Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zaległe niepłacone OC a kupno auta.

Featured Replies

Napisano

Właśnie mam na oku dwa stare auta nie używane i nie opłacane OC(czarne tablice rej.). W jednym gość mówi że już dawno"wyrejestrował" auto i niepłaci OC (zdaje mi sie że chodziło mu o wypowiedzenie polisy)ponieważ twierdzi że dowód rej. posiada.

Drugi twierdzi że w ogóle olał sprawe i nie płaci OC od paru lat bo autem nie jeździ.

Co będzie jeśli kupię jedno z tych aut, przejdzie na mnie obowiązek zapłacenia zaległych składek?

Wiem że podobny temat już był ale nie mogę znaleźć.

Napisano

Płacisz Ty, kupujący jest zobowiązany zapłacić zaległe oc.

Jeśli gościu "wyrejestrował" a dowód posiada to może spisał umowę k-s z fikcyjną lub podstawioną osobą i poszedł z tym do wk żeby auta się "pozbyć" mimo że faktycznie stoi nadal pod domem.

Napisano
  • Autor

> Jeśli gościu "wyrejestrował" a dowód posiada to może spisał umowę k-s z fikcyjną lub podstawioną

> osobą i poszedł z tym do wk żeby auta się "pozbyć" mimo że faktycznie stoi nadal pod domem.

No dobra ale w jaki sposób sprzeda mi teraz auto skoro oficjalnie go nie ma. Przecież jak bym poszedł do wydziału komunikacji z taką umową to dobrali by mu się do kara.gif

Przyjmijmy że jakimś sposobem wycofał się z płacenia OC, to rozumiem że teraz idę do jakiegokolwiek ubezpieczyciela i wykupuje nową polisę bo stara byłe wycofana przez poprzedniego właściciela.I jest wszystko ok?

Napisano

gdzie jest napisane ze kupujacy musi placic zalegle OC? Wydaje mi się ze jest to raczej wada prawna za ktora kupujacy nie odpowiada, bo skad ma wiedziec ze poprzdnik nie placil. Dlatego w umowie powinno byc wszystko, nawet numer polisy i ty musisz ja wypowiedziec lub kontynuowac.

To jest cos jak podatek od gruntu, ktory kupujesz dzisiaj, a poprzedni wlasciciel nie placil podatku od niej.

Napisano

> No dobra ale w jaki sposób sprzeda mi teraz auto skoro oficjalnie go nie ma. Przecież jak bym

> poszedł do wydziału komunikacji z taką umową to dobrali by mu się do

> Przyjmijmy że jakimś sposobem wycofał się z płacenia OC, to rozumiem że teraz idę do jakiegokolwiek

> ubezpieczyciela i wykupuje nową polisę bo stara byłe wycofana przez poprzedniego właściciela.I

> jest wszystko ok?

Jeśli sprzedający nie ma aktualnego OC to musisz wykupić nowe OC w dniu zakupu.

Napisano

W obecnej chwili nie da się nie mieć OC. W momencie zakupu przechodzi ono na Ciebie, więc dobrze jest wiedzieć, gdzie było zawarte ostatnie opłacone OC. Zadzwonić tam, poinformować o zakupie auta i wypowiedzieć lub przepisać OC na siebie. Zapłacisz tylko za to, co dotyczy Ciebie od dnia zakupu. Za historę fundusz będzie ścigał poprzedniego właściciela ok.gif

Napisano

Nie. Ubezpieczasz na siebie, rejestrujesz i wio. ok.gif

Napisano

Model,

W obu przypadkach Ciebie nie dotyczą zaległości poprzedniego właściciela. W momencie kupna samochodów bierzesz OC na siebie od tej daty.

Jeśli miałbyś dodatkowe pytania, zachęcam do kontaktu poprzez oficjalny blog Link4 lub PW na forum.

Napisano

> Płacisz Ty, kupujący jest zobowiązany zapłacić zaległe oc.

Gdzie to wyczytałeś ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.