Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opel Astra II 2.0, X20XEV. Szybko się grzeje.

Featured Replies

Napisano

Witam,

Co może być powodem, że auto się szybko grzeje ? Po przejechaniu paru km na wskaźniku jest ok 90 stopni. Po przejechaniu ok 25 km trasą, gdy parkuję często włącza mi się wentylator. W postoju w korku, auto często dochodzi do prawie 100 stopni.

Wentylator się włącza, chłodnica gorąca.

Może ktoś coś poradzić?

Napisano

To są normalne objawy w tych temperaturach na dworze. A jak było rok temu w lecie?

Szukając dziury w całym wink.gif można jedynie doktoryzować się w tym:

> gdy parkuję często włącza mi się wentylator. W postoju w korku, auto często dochodzi do prawie 100 stopni.

Ile na wskaźniku kiedy parkujesz? Wiatrak ma się włączyć przy 100* lub 105* (nie wiem ile w Twoim przypadku i nie chce mi się sprawdzać, bo nie ma to większego znaczenia). Jeżeli na wskaźniku mniej, to albo termowłącznik w chłodnicy załącza wcześniej (czym bym się raczej nie przejmował lub dla spokojności wymienił wink.gif ) , albo wskaźnik oszukuje.

Pozdroofka

Napisano

z tego co pamięta z x14xe to TTTM.

AHA dzis odpalałem omege z x20x = 136KM i powiem ci ze zaraz po odpaleniu miała już polowe skali, a tylko stała na słońcu - pomijam ze 4 miechy nie ruszana grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> To są normalne objawy w tych temperaturach na dworze. A jak było rok temu w lecie?

> Szukając dziury w całym można jedynie doktoryzować się w tym:

> Ile na wskaźniku kiedy parkujesz? Wiatrak ma się włączyć przy 100* lub 105* (nie wiem ile w Twoim

> przypadku i nie chce mi się sprawdzać, bo nie ma to większego znaczenia). Jeżeli na wskaźniku

> mniej, to albo termowłącznik w chłodnicy załącza wcześniej (czym bym się raczej nie przejmował

> lub dla spokojności wymienił ) , albo wskaźnik oszukuje.

> Pozdroofka

Nie miałem tego problemu zeszłego lata. Znowu temperatury nie są jakieś wygórowane. Przy 16-18 stopniach na zewnątrz, dzieje się bardzo podobnie. Kiedyś gdy już zaparkowałem, sprawdzałem co jest nie tak. Zauważyłem, że woda się w układzie lekko gotuje. Strasznie bulgotało po odkręceniu korka płynu chłodzącego.

Wentylator włącza się przy niecałych 100stopniach na wskaźniku.

Napisano
  • Autor

> z tego co pamięta z x14xe to TTTM.

> AHA dzis odpalałem omege z x20x = 136KM i powiem ci ze zaraz po odpaleniu miała już polowe skali, a

> tylko stała na słońcu - pomijam ze 4 miechy nie ruszana

Jeśli TTTM, to OK. Wolałem spytać, żeby się nie okazało, że kiedyś zagotuje silnik i będę miał wtedy większe problemy.

Napisano

> Jeśli TTTM, to OK. Wolałem spytać, żeby się nie okazało, że kiedyś zagotuje silnik i będę miał

> wtedy większe problemy.

ale oczywiście kontroluj żeby np kiedyś nie padl ci termostat w pozycji zmaknięty - bo i takie numery sie zdarzą w samochodach.

Napisano

> Strasznie bulgotało po

> odkręceniu korka płynu chłodzącego.

To normalne, bo w układzie płyn ma często temp. sporo wyższą od 100*C. Zakręć dobrze korek i nie przejmuj się. I nie odkręcaj go na gorącym silniku, bo przy panującym nadciśnieniu możesz potraktować sobie ręce gejzerem.

Napisano
  • Autor

> To normalne, bo w układzie płyn ma często temp. sporo wyższą od 100*C. Zakręć dobrze korek i nie

> przejmuj się. I nie odkręcaj go na gorącym silniku, bo przy panującym nadciśnieniu możesz

> potraktować sobie ręce gejzerem.

Po przejechaniu 20-25km auto ma prawo nagrzać się do 100 stopni ?

To jest ok 10-15 min jazdy.

Napisano

> Po przejechaniu 20-25km auto ma prawo nagrzać się do 100 stopni ?

> To jest ok 10-15 min jazdy.

oczywiście,

Napisano

20-25 km? U mnie po przejechaniu 5 km wskazówka przekracza swoje normalne położenie, następnie spada poniżej tegoż i dźwiga się do normalnego położenia i tak zostaje. Co oznacza, że termostat "wymienił" płyn w chłodnicy. Sonda termiczna multimetru pokazuje wtedy temperaturę płynu 95*.

Pozdroofka

Napisano

> To jest ok 10-15 min jazdy.

To co to diesel jest czy benzyna cfaniaczek.gif 1/4 tego dystansu i juz powinno byc około 90-100

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.