Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Napinacz paska rozrządu dziwne zachowanie?

Featured Replies

Napisano

Witam!

Dziś zabrałem się za wymianę rozrządu w mojej AG silnik X16XEL. Zauważyłem, że podczas obracania wałem korbowym wskaźnik napięcia napinacza paska przesuwa się od pozycji luźny, do pozycji maksymalnie napięty w zależności od pozycji wału korbowego, a w szczególności od tego, czy obracając pokonujemy większy lub mniejszy opór sprężania i pewnie też mniejszy: krzywek WR.

Zdjęcie poglądowe:

285061366-napinaczG.JPG

Po ustawieniu w pozycję montażową napinacz ustawia się w pozycję "used", czyli ok.

Moje pytanie brzmi, czy zachowanie napinacza podczas obracania wałem jest normalne, czy to u mnie są jakieś zwiększone, zmienne opory, powodujące szarpanie paska rozrządu? A może to pompa wody daje takie zmienne opory?

Pozdr.

post-65098-14352513056903_thumb.jpg

Napisano

Jak zmieniałem rozrząd w X16SZ to napinacz zachowywał się identycznie. Też się trochę dziwiłem. Ale zrobiłem już z 10.000 km po wymianie i jest ok.

Napisano

> Witam!

> Dziś zabrałem się za wymianę rozrządu w mojej AG silnik X16XEL. Zauważyłem, że podczas obracania

> wałem korbowym wskaźnik napięcia napinacza paska przesuwa się od pozycji luźny, do pozycji

> maksymalnie napięty w zależności od pozycji wału korbowego, a w szczególności od tego, czy

> obracając pokonujemy większy lub mniejszy opór sprężania i pewnie też mniejszy: krzywek WR.

> Zdjęcie poglądowe:

> Po ustawieniu w pozycję montażową napinacz ustawia się w pozycję "used", czyli ok.

> Moje pytanie brzmi, czy zachowanie napinacza podczas obracania wałem jest normalne, czy to u mnie

> są jakieś zwiększone, zmienne opory, powodujące szarpanie paska rozrządu? A może to pompa wody

> daje takie zmienne opory?

> Pozdr.

Generalnie odpowiedz na twoje pytanie jest w twoim pytaniu zlosnik.gif po wykręceniu świec wahania zanikaja waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> po wykręceniu świec wahania zanikaja

No właśnie, że nie. Po wykręceniu świec (nie wytrzymałem, żeby nie sprawdzić!) wał korbowy obraca się lżej, ale też momentami nieregularnie stawia opór, a momentami pomaga się obracać. Napinacz zachowuje się, jak opisałem.

Pozdr.

Napisano

> No właśnie, że nie. Po wykręceniu świec (nie wytrzymałem, żeby nie sprawdzić!) wał korbowy obraca

> się lżej, ale też momentami nieregularnie stawia opór, a momentami pomaga się obracać.

> Napinacz zachowuje się, jak opisałem.

> Pozdr.

hmm.gif Powiem ci szczerze ze nigdy nie zastanawiałem sie nad tym zlosnik.gif ale gdy cos mi nie pasuje to zakładam koło pasowe i odpalam bez osłon i wtedy po rozgrzaniu wachania sa minimalne

Napisano
  • Autor

Bez osłon rozrządu nigdy nie uruchomię silnika - czytałem post kolegi, który to zrobił i pech chciał, że wiaterek przygnał mu pod samochód foliową torbę jednorazową, która wkręciła się w elementy rozrządu - nastąpiło zerwanie paska i.... wiadomo, co dalej. Widziałem fotki.

Ale tak sobie myślę, że podczas normalnej pracy i dużej prędkości obrotowej napinacz nie luzuje się tak bardzo, bo:

- silnik obraca się równomiernie z płynnie zmieniającą się prędkością obrotową, a ja kręciłem WK z przerwami, na wybranie grzechotki

- przy dużej prędkości po momencie luzu, następuje szybko normalny opór WR i napinacz nie nadąża

Pozdr.

Napisano

> Bez osłon rozrządu nigdy nie uruchomię silnika - czytałem post kolegi, który to zrobił i pech

> chciał, że wiaterek przygnał mu pod samochód foliową torbę jednorazową, która wkręciła się w

> elementy rozrządu - nastąpiło zerwanie paska i.... wiadomo, co dalej. Widziałem fotki.

Nie panikuj zlosnik.gif sa tacy co tysiące km zrobili bez osłon grinser006.gif

ale osobiście znam jednego zlosnik.gifzlosnik.gif co mu palec wskazujący przeleciał po górnym kółku pod paskiem grinser006.gif Kur... troche bolało zlosnik.gif

> Ale tak sobie myślę, że podczas normalnej pracy i dużej prędkości obrotowej napinacz nie luzuje się

> tak bardzo, bo:

> - silnik obraca się równomiernie z płynnie zmieniającą się prędkością obrotową, a ja kręciłem WK z

> przerwami, na wybranie grzechotki

> - przy dużej prędkości po momencie luzu, następuje szybko normalny opór WR i napinacz nie nadąża

> Pozdr.

Dokładnie jest tak jak piszesz waytogo.gif

Napisano

> Ale tak sobie myślę, że podczas normalnej pracy i dużej prędkości obrotowej napinacz nie luzuje się tak bardzo.

Akurat się przyglądałem po wymianie rozrządu i powiem, że napinacz pracował cały czas. Przy większych obrotach z większą częstotliwością się wychylał i tyle.

Jak sama nazwa wskazuje do tego jest przeznaczony więc niema się co przejmować.

Napisano
  • Autor

> niema się co przejmować.

Dzieki za uspokojenie, miałem lekkie wątpliwości, ale teraz powoli dochodzę do wniosku, że napinacz ma za zadanie właśnie kompensować wachnięcia sił rozciągających pasek powstające podczas przenoszenia się na niego poprzez krzywki, WR i koła rozrządu zmiennych sił ściskania i rozciągania sprężyn zaworów. Dzięki napinaczowi pasek zębaty jest rozciągany zawsze z taką samą siłą, bez szarpnięć, mogących spowodować jego zmęczenie i zerwanie, albo przeskoczenie w momencie luzu. Gdyby w napinaczu nie było sprężyny, tylko stałe nastawienie, pasek zerwałby się bardzo szybko. Ważne jest, żeby napinacz był ustawiony w połowie zakresu jego pracy (znaki "used" i "new"), wtedy będzie spełniał swoje zadanie.

Dziekuję wszystkim za opinie w tej sprawie.

Pozdr.

Napisano

Wydaje mi się że naprowadzę cię na nowy trop.Wałek rezrządu. Przy zdjętym pasku zakręć wałkiem poczujesz wyraźne skoki . Pzdr

Napisano
  • Autor

Tego nie muszę robić, bo wiem, że będą. Już po zdjęciu paska lekko się obracają, bo nie mam przyrządu blokującego.

Ale pompą wody zakręcę, dla świętego spokoju, bo nie wymieniam przy TEJ wymianie, była wymieniana w poprzedniej.

Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.