Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kolizja rozrządu

Featured Replies

Napisano

Czy temu - hm, nie wiem, jak to nazwać - zdarzeniu - towarzyszą jakieś wyraźne odgłosy lub inne objawy, czy po prostu silnik się zatrzymuje?

Napisano

> Czy temu - hm, nie wiem, jak to nazwać - zdarzeniu - towarzyszą jakieś wyraźne odgłosy lub inne

> objawy, czy po prostu silnik się zatrzymuje?

silnik się zatrzymuje a przy próbach uruchomienia za pomocą rozrusznika wydaje dziwne odgłosy sick.gif

Napisano

> Czy temu - hm, nie wiem, jak to nazwać - zdarzeniu - towarzyszą jakieś wyraźne odgłosy lub inne

Różnie - zależy, czy auto jechało, czy tylko podczas pracy na wolnych obrotach czy też w trakcie rozruchu - może być cichutko, wręcz niezauważalnie (z własnego doświadczenia angryfire.gif), może być dosyć głośno.

Napisano

z reguły podczas jazdy zobaczysz tylko lampki na desce

Napisano

> z reguły podczas jazdy zobaczysz tylko lampki na desce

Niektórzy słyszeli latające, urwane(czy raczej ułamane) grzybki zaworów i tłoki walące w zgięte zawory - do momentu wysprzęglenia - ale właśnie nie ma reguły.

Napisano

> Niektórzy słyszeli latające, urwane(czy raczej ułamane) grzybki zaworów i tłoki walące w zgięte

> zawory - do momentu wysprzęglenia - ale właśnie nie ma reguły.

ano nie ma, bo nie każdy silnik ma tak samo wychodzące zawory w miejsce pracy tłoka, jeden mniej drugi więcej. Kiedyś w uno, ścięło zęby na pasku zębatym i wałki stały a wał się kręcił, i jedynym objawem było to, że rozrusznik miał baaaaardzo lekko kręcić (pomijając oczywiście fakt nie palenia auta).

Napisano

Zależy w jakim momencie jazdy samochodem.

Największe przeciążenia są z reguły przy starcie silnika i / lub zmianie biegów. (ruszanie, redukcja)

Jeżeli strzeli przy ruszaniu - niekoniecznie musi być coś słychać (albo kierowca nie usłyszy). Przeważnie niezwracające uwagi stuknięcie.

Silnik zgaśnie i już nie odpali.

A nieświadomi tego faktu kręcąc rozrusznikiem mogą większego bigosu narobić (a rozrusznik kręcąc samym wałem ponoć wydaje odgłosy jak mikser).

Gorzej, jak strzeli przy mocnej redukcji - wtedy może być niezły bajzel.

Napisano

> Przeważnie niezwracające uwagi stuknięcie.

> Silnik zgaśnie i już nie odpali.

> A nieświadomi tego faktu kręcąc rozrusznikiem mogą większego bigosu narobić (a rozrusznik kręcąc

> samym wałem ponoć wydaje odgłosy jak mikser).

Wszystko dokładnie tak jak piszesz, oprócz tego, że kręceniem rozrusznikiem można narobić większego bigosu bo nie jestem mechanikiem i nie rozbierałem silnika, to nie wiem.

Napisano

Mi strzelił rozrząd 3 tygodnie temu w 1.9 TDI. Przy pełnym bucie na 3 biegu, mając jakieś 2,5tys obrotów silnik nagle przestał pracować i samochód zaczął zwalniać. Potem normalnie próbowałem kręcić rozrusznikiem i odgłos był taki jak zawsze. Dopiero potem wpadłem na to, żeby zdjąć pokrywę rozrządu i zobaczyć jak wygląda pasek...

PS. W głowicy sieczka, 7 z 8 zaworów pogiętych, prowadnice krzywe, popychacze powybrzuszane frown.gif

Napisano

> Mi strzelił rozrząd 3 tygodnie temu w 1.9 TDI. Przy pełnym bucie na 3 biegu, mając jakieś 2,5tys >

A czy przekroczyłeś termin wymiany??

Pzd

Napisano

Mi pasek się urwał podczas wyrzucenia na luz przed rondem i pracy na wolnych obrotach. Po prostu zgasł po wyrzuceniu biegu. Dawno to było i doświadczenie miałem małe ale żadnego stuknięcia nie usłyszałem jak również nie zauważyłem nic niepokojącego przy próbach rozruchu. Okazało się, że 2 zawory były zgięte ale tak nieznacznie, że zostały wyprostowane i bez problemów silnik przejeździł jeszcze kilkadziesiąt tys km.

Napisano

> A czy przekroczyłeś termin wymiany??

> Pzd

Od wymiany minęło 64tys km. Powodem uszkodzenia była prawdopodobnie wadliwa (lub wcale nie wymieniona) rolka prowadząca, która była fioletowa z przegrzania, miała minimalny luz promieniowy i nadtopiła pasek, który sobie pękł.

PS. Książka mówi o wymianie co 90 tys

Napisano

To jeśli masz rachunek za wymianę wal do rzeczoznawcy i zakład zapłaci.

Pzd

Napisano

> To jeśli masz rachunek za wymianę wal do rzeczoznawcy i zakład zapłaci.

> Pzd

Tylko, że auto już jest naprawione niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.