Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lewe obroty silnika???

Featured Replies

Napisano

Witam Panów,

ostatnio 2 razy zdarzyło mi śię coś czego kiedyś doświadczałem tylko w maluchu - a mianowicie przy gaszeniu silnika wszedł on na "lewe" obroty.

Właściwie to od początku jak kupiłem asterkę to mi się wydawało, że dziwnie gaśnie ale te 2 razy to tak pożądnie.

Najpierw na stacji paliw - że aż pojechał z 40 cm do tyłu a ostatni raz wczoraj wieczorem - ja gasze - patrze a on chodzi i aż zaczynał się wkręcać - już chciałem go biegiem zdławić ale zgasł i to trwało z dobre 5 sekund.

Domyślam się, ża problem nie leży w "bo astry tak mają", zatem jak z punktu widzenia mechaniki jakie zachodzą zjawiska w silniku, że ten podczas końca pracy przeskakuje przez 0 i idzie w drugą stronę.

Nie wiem czy to istotne, ale jeśli to motorek to jest 1.6 8V 100km - C16SE z LPG.

Bardzo proszę o jakieś porady. panic.gif

Napisano

pierwszy problem - zmien temat na bardziej odpowiadający treści watku; tak aby dla potomnych coś zostało wink.gif

Napisano
  • Autor

> pierwszy problem - zmien temat na bardziej odpowiadający treści watku; tak aby dla potomnych coś

> zostało

ok..

Napisano

Wyłączenie silnika benzynowego z zapłonem iskrowym polega na wyłączeniu zasilania modułu wytwarzającego iskrę na świece. Przyczyn opisanych zjawisk szukałbym więc najpierw w stacyjce, która po prostu nie rozłącza, a później w innych urządzeniach, w których może dochodzić do zwarcia linii "30" z linią "15", np. manetka kierunkowskazów, przełacznik świateł i inne zawierające mechaniczne części przełaczające.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Wyłączenie silnika benzynowego z zapłonem iskrowym polega na wyłączeniu zasilania modułu

> wytwarzającego iskrę na świece.

No tak, ale czemu silnik zaczyąłby się obracać w przeciwnym kierunku? Jeżeli już to powinien pracować dalej normalnie

>Przyczyn opisanych zjawisk szukałbym więc najpierw w stacyjce

nie bo stacyjka i prąd przez nią płynący nie zmienia kierunku pracy silnika

> a później w innych urządzeniach, w których może dochodzić do

> zwarcia linii "30" z linią "15", np. manetka kierunkowskazów, przełacznik świateł i inne

> zawierające mechaniczne części przełaczające.

a tu to już wogóle nie wiem jakie to ma znaczenie?

Napisano

Zastanów się i pomyśl: skąd są iskry na świecach, jeśli wyłaczyłeś stacyjkę w pozycję "0"? GDZIEŚ musi byś zwarcie linii "30" i "15" -> albo w stacyjce, albo w innym miejscu. Tu leży przyczyna, że w ogóle silnik pracuje, a bez prądu nie powinien! A jak zachowują się kontrolki na zegarach? Jak przy włączonym, czy jak przy wyłączonym zapłonie? Pewnie tego nie zauwazyłeś...

A dlaczego silnik kręci się w przeciwnym kierunku? Może z powodu wyprzedzenia zapłonu i jednocześnie zbyt małych obrotów (bo już prawie stawał), aby po zapłonie tłok przeskoczył poza GMP, więc wrócił i zaczął kręcić się w drugą stronę... tylko tak mozna to wytłumaczyć.

Pozdr.

Napisano

Ja sądzę, że wina leży w instalacji LPG, po zgaszeniu przepuszcza LPG, no i wysoką temperaturę silnika, szczególnie świec.

Ja mam taki objaw czasami, ale lewe obroty łapie na jakieś 2 sekundy.

Ale, już mam sporo nalatane na świecach, no i parownik do wymiany.

PZDR VEN

Napisano

> Ja sądzę, że wina leży w instalacji LPG, po zgaszeniu przepuszcza LPG, no i wysoką temperaturę

> silnika, szczególnie świec.

Też tak myślę. Niech kol. unomaniak sprawdzi instalację, zwłaszcza szczelność zaworów, reduktora i mieszankę (czy nie jest zbyt uboga). Odbicie w silniku z rozrządem napędzanym paskiem i automatycznym napinaczem może się niefajnie skończyć.

Napisano

> zwłaszcza szczelność zaworów,

hm... o tym nie pomyślałem, od 2 lat w sumie i to coraz bardziej zauważalnie stuka mi jeden kompensator i w sumie w tym czasie była pierwsza wymiana parownika i to się zbiegło z pierwszymi "lewymi" obrotami po zgaszeniu zapłonu.

>Odbicie w silniku z rozrządem napędzanym paskiem i

> automatycznym napinaczem może się niefajnie skończyć.

Dlatego pierwsze "lewe" obroty po zgaszeniu zapłonu sugerują mi wymianę:

- filtra powietrza

- zregenerowanie LPG

- regulacja LPG

- świece

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> Ja sądzę, że wina leży w instalacji LPG, po zgaszeniu przepuszcza LPG, no i wysoką temperaturę

> silnika, szczególnie świec.

> Ja mam taki objaw czasami, ale lewe obroty łapie na jakieś 2 sekundy.

> Ale, już mam sporo nalatane na świecach, no i parownik do wymiany.

> PZDR VEN

No właśnie wczoraj byłem u mechaniaka i stwierdził (ale po opisie słownym) że jest źle ustawiony gaz.

Wczoraj wnikliwie obserwowałem zachowanie silnika i tak:

1. jak chodzi na benie to jest ok.

2. jak na gazie i ma temp. 95 stopni i powyżej to tylko wówczas występuje ów zjawisko

3. gaz jest napewno "dziwnie" (nie mówię że źle) bo jak np. jade ok 30km/h na luzie i wrzuce 3. bieg i dodaje gazu to wogóle nie reaguje -zresztą nawet jak ruszam z 1 z miejsca to też nie ma siły( mocy) dopiero jak dojdzie do 2 tys. obrotów to idzie i ciągnie tak do ok.4200 i zaczyna lekko szarpać jakby miał za mało gazu.

Na benie wszystko jest ok - ciągnie płynnie od 1000 do 6000 obrotów.

Reasumując też myśle aby podjechać na regulację gazu, ale ostatnio czytałem w AŚ, że gaz należy regulować mając sondę pomiarową spalin w tłumiku bo można zrobić tak, ż eauto będzie chodziło dobrze a jednak coś będzie nie tak i może wówczas być zwiększona temp. w cylindrach - co z biegiem czasu doprowadziłoby do uszkodzenia zaworów, głowicy ect.

Co wy na to niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> czy ty aby nie za duzo czytasz tego AŚ

Powiem tak - też kiedyś uważałem że jak autko świetnie chodzi na gazie to jest lepiej niż jakieś tak kompy, pomiary spalin ale fakt jest faktem, że moim uno na gazie zrobiłem ~90.000km i 5 razy uszczelkę pod głowicą robiłem - to może jednak coś w tym jest? Wolę zapytać.

Napisano

> 1. jak chodzi na benie to jest ok.

Czyli silnik i reszta jest ok.

> 2. jak na gazie i ma temp. 95 stopni i powyżej to tylko wówczas występuje ów zjawisko

To już to powinno Cię naprowadzić na ślad w poszukiwaniach problemu.

> Na benie wszystko jest ok - ciągnie płynnie od 1000 do 6000 obrotów.

Dokładnie ten silniczek powinien ciągnąć od dołu, a na pewno powyżej 1000 rpm wykres z momentem idzie ładnie do góry.

> Reasumując też myśle aby podjechać na regulację gazu, ale ostatnio czytałem w AŚ,

Jak kolega radził - nie czytaj, aż tak dużo AŚ.

Ale aby wszystko było prawilnie faktycznie powinno się ustawiać na analizatorze spalin, jeżeli instalacja gazowa jest I lub II generacji spokojnie można oprzeć się na odczycie z sondy lambda i będzie ok.

Ja w swoim wozie jeżdżę już ponad 125 kkm na gazie i ani razu nie musiałem wymieniać UPG,a regulacja zawsze była robiona przez gaziarza na podstawie odczytu z lambdy.

A to co oni pisali w AŚ, chodziło zapewne aby mieszanka nie była za bogata gdyż zwiększa się temperatura spalania co prowadzi do wypalania gniazd zaworów.

Jeżeli auto zacznie Ci się szybciej zbierać na LPG niż na NoPb musisz (albo i nie, lekkie odchyły są dopuszczalne) wyregulować jeszcze raz instalacje gazową.

PZDR VEN

Napisano

> od 2 lat w sumie i to coraz bardziej zauważalnie stuka mi jeden

> kompensator

Ale ja miałem na myśli zawory na drodze gazu. Może źle się wyraziłem. Wspomniałeś, że gaz może przeciekać do silnika. Ja to tylko potwierdziłem wink.gif.

Napisano

> Wspomniałeś, że gaz może

> przeciekać do silnika. Ja to tylko potwierdziłem .

Wiem, wiem domyśliłem się, a dokładniej chodzi o elektrozawór umieszczony na parowniku... ale ja poszedłem dalej za kolektor dolotowy i czy wadliwy zawór może powodować dopływ mieszanki do komory spalania?

PZDR VEN

Napisano

Pewnie, że może. Tyle, że wtedy działa to raczej w drugą stronę. Palące się w cylindrze paliwo przedostaje się do kolektora i powoduje zapłon mieszanki. Czym się to kończy wiadomo.

O braku kompresji nie wspomnę wink.gif.

Napisano

> O braku kompresji nie wspomnę .

No to faktycznie źle to powiązałem....

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> Jak kolega radził - nie czytaj, aż tak dużo AŚ.

> Ale aby wszystko było prawilnie faktycznie powinno się ustawiać na analizatorze spalin, jeżeli

> instalacja gazowa jest I lub II generacji spokojnie można oprzeć się na odczycie z sondy

> lambda i będzie ok.

Ale jak to odczytać? Ze wskaźników na liczniku czy trza coś podłączyć hmm.gif

> A to co oni pisali w AŚ, chodziło zapewne aby mieszanka nie była za bogata gdyż zwiększa się

> temperatura spalania co prowadzi do wypalania gniazd zaworów.

Pewnie tak

> Jeżeli auto zacznie Ci się szybciej zbierać na LPG niż na NoPb musisz (albo i nie, lekkie odchyły

> są dopuszczalne) wyregulować jeszcze raz instalacje gazową.

tak właśnie miałem w Uno but.gifbokser.gif270635636-JUMP2.gif

Napisano

> A to co oni pisali w AŚ, chodziło zapewne aby mieszanka nie była za bogata gdyż zwiększa się

> temperatura spalania co prowadzi do wypalania gniazd zaworów.

Prawda, aczkolwiek temperatura spalania wzrasta na zbyt ubogiej mieszance. Bogata mieszanka nagrzewa katalizator bo dopalają się tam resztki paliwa i można go tak uszkodzić, czyli też źle.

Acha, a czy AŚ może pisał że jazda na benzynie też uszkadza głowicę i zawory? W Astrach następuje to średnio po przejechaniu 400-500 kkm grinser006.gif

Napisano

> Ale jak to odczytać? Ze wskaźników na liczniku czy trza coś podłączyć

No najlepiej zakupić, bądź zmontować sobie tester sondy lambda, bądź można zakupić interfejs do ustawiania i odczytywania wskazań instalacji LPG, ale to zależne jest od wersji instalacji.

PZDR VEN

Napisano

> Prawda, aczkolwiek temperatura spalania wzrasta na zbyt ubogiej mieszance. Bogata mieszanka

> nagrzewa katalizator bo dopalają się tam resztki paliwa i można go tak uszkodzić, czyli też

> źle.

No wiedziałem, że albo ubogo to za gorąco albo za bogato to gdzie indziej gorąco po prostu pomyliłem, ale dobrze, że kolega poprawił mnie ok.gif

PZDR VEN

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.