Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana gum wewnętrznych stabilizatora

Featured Replies

Napisano

Powiedzcie mi drodzy przyjaciele jak to wymienić smile.gif bo gumy już zanabyłem i czy obejdzie się bez prasy?? Wszelka pomoc bardzo przydatna:) Pacjent JTD

Napisano

> Powiedzcie mi drodzy przyjaciele jak to wymienić bo gumy już zanabyłem i czy obejdzie się bez

> prasy?? Wszelka pomoc bardzo przydatna:) Pacjent JTD

odkręcasz obejmy gumy i zmieniasz...bez prasy to się wymienia

Napisano
  • Autor

to znaczy , że moje obejmy się zapiekły:) trzeba będzie pomóc sobie młotkiem

Napisano

> odkreciłem a objema ani rusz....

To raczej nie jest takie proste.Owe gumy stanowią jeden element z całym stabilizatorem.Żeby je wymienić trzeba rozbić cienkim przecinakiem blachy opasające gumę bo są one połączone na prasie w miejscach gdzie przechodzą przez nie śruby do przykręcenia stabilizatora do sanek.

Dodam że dopiero przymierzam się do ich wymiany a opisany sposób przerabiałem w Lancii Lybra u brata,więc pewnie będzie to tak samo wykonane, zwłaszcza że niektórzy nawet kupują do Lybry gumy od Maryśki.

Napisano

> odkreciłem a objema ani rusz....

Podobno trza ciąć i spawać:D

Napisano

> Podobno trza ciąć i spawać:D

Trzeba ciąć metal i krzesać iskry :D

Napisano

Gumy kupuje się od IVECO DAILY na tył. Średnicę wewnętrzną trzeba dobrać poprzez pomiar średnicy drazka bo okazuje się ze są różne. U mnie cos około 21mm było w TD100 weekend. Jak się zkupi (koszt ok 20 zł za sztukę) trzba na szlifierce dopasować kształt do obejmy zależnie do modelu.

Całość wymienia się tak jak opisane w poście powyżej. Czyli Trzeba najpierw odkręcić a póżniej rozchylić jakimś przecinakiem te obejmy. Później ściagnąć je z drążka. Oczywiśie, trzeba rozpiąć też łączniki.

Jak się skręci z gumami od IVECo to będą na wieki wieków,.

Napisano

> Podobno trza ciąć i spawać:D

Ciąć trzeba w Marei (ale już bez spawania). W Bravo i Bravie sa skręcane.

Opisywał to Jackdob.

Po rozłączeniu obu połówek i wymianie gum wystarczy obejmy metalowe skręcić, bo śruba przechodzi na wylot i je ściąga.

Napisano

Hej Witam mam pytanie odnośnie tych gum (IVECO DAILY) czy dostane je w zwykłem motoryzacyjnym sklepie czy gdzieś w sklepie dla aut dostawczych ?? ja właśnie wczoraj zakupiłem i zamontowałem nowe łączniki stabilizatorów ( delfinki 40 zł za sztukę ) i co się okazuje ze podczas wymiany odkręcony łącznik przy ruszaniu w górę i dół stuka na gumach, które muszę musowo zakupić. Chętnie zakupię te IVECO DAILY tylko gdzie ich szukać Pozdro...

Napisano

Ja poszedłem do sklepu z częściami do aut osobowych i zamówiłem i na drugi dzień miałem.

Można poszukać w szukajce INTERCARSu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.