Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem ze skrzynią 1.9 Mjet 120 KM

Featured Replies

Napisano

Witam Panowie,

Czy ktoś z Was spotkał się z problemem zablokowanej skrzyni w w/w modelu. Otóż zablokowała mi się w ten sposób, że mogę wrzucić jedynie trzeci bieg. Po dłuższym siłowaniu z lewarkiem udało się wrzucić inne biegi, lecz lewarek chodzi bardzo ciężko i nieprecyzyjnie. Jakoś udało mi się w ten sposób dojechać do domu siłując się z biegami (na szczęście usterka objawiło się blisko od miejsca zamieszkania). Teraz znowu się zablokowała w sposób opisany wyżej.

Auto na szczęście na gwarancji.

Wie ktoś co mogło się zepsuć, wybierak, wodziki ?

Napisano

> Witam Panowie,

> Czy ktoś z Was spotkał się z problemem zablokowanej skrzyni w w/w modelu. Otóż zablokowała mi

> się w ten sposób, że mogę wrzucić jedynie trzeci bieg. Po dłuższym siłowaniu z lewarkiem udało

> się wrzucić inne biegi, lecz lewarek chodzi bardzo ciężko i nieprecyzyjnie. Jakoś udało mi się

> w ten sposób dojechać do domu siłując się z biegami (na szczęście usterka objawiło się blisko

> od miejsca zamieszkania). Teraz znowu się zablokowała w sposób opisany wyżej.

> Auto na szczęście na gwarancji.

> Wie ktoś co mogło się zepsuć, wybierak, wodziki ?

Padło sprzęgło. Sprzęgło wciskasz, słychać jak wysprzęgla przy włączonym silniku, a nie można biegu wrzucić. Przy wyłączonym silniku żadnego problemu nie ma.

Miałem to samo po gwarancji przy przebiegu 38.000 km. Standard w 1.9 120 KM. Sprzęgło wygląda jak nowe, a nie działa. Nie pozwól na założenie innego sprzęgła, bo inne Valeo z Intercarsu za 800 zł stały koło Valeo i padają po 100 km.

Fiat wie co robi, bo sprzęgło do tego silnika kosztuje 1500 zł i nie ma zamiennika. A do innych silników są regenerowane za 800 zł.

Napisano

> Jaki standard...???

A taki standard, że w moim ASiO robili 4 1.9 120 KM z takim samym objawem. Valeo z Intercarsu ujechało pani 100 km i ściągali ją do serwisu na lawecie.

Chłopaki 4 razy wkładali i wyjmowali skrzynię, bo sprzęgło było identyczne jak nowe z półki i nie działało. Po włożeniu nowego problemu nie ma. To jest moja opinia, ale podejrzewam, że coś jest nie tak ze skrzynią i ona rozsadza te sprzęgła. A według mnie jest to identyczne sprzęgło co do 1.9 150 KM, bo będę prawdopodobnie przekładał u siebie skrzynkę na 6 biegową. Ewentualnie dwumas w tych silnikach coś nie działa jak powinien.

Napisano

> A taki standard, że w moim ASiO robili 4 1.9 120 KM z takim samym objawem. Valeo z Intercarsu

> ujechało pani 100 km i ściągali ją do serwisu na lawecie.

> Chłopaki 4 razy wkładali i wyjmowali skrzynię, bo sprzęgło było identyczne jak nowe z półki i nie

> działało. Po włożeniu nowego problemu nie ma.

To widocznie jakieś czary tam się dzieją i może jeździsz w polu cieków wodnych.. bo ja tu nie słyszałem a takich przypadkach takiego "standardu"choć dopytywałem się u zaprzyjaźnionego pracownika serwisu ASO w Warszawie.

Aha... skoro włożyli nowe i 4x musieli wyjmować i wkładać skrzynię to może nie potrafią tego poskładać lub wcale nie uszkodzone sprzęgło było przyczyną a coś o wiele tańszego tylko nie potrafią się przyznać bo potrafią tylko wymieniać.....

Napisano

> To widocznie jakieś czary tam się dzieją i może jeździsz w polu cieków wodnych.. bo ja tu nie

> słyszałem a takich przypadkach takiego "standardu"choć dopytywałem się u zaprzyjaźnionego

> pracownika serwisu ASO w Warszawie.

> Aha... skoro włożyli nowe i 4x musieli wyjmować i wkładać skrzynię to może nie potrafią tego

> poskładać lub wcale nie uszkodzone sprzęgło było przyczyną a coś o wiele tańszego tylko nie

> potrafią się przyznać bo potrafią tylko wymieniać.....

Czytaj ze zrozumieniem. Wkładali 4x do jednego auta, bo sprzęgło wyglądało na dobrze działające, a nie bo nie potrafili założyć. Skoro w moim ASiO serwisowali w sumie 5 samochodów z tą samą przypadłością, to jak mniemam coś jest na rzeczy... A dziwne też jest że tylko do tego silnika sprzęgło kosztuje 1500 zł i nie ma regenerowanego...

Jak padnie to się dowiesz. Nie będziesz mógł wrzucić biegu. Żadnego skrzeczenia, dziwnych dźwięków. Po prostu nie i koniec. A dla rozwiania wątpliwości. Sprzęgło padło jak jechała moja żona i, tak samo jak setki innych razy, zmieniała bieg na niższy.

Jak poznasz budowę sprzęgła to dowiesz co tam takiego "tańszego" może paść. Nie ma co paść przy takich objawach. Wysprzęglik i inne podzespoły objawiają się zupełnie inaczej.

Napisano

> No właśnie... przeczytaj ze zrozumieniem to co napisałem

Cieków wodnych nie mam. A "zaprzyjaźnionych" mechaników też mam. Niektórzy nie wiedzą jakie auto właśnie serwisują.

PS. Wyjmowałeś kiedyś skrzynię z auta i sprzęgło?. Bo ja wielokrotnie i wiem jak to wszystko działa. Cena sprzęgła też nie jest przypadkowa. Jak nie padło u ciebie, to się ciesz. Bo z robotą, bez rabatu zapłacisz 2500 zł.

Napisano

> To wszystko wyjaśnia

Skończ te swoje durne wywody niemające ŻADNEGO związku z tematem. W każdym temacie zabierasz głos, a pływasz jak młody pelikan i czekasz na odpowiedzi innych.

Jeśli ma te objawy co napisałem, to gościowi padło sprzęgło i koniec tematu. U mnie i 4 innych autach objaw był ten sam, a skrzynię rozbierał gościu, który wygrywa konkursy Fiata odnośnie mechaniki i lata sobie po świecie na wycieczki za wygrane w tychże konkursach. Więc wiedzę jakąś posiada, bo nie sądzę, aby Fiat nagradzał debili za to że przyjechali.

Poza tym widziałem swoje sprzęgło wyjęte z auta i nowe z zamówienia. Gdyby nie to, że położył mi je na opakowaniu, to nie poznałbym które jest które. Słoneczko przy nacisku sprężynowało tak samo w obu, tarcze nie były starte. I tak wyglądało w każdym z aut.

Na konkursach lakierniczych ci co wygrywają malują lepiej niż roboty na linii produkcyjnej. Więc niech to da ci do myślenia i rozjaśni temat.

Napisano

> Skończ te swoje durne wywody niemające ŻADNEGO związku z tematem.

Nie mam zamiaru tracić czasu na bijatyki z Tobą. Może i padło mu sprzęgło bo padają w wielu autach różnych marek.

I skończ z tym pretensjonalnym tonem, że jak Tobie się to przydarzyło to znaczy, że padają jak muchy we wszystkich tych modelach nagminnie i jest to wada modelu - może coś co Cię spotkało wynika z tego, ze jesteś szczęściarzem.

Napisano

Jeśli poleciało w 5 autach to raczej nie jest to przypadek. Szerokości, przyczepności życzę. Zaraz napiszesz, że olej w skrzyni biegów miał za małą lepkość.

Nie wiesz ile niespodzianek może przydarzyć się jeszcze w tym aucie. Ale nie będę cię oświecał. Żyj sobie w szczęściu, że u ciebie nic nie poleciało. Widać twoje auto składała dzienna zmiana na której była kontrola jakości.

Nie kłócę się tylko dłubię troszkę przy swoim Bravo i różnym ludziom naprawiam różne części, za które ASiO ceni setki złotych.

Napisano

> Zaraz napiszesz, że olej w skrzyni biegów miał za małą lepkość.

No właśnie.. Ty lepiej wiesz co powiedzą inni niż oni sami.

Też życzę powodzenia.

Napisano

> A taki standard, że w moim ASiO robili 4 1.9 120 KM z takim samym objawem. Valeo z Intercarsu

> ujechało pani 100 km i ściągali ją do serwisu na lawecie.

> Chłopaki 4 razy wkładali i wyjmowali skrzynię, bo sprzęgło było identyczne jak nowe z półki i nie

> działało. Po włożeniu nowego problemu nie ma. To jest moja opinia, ale podejrzewam, że coś

> jest nie tak ze skrzynią i ona rozsadza te sprzęgła. A według mnie jest to identyczne sprzęgło

> co do 1.9 150 KM, bo będę prawdopodobnie przekładał u siebie skrzynkę na 6 biegową.

> Ewentualnie dwumas w tych silnikach coś nie działa jak powinien.

A po co Ci skrzynia 6'ka??

Napisano

> Czytaj ze zrozumieniem. Wkładali 4x do jednego auta, bo sprzęgło wyglądało na dobrze działające, a

> nie bo nie potrafili założyć. Skoro w moim ASiO serwisowali w sumie 5 samochodów z tą samą

> przypadłością, to jak mniemam coś jest na rzeczy... A dziwne też jest że tylko do tego silnika

> sprzęgło kosztuje 1500 zł i nie ma regenerowanego...

tia... wszędzie tylko przekręty i chcą biednych ludzi na kasę robić... A mi dzisiaj strzeliło 55kkm... a DPF, skrzynia i inne EGR'y ani myślą dawać o sobie znać IThankYou.gif

Napisano

> Skończ te swoje durne wywody niemające ŻADNEGO związku z tematem. W każdym temacie zabierasz głos,

> a pływasz jak młody pelikan i czekasz na odpowiedzi innych.

Panowie to, że się nie szanujecie to jedno a to jesteście na technicznym to sprawa druga - więcej sugestii z mojej strony nie będzie czerwona.gif

Napisano

> tia... wszędzie tylko przekręty i chcą biednych ludzi na kasę robić... A mi dzisiaj strzeliło

> 55kkm... a DPF, skrzynia i inne EGR'y ani myślą dawać o sobie znać

55kkm to spoko luz zlosnik.gif zabawa zaczyna się po 100kkm grinser006.gif

ps. tak samo jak kolega mówiłem...

Napisano

> A po co Ci skrzynia 6'ka??

Na autostradzie szkoda męczyć silnika jadąc 130 km/h i prędkość obrotowa silnika 2400 obrotów, kiedy może być 1900 smile.gif. Jak mi wpadnie coś ciekawego w ręce to zamienię, ale specjalnie szukał nie będę.

Napisano

> Panowie to, że się nie szanujecie to jedno a to jesteście na technicznym to sprawa druga - więcej

> sugestii z mojej strony nie będzie

Ja odpowiadałem jak najbardziej technicznie i wyjaśniałem w czym problem i skąd się bierze oraz jak go rozwiązać mając doświadczenie w tej kwestii.

Napisano

> Miałem to samo po gwarancji przy przebiegu 38.000 km. Standard w 1.9 120 KM.

Weź nie strasz facepalm%5B1%5D.gifzlosnik.gif

Napisano

> Nie wiesz ile niespodzianek może przydarzyć się jeszcze w tym aucie.

1. Dokładnie tyle ile w każdym innym - uwaga ściśle techniczna.

2. Abyś nabrał trochę więcej dystansu przeczytaj jakie problemy mają inni: http://vwszrot.pl

Napisano

> Witam Panowie,

> Czy ktoś z Was spotkał się z problemem zablokowanej skrzyni w w/w modelu. Otóż zablokowała mi

> się w ten sposób, że mogę wrzucić jedynie trzeci bieg. Po dłuższym siłowaniu z lewarkiem udało

> się wrzucić inne biegi, lecz lewarek chodzi bardzo ciężko i nieprecyzyjnie. Jakoś udało mi się

> w ten sposób dojechać do domu siłując się z biegami (na szczęście usterka objawiło się blisko

popatrz tutaj

u mnie skonczylo sie na wymianie sprzegla na gwarancji

Napisano

> Witam Panowie,

Patrząc na problem analitycznie to gdyby był problem ze sprzęgłem to nie dałoby się włożyć żadnego biegu lub wchodziłyby ze zgrzytami ale jeśli lewarek chodzi ciężko to może być problem z linkami lun z czymś w samej skrzyni biegów.

Napisano

> Patrząc na problem analitycznie to gdyby był problem ze sprzęgłem to

mialem problem ze sprzeglem i zostalo wymienione

> nie dałoby się włożyć żadnego biegu

dawalo sie

> lub wchodziłyby ze zgrzytami

czasami tak, czasami nie

> ale jeśli lewarek chodzi ciężko to może być problem z

> linkami lun z czymś w samej skrzyni biegów.

jak widac na moim przykladzie, gdzie tez podejrzewalismy linki, wodziki, skrzynie itp (i tez wtedy pisales ze TTTM) - winowajca byl docisk sprzegla i (w efekcie) zniszczona tarcza.

Napisano

> mialem problem ze sprzeglem i zostalo wymienione

> dawalo sie

> czasami tak, czasami nie

> jak widac na moim przykladzie, gdzie tez podejrzewalismy linki, wodziki, skrzynie itp (i tez wtedy

> pisales ze TTTM) - winowajca byl docisk sprzegla i (w efekcie) zniszczona tarcza.

Ale czytając opis autora nie widzę informacji o zgrzytach a to pierwszy bardzo brutalny objaw, którego nie sposób nie zauważyć..

Napisano

> 55kkm to spoko luz zabawa zaczyna się po 100kkm

> ps. tak samo jak kolega mówiłem...

do stówy mam nadzieję że już nie będę o nim pamiętał hehe.gif

Napisano

> 1. Dokładnie tyle ile w każdym innym - uwaga ściśle techniczna.

> 2. Abyś nabrał trochę więcej dystansu przeczytaj jakie problemy mają inni: http://vwszrot.pl

Przepraszam, że na technicznym!!!

Człowieku,czy Ty masz jakiś kompleks? Coś się tak uparł na tego jednego właściciela passata i to jeszcze sprowadzanego od dziadka z niemiec. Gość pisze, że ma przebieg 300tys km,a pytanie na ile jest autentyczny... Tak w ogóle ,to czytanie ze zrozumieniem naprawdę nie boli...więc przeczytaj dokładnie co ten gość tam wypisuje, a potem umieszczaj linki. Co dają takie posty na technicznym jak wrzucenie linku, że komuś się vw psuje? sciana.gif

Skoro to jest typowa usterka przy tej skrzyni to walcz o zwrot kosztów naprawy lub chociaż o partycypację ze strony FAPu.

Napisano

> Przepraszam, że na technicznym!!!

> Człowieku,czy Ty masz jakiś kompleks? Coś się tak uparł na tego jednego właściciela passata

Nie to Tyś się uparł i chyba masz kompleksy... Ja się na nikogo nie uparłem i nic nie mam do VW ale tylko chciałem pokazać, ze inne auta też się psują... tylko tyle i aż tyle.

Przepraszam, że na technicznym odpowiadam na takie pierdy ale wymagało to sprostowania.

Pozdrawiam

Napisano

> Patrząc na problem analitycznie to gdyby był problem ze sprzęgłem to nie dałoby się włożyć żadnego

> biegu lub wchodziłyby ze zgrzytami ale jeśli lewarek chodzi ciężko to może być problem z

> linkami lun z czymś w samej skrzyni biegów.

To wytłumacz takie zachowanie:

Włączony silnik, włączone sprzęgło - lewarek musisz wcisnąć na maksa, prawie do jego złamania, aby wrzucić jakikolwiek bieg, zgrzytów nie ma.

Wyłączony silnik, włączone sprzęgło - biegi wchodzą bez żadnego problemu.

Od razu mówię, że mechanior, magik od skrzyń biegów - nie znam lepszego - rozebrał całą skrzynię na części pierwsze, złożył. W skrzyni żadnego problemu. Dociski, wysprzęgliki, wodziki i inne choinki wymieniane, kombinowane. Strata prawie dwóch tygodni z wyjmowaniem i wkładaniem skrzyni do auta. Włożenie nowej tarczy z pudełka rozwiązuje problem. A tarcza wygląda jak nówka, jedynie widać ślady na miejscu, gdzie docisk pracuje na słoneczku.

Więc gdzie tu jest jakaś z twoich wymyślonych przyczyn?. Widziałeś kiedykolwiek skrzynię biegów od środka?. Jeśli nie to obejrzyj i poznasz zasadę działania. Przy normalnej jeździe po ok. 100.000 - 150.000 km w większości skrzyń lecą synchronizatory, zwłaszcza w jeździe miejskiej, bo wykonują ciężką pracę. I to jest jedyne co przy skrzyni może polecieć. Reszta to sprzęgło, docisk i wysprzęglik. One przenoszą moc z wału korbowego na półosie.

Poleci wysprzęglik to pedał wpadnie do podłogi, docisk rozwala tarczę sprzęgła. I tu nic więcej nie ma prawa się wydarzyć....

Napisano

Może to co napiszę nie będzie do końca techniczne i za to przepraszam ale to ważne i może wiele wyjaśnić.

bravoemotionmjt: spokojnie... zastanawiałem się nad przyczynami naszych nieporozumień i z mojej strony denerwuje mnie u Ciebie zacietrzewienie brak refleksji i trzeźwego spojrzenia. Poznałem Cię osobiście i Twoją piękną żonę i wiem, że jesteście miłymi, na poziomie ludźmi... ale z pewnymi tezami, ktore piszesz ah-hoc nie mogę się zgodzić. Na pewno nie poważam tego, że to mogło się u Ciebie zepsuć (współczuję), ani tego, ze mogło się przydarzyć kilku innym osobom i może nawet mnie (nie daj Bóg) się przydarzy ale czytając dwa-trzy fora NB to na setkę (może więcej) zarejestrowanych użytkowników spotkało to może ze 3 osoby. Ale uważam, że nie są uprawnionymi Twoje tezy, że to wada fabryczna auta zwłaszcza, że Fiat w NB nie wkłada sprzęgieł przez siebie wyprodukowanych ale firm, które dostarczają te elementy do wielu innych marek aut. Przytaczając przykład tego Passata chciałem Ci pokazać, że podobne przykłady złej jakości i usterek występuję i w innych autach. rozumiem, ze ten passat mógł mieć nieudokumentowany przebieg ale pomyśl.. jaki przebieg mogło mieć auto 3letnie (gdy je kupował)... 2-3 mln?

Spójrz tu gdzie inne auta też mają jakieś wrodzone problemy!

I na koniec, proszę Cię ... nie denerwuj się gdy ja lub ktoś inny ma inne, polemiczne zdanie, nikt nie jest Twoim wrogiem cool.gif

Pozdrawiam: Piotr

Napisano

Sprzęgła dla Fiata Bravo są produkowane przez Valeo. Za czasów Punto II w okolicach 2005 roku miałem wymieniane sprzęgło przy okazji problemów z łożyskiem pierwszego i wstecznego biegu.

Sprzęgło szarpało, nierównomiernie 'brało'. Po wizycie z reklamacją w ASiO zostałem zaprowadzony do nowego Punto II po liftingu, dostałem kluczyk i padła prośba o sprawdzenie nowego auta. W nowych też było walnięte sprzęgło, a serwis twierdził, że teraz tak fabryka wkłada.

Po 3 miesiącach zadzwonił kierownik i mówi, że wymienił u siebie w swoim Punto sprzęgło, ma ten sam problem i okazało się, że dostawca wypuścił bubel na rynek. I mam za pół roku przyjechać, a to sprzęgło przypalić i przez kilkaset kilometrów będzie działało.

Po co to piszę?. Po to, aby uzmysłowić, że nie jest to pierwsza wpadka dostawcy Fiata ze sprzęgłami, jak mniemam księgowość Fiata i dostawcy działa na najwyższych obrotach. Nie kłócę się z nikim, bo nie ma o co. Wiem co w moim wymieniłem i dlaczego. Nie jestem ani drugim Hołowczycem ani emerytem, którzy katują auta na swój sposób. Staram się przekazać wiedzę, a nie kombinować co tu mogło się stać na zasadzie "co mi kula powie". Stwierdzam co było robione w serwisie, w jaki sposób, kto, z jakim skutkiem. W serwisach też są ludzie - pasjonaci, którzy potrafią dłubać w skrzyni biegów całe dnie. Mnie pasjonują kabelki i wszelkie instalacje elektryczne, a jak założyłem nagrzewnicę i ostatnio lusterka elektrycznie składane sam tworząc od podstaw wiązki elektryczne, cieszyłem się jak dziecko. W serwisie mechanik też chciał rozwiązać problem mój i 4 innych właścicieli Bravo. Siedział po godzinach, bo ... chciał wyjaśnić problem.

Zawsze można pojechać do ASiO, które wymieni płyn hamulcowy, odpowietrzy wspomaganie sprzęgła, wymieni wysprzęglik, pedał sprzęgła, pompę wspomagania, a na koniec docisk i sprzęgło w sumie za ... 6000 zł.

Nie interesują mnie wieśwageny ani inne auta. Widzę, że każda chęć pomocy i napisania brutalnej prawdy jest bolesna, i za wszelką cenę ktoś liczy na to, że stało się coś innego. Niestety, powoli kończę z pomocą na jakimkolwiek forum. Bo nie warto.

Admin, przepraszam za chwilę refleksji.

Napisano
  • Autor

Witam ponownie,

Więc nie wiem jak to sie stało ale po drugim zablokowaniu udało sie ponownie sila odblokować lewarek i jak reka odjal ... od tego czasu skrzynia chodzi normalnie ...

Nie mam pojęcia co to mogło być ... Obserwuje dalej i bede pisal jak znowu cos sie wysra ... smile.gif

Napisano

> Witam ponownie,

> Więc nie wiem jak to sie stało ale po drugim zablokowaniu udało sie ponownie sila odblokować

> lewarek i jak reka odjal ... od tego czasu skrzynia chodzi normalnie ...

> Nie mam pojęcia co to mogło być ... Obserwuje dalej i bede pisal jak znowu cos sie wysra ...

Odpowiedz proszę czy problem z zablokowaniem/kłopotem z ze zmianą biegów występuje tylko na włączonym silniku czy na wyłączonym także?

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Odpowiedz proszę czy problem z zablokowaniem/kłopotem z ze zmianą biegów występuje tylko na

> włączonym silniku czy na wyłączonym także?

Problem ten występował na właczonym i wyłaczonym silniku ... zniknal samoistnie ... to jest najwieksza zagadka smile.gif

Napisano

> Problem ten występował na właczonym i wyłaczonym silniku ... zniknal samoistnie ... to jest

> najwieksza zagadka

A zatem lansowany przez kolegę bravoemotionmjt problem sprzęgła nie ma znaczenia.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.