

b) pobujaj samochód nad amortyzatorami i posłuchaj, czy złychać ten zgrzyt, jesli tak, to ja mam tak z tyłu i nie wiem, co tak zgrzyta frown.gif

Ad2 Jedyne, co mi przychodzi do głowy to słyszalny z tyłu stuk, spowodowany odklejeniem się klocków (lub okładzin w bębnach) hamulcowych, jesli samochód stał długo na zaciągnniętym ręcznym, np. cała noc lub dłużej. Wykluczam jakiś luz w skrzyni lub w przegubach, bo napisałeś, że "czasem" to złychać, a nie "zawsze"...

Ad3 drążki kierownicze, to nie półosie, przy ich wyciąganiu olej ze skrzyni nie może się wylać. Jedyny wpływ ww. naprawy jaki można wywnioskować, to nniezamierzone wypadnięcie półosi ze skrzyni podczas wyjmowania kolumny MCP, ale to tylko hipoteza. proponuję umyś porządnie skrzynię, pojeździć trochę i ponownie sprawdzić, czy są wycieki (lub spocone przeguby wewnętrzne półosi), jeśli są, do do wymiany uszczelniacza półosi. Dopiero wtedy można zabrać się za wymianę lub uzupenienie oleju w skrzyni - było kilka manuali na forum, ja też o tym pisałem.

Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.